HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) Linz (1) linz (3) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2023.05.29. 21:05 Balogh Zsolt

Mittenwaldi kirándulás

Mikor Münchenben éltem, többször is utaztam a német Mittenwaldbahn nevű vasútvonalon vagy folytatásán a Karwandelbahn nevű vasútvonalon (néha a két vasútvonalat együttesen is Mittenwaldbahnnak nevezik). Alföldi születésűként teljesen lenyűgözött ez a két vasútvonal, mely a bajor fővárost köti össze Innsbruckal. A vonalak jelentős magasságkülönbséget győznek le, A Mittenwaldbahn számos hídon és alagúton át kapaszkodik fel a 708 méteres magasságon található Garmisch-Partenkirchentől az 1182 méteres magasságban elterülő Seefeld in Tirolig, majd ereszkedik le az 530 méteres magasságon fekvő Innsbruckig.

seefeld_in_tirol.jpgÁtszállás Seefeld in Tirolban

Mivel már nem Münchenben élek, hanem az ausztriai Tirolban, így a legutóbbi utazásom kiindulópontja, melynek során a nevezetes vasútvonalon utaztam, már nem a bajor főváros irányából, hanem Innsbruckból közelítettem meg. A végállomás Mittenwald városa volt, ahová a kollégám is elkísért.

mittenwaldbahn.jpgA sínek egy darabig az Arlbergbahn vonalával haladnak párhuzamosan, ám míg az Arlbergbahn a völgyben fut, a Karwandelbahn egyre magasabbra kapaszkodik a hegyoldalban, páratlan kilátást biztosítva völgyre, szinte a repüléshez hasonló lményt nyújtva

Ahhoz, hogy eljussunk célunkhoz, először is a Ziller völgyéből kellett kijutnunk a Mayrhofen-Jenbach vasútvonalon, majd Jenbachban átszálltunk egy Railjetre, ami 18 perc alatt Innsbruckba is repített minket. Ezután már egy helyi személyvonattal, egy ÖBB Talent motorvonattal folytattunk utunkat Seefield in Tirolig, ahol újabb átszállás következett a Mittenwaldba közlekedő, DB Talent 2 motorvonatra.

seefeld_in_tirol02.jpgÉrkezik a Deutsche Bahn hirhedt Talent2-es motorvonata, mely hamarosan fordul vissza Mittenwaldba

Érdekes, hogy Innsbruckból kétóránként van közvetlen vonat Mittenwaldba, a páratlan órás járatokat azonban elvágják Seefield in Tirolban, egy további átszállást beiktatva z utasoknak. Eredeti célunk a Schlossbachgrabenbrücke volt, ám közös megegyezéssel egyenlőre elhalasztottuk, miután a vonatablakból megláttuk az odavezető hajmeresztő hegyi túrautat. Oda inkább egy másik alkalommal megyünk majd legközelebb, jobban felkészülve.

Gyors újratervezés után a mittenwaldi Leutaschklamm lett a cél, melyről később lesz egy részletes beszámoló.

szurdok.jpgA Leutaschklamm szurdok egyik hídja

A jó időt kihasználva lehetőségem volt kipróbálni az új fényképezőgépemet is, a régi Nikon D3100 már megérett a nyugdíjazásra.

A csaknem 10 km-es gyalogtúra után szétnéztünk a 7200 fős lakosságú Mittenwaldban. Én korábban már jártam itt, egy rendkívül hosszú és veszélyes (mondhatni felelőtlen) túra során, mikor is 2014-ben gyalogosan feljutottam a Karwandel csúcsára.

mittenwald08.jpgMegérkezés Mittenwaldba

Mittenwald, az egykori római hadiút menti település, a középkorban az Olaszország és Észak-Németország közötti kereskedelmi vámokból vált virágzóvá. Sőt 1487-ben a Velencei Köztársaság ide helyezte át Bolzanoból a velencei vásárt, ezáltal két évszázadra goldenes Landl-á, arannyal folyó tartománnyá tette a Werdenfels-birtokokat. 1679-ben azonban a velencei vásár visszakerült Bolzanoba, a régi hadiút elveszítette jelentőségét, így a város csak a 20. században a turizmus és az alpinizmus térhódításával került ismét előtérbe. A települést körülvevő magas hegyek számos túrázási lehetőséget kínálnak a kevésbé megerőltetőtől kezdve a veszélyekkel teli utakig. A Karwandel csúcsára gyalogosan is és kötélvasúttal is feljuthatunk.

Kötélvasút fel a Karwandel csúcsára. A kép még 2014-ben készült

Goethe 1786-ban olaszországi útja során áthaladva a településen Mitterwaldot eleven képeskönyv-ként említette.

Főutcáján rokokó falfestéssel ellátott ékes házak sorakoznak, nagyrészt bibliai témájú freskókkal, melyek a híres oberammergaui falképfestő Franz Zwinck és követői kezétől származnak.

mittenwald04.jpgFalfreskók egy étterem homlokzatán. A pincérek helyi népviseletet hordanak, ahogy az Németországban többnyire szokás

mittenwald01.jpgFalfreskóval díszített családi ház

mittenwald02.jpgMittenwald főutcájának kezdete. A város főterén egy patak is keresztülfolyik, hol a fal szélénél, hogy az éttermek kerthelyiségének asztalai között

mittenwald05.jpgMég ma is lenyőgöz, ahogy a tiroli városok háztetői felett áttekintve hófoltos hegycsúcsok láthatóak

mittenwald07.jpgEltávolodva a főutcától további festett épületeket találunk

A plébániatemplom (Pfarrkirche St. Peter und Paul) barokk tornyát az egyik legszebb bajor templomtoronynak tartják, ami nem is csoda, hiszen a templom külseje is freskókkal van díszítve. Egyedüli negatívum, hogy a templomot sűrűn körbenőtte a város, és bár a torony Németország legszebbje, csak részletekben csodálható meg.

mittenwald03.jpgMittenwald főutcája, háttérben a Szent Péter és Pál plébániatemplom díszes tornyával

A Joseph Schmuzer tervei szerint 1738-1740 között épült templom mennyezeti freskóit és oltárképét Matthias Günther készítette.

mittenwald06.jpgA templom oltára és főhajója

A templom előtt a város érdemes fiának Matthias Klotznak bronzszobra áll. Matthias Klotz 90 éves korában; 1743-ban hunyt el. A hegedűkészítést Cremonában, Nicola Amati mesternél tanulta és miután a Mitterwald körüli erdők fája alkalmas volt hegedőkészítéshez, a helybeliek pedig ügyes fafaragók voltak, a helység a hegedűkészítők faluja lett és máig vannak családok, akik ezzel a mesterséggel foglalkoznak, sőt az 1900-as évek eleje óta szakiskola is működik a városban, és a helyi múzeum (Geigenbau- und Heinmatmuseum) egyben az iparág múzeuma is.

A városban rengeteg hotel, étterem és vendéglátóipari-egység működik, egyértelműen a turisztikai szolgáltatások állnak a központban. De érdemes is ide utazni, hiszen a város és környéke rengeteg nevezetességet és látnivalót kínál, legyen az túrázás, hegymászás vagy csak egyszerűen pihenés.

mittenwaldbahnAz állomás, háttérben a Karwendelbahn kötélvasút drótkötelei. Az állomásról kép most nem készült, ezért egy 2014-es képpel illusztrálom

Mittenwald határállomás, itt ér véget a Deutsche Bahn vasútvonala, majd néhány 100 méter után már a német- osztrák határ következik. A Werdenfelsbahn regionális vonataival Garmisch-Partenkirchen, Weilheim in Oberbayern és Tutzing érintésével óránként van csatlakozás München Hbf-re. München Hbf és Innsbruck Hbf között kétóránként közlekedik egy regionális vonat Seefeld in Tirol, Reith, Leithen, Hochzirl és Innsbruck Westbahnhof érintésével. Egy átszállást beiktatva pedig az innsbrucki eljutási lehetőség egy órásra sűrűsödik. Tarifa szempontjából Mittenwald még Ausztriához tartozik, így az osztrák napijegy (Einfach-Raus-Ticket) eddig az állomásig is érvényes, München irányából pedig Bayerntickettel is eljuthatunk idáig.

2010 januárja óta az állomás ICE-megállóhely is, így ez a legmagasabban fekvő ICE-állomás Németországban 914 méteres tengerszint feletti magasságával. 2018-ban a járatok ideiglenes felfüggesztése után az ICE vonatokat újraindították, azonban vasárnaponként már csak egy-egy ICE Karwendel vonatpár közlekedik Dortmund és Innsbruck között, érintve Mittenwaldot.

Egy ICE T motorvonat az állomáson 2016-ban (kép forrása: bahnbilder.de)

Az állomást a 2011-es alpesi sí-világbajnokságra modernizálták, aluljárót kapott, és 76 cm magas peronokat építettek. Ezzel egyúttal az ICE-vonatokra való mobil felszállási segédeszköz is elavulttá vált. A fogadóépületet eladták egy cégnek, amely nem csak a vasútüzemet kiszolgáló állomássá akarta átalakítani. 2012-ben a helyi Schwind család a Schwind GmbH-val átvette az egész komplexumot, és a három épületben egyesítette az állomást, a bisztrót, az orvosi központot, a gyógyszertárat, a kerékpárboltot és a vámosok sícsapatát.

Az állomás előtt autóbuszpályaudvar is épült, így a vonatról leszállók egy könnyű és kényelmes átszállás után autóbusszal is folytathatják az útjukat.


Mittenwald a Googel térképén Nagyobb térképre váltás

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon is!

komment

Címkék: ausztria németország index2 mittenwald


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr5718134872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása