HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) linz (3) Linz (1) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2022.11.05. 01:42 Balogh Zsolt

A magyarországi nagysebességű vasutak története

Az előző cikkemben azt a témát jártam körül, hogy vajon érdemes-e Magyarországnak nagysebességű vasútba fektetnie. Az internetes kutatásom során számos térképvázlatot találtam, melyen a tervezett magyarországi nagysebességű vasútvonal-tervekkel találkoztam.Az évek, évtizedek alatt számos terv látott napvilágot, milliárdok mentek le a nyomvonal részletes kidolgozására, látványtervek, videók és cikkek is született, ám fizikai előrelépés mind a mai napig nem történt.

A Budapest-Varsó nagysebességű vasútvonal a Kelenföldi vasútállomástól fog indulni a tervek szerint (kép forrása: NIF)

A tervezett magyarországi nagysebességű vasút szerepe, iránya, nyomvonala a politikai légkör változásaival együtt változott. Ha a románoknak szeretett volna a kormány kedveskedni, lett aradi, temesvári gyorsvasút (sic!), ha a szerbeknek, akkor belgrádi, ha épp a V4 másik három tagjának, akkor Varsó...

Lássunk néhány tervet 1999-től napjainkig, hogyan képzelték és képzelik el a magyar vasút jövőjét.

1999nsv.pngAz 1999-es tervek

A legelső térképvázlat, mellyel találkoztam 1999-ben készült. A tervek mindjárt hat vonallal számoltak, egy Románia felé, ukrajnai leágazással, egy Bécs felé pozsonyi leágazással, egy Belgrád felé Jugoszlávián át, kettő pedig Horvátország felé, mely Lepsényig együtt halad, majd kettéválva külön-külön érik el a határt.

1999-ben az európai nagysebességű "hálózat" még csak néhány vonalból állt, így hálózatról sem igen beszélhetünk. Ehhez képest a magyar tervek meglehetősen optimisták voltak, talán ez lett volna Európa legsűrűbben átszőtt országa nagysebességű vasutakkal.

gyorsvasut.jpgA nagysebességű tervek 2000 augusztusában

Meglehetősen gyorsan változtak a tervek 2000 augusztusáig, a horvátországi irány eltávolodott a Balaton közeléből és a kettős kapcsolat egy vonalassá zsugorodott. A pozsonyi leágazás is eltűnt, az ukrajnai kapcsolat megmaradt, de romániai leágazás nélkül, némileg módosított útvonalon. Ez a terv így semmiféle romániai kapcsolattal nem számolt.

02felucca.jpg

A 2010-es tervek

A következő területrendezési terv 2010-ben már biztosan létezett, pontos évszámot nem találtam. Az álmodozás tovább folytatódott, a belgrádi vonal Kelebia körül, a határ közelében ketté válik, hogy Belgrádba is és Bukarestbe is folytatódhasson. Az ukrán irány megmaradt, de jóval lentebb került, a debreceni vasútvonallal párhuzamosan halad, és a bécsi vonal leágazik ismét Pozsony felé is. A térképen megjelent a reptéri kapcsolat is.

v4nsv2.png

Tervek 2018-ból

A következő térképvázlat már csak a pozsonyi irányra összpontosít, több lehetséges nyomvonallal. A legrövidebb zöld változat az egész Vértest átszeli egy magyarországi viszonylatban rekordhosszúságúnak számító, mintegy 10 km hosszúságú alagúttal. Itt jelenik meg először egy székesfehérvári kitérő is, két összekötő vonallal Székesfehérvár állomás felé. Az indoklás szerint ez a vonal a balatoni forgalomban is segítséget nyújtana, mivel alternatív útvonalat jelentene, továbbá a meglévő Budapest-Velence-Székesfehérvár vonalat is tehermentesítené.  

ak_009.jpg2018-as tervek

Budapestnek régóta fennálló problémája, hogy nincs minőségi vasúti kapcsolat a város és a nemzetközi repülőtér között. A tervezett nagysebességű vonal Pestszentlőrincnél válna ki a Budapest-Cegléd-Szolnok-vasútvonalból, hogy miután érintette a repülőteret, Monor előtt visszatérjen a régi nyomvonalhoz. Ez nem csak a repülőteret szolgálná ki, de az összes távolsági vonat (Debrecen, Szolnok, Szeged, Kecskemét és Cegléd felől) is itt haladna. Ez jobb repülőtéri elérést biztosítana a meglévő Ferihegy vasútállomás helyett, továbbá tehermentesítené a Monor-Pestszentlőrinc közötti szakaszt is. A távlati tervek között szerepel a vonal meghosszabbítása Ceglédig.

Időközben elkezdődött a Budapest-Kelebia-(Belgrád)-vasútvonal felújítása is, ám az eredeti tervekhez képest némileg felpuhított műszaki tartalommal. A sebességet 160 km/h-ban határozták meg, a forgalom pedig továbbra is vegyes marad, személy- és tehervonatok fognak osztozni a megújult pályán. Eközben a határ túloldalán a szerbiai szakasz 200 km/h sebességre épült át.

magyar.png2021-es tervek

2022-re a bécsi iránynál sikerült a végleges nyomvonalat meghatározni, továbbá a pályasebességeket is kiszámolni. A fenti térképvázlat immár véglegesnek tekinthető. A Vértes alatti alagútról lemondtak, helyette marad a Székesfehérvár felé történő kerülő, Székesfehérvár két vasúti kapoccsal lenne bekötve a nagysebességű vasúthoz. Ez már a V4-es országok fővárosait felfűző nemzetközi vasútvonal magyarországi szakasza lenne. A tervezett sebességet 350 km/h-ban határozták meg (rálicitálva a még a francia TGV 320 km/h sebességére is). Némi alagútra azonban itt is szükség lesz. Egy Budapestről Győrbe tartó utasnak a 320 km/h-val történő száguldás mindössze legfeljebb 20 perc időmegtakarítást eredményez, a becslések szerint 1500 milliárd Ft-os beruházással.

Jelenleg ez a változat az, melyről a legtöbb információ elérhető.  

A jelenleg hangoztatott romániai nagysebességű kapcsolatokról térképvázlatot nem találtam, úgy tűnik ezek a tervek még nagyon kidolgozatlanok. A horvát és ukrán irány pedig teljesen eltűnt a kormányzati kommunikációból, helyét átvette a  V4 országait felfűző új vonal.

v4nsv.pngEgy áttekintő térkép a tervezett magyarországi szakaszról és az új menetidőkről 2021-ből

A vasútfejlesztés legnagyobb akadálya, hogy egy ilyen vasútvonal minden kilométerének megépítése 8-10 milliárd Ft, miközben a jelenlegi hálózat fejlesztésére és szinten tartására sem jut elegendő pénz. Továbbá hiányzik a fizetőképes kereslet, akik megfizetnék a drágább, de gyorsabb szolgáltatást.

A magyar kormány által dédelgetett varsói nagysebességű vonal nagyobbik szakasza ráadásul nem is Magyarországon, hanem a szomszédos országokban haladna, ezek építését pedig mindenkinek saját magának kell megvalósítania. 

Animáció az elkészült Budapest-Bécs nagysebességű vasútvonalról

komment

Címkék: index magyarország nagysebességű vasút


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr517967782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2022.11.05. 02:07:52

Na igen, lehetett sejteni hogy erre néhány évtizedig nem lesz pénz nálunk, már az is jó lenne ha a főbb vonalakon elérnék a 160-as sebességet.

P806 2022.11.07. 06:35:45

@Madarász Henrik: Szerintem a 120 km/h elérésére gondoltál inkább.
A nemrég csilliárdokból felújított hatvani vonalon tartós 90-nel kullognak az IR vonatok pl.

P806 2022.11.07. 06:37:09

Kimaradt a cikkből a legfontosabb, leggyorsabb és pláne világelső szupervasút, a teszlás hazudozó elon musk Hyperloopja, ami már 2017 óta szállítja az utasokat Budapest és Pozsony között!

M. Gabi 2022.11.07. 14:59:13

OFF

Nem kötekedés, csak láttam, hogy többször használtad már azt, hogy (sicc!). Ami valójában (sic!) és a latin sic erat scriptum rövidítése. Használata sem a saját véleményünket mutatja valamiről, hanem az idézett szöveg/szó/kifejezés helytelenségére utal.

ON

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2022.11.08. 21:08:23

@M. Gabi: A jelentésével tisztában vagyok, a helyesírásában tévedtem! Odafigyelek most már rá, hogy jól írjam! :)

Jegkoko 2022.11.11. 14:12:26

@P806: Miért lenne az Elon Musk hazudozó?Hát már nem egy korszakalkotó dolgot megvalósított. Az a hypervasút pedig szerintem a kormány vágyálma volt.

OKdoki 2024.03.16. 19:07:00

Régi bejegyzés, de azért hozzászólok. Egy másik bejegyzésben taglaltad, hogy szükséges e egyáltalán Magyarországra a nagysebességű vasút. Ezen nem morfondírozva, de mégis összekapcsolódva azzal és ezzel a bejegyzéssel, a kérdésem a következő. Vajon mennyiből lehetne megvalósítani, hogy Budaörs és Tata között, a jelenlegi nyomvonalhoz nagyon közel alkalmas legyen a pálya a tartós 160 km/h sebességre? Tágabban, mennyibe kerülne, hogy Kellenföld és Hegyeshalom között még a Győr területén is alkalmas legyen erre a vasút megszakítás nélkül? Ebben az esetben egy megállás nélküli vonat, a gyorsabb osztrák szakaszt is figyelembe véve, alig több, mint másfél óra alatt elérne Kellenföldről a bécsi központi pályaudvarra. Ez erősen versenyképes lenne az autózással.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2024.03.16. 22:42:26

@OKdoki: A kérdésedre nem lehet egyszerű választ adni. A 160 km/h az afféle "határsebesség", attól a ponttól kezdve jóval drágábbá válik a vasútvonal kiépítése/felújítása. Többek között nem keresztezheti semmi a vágányokat, olyan, mint egy autópálya. Ez az állomások átépítésével is jár, csak aluljárókon át szabad a peronokat megközelíteni.

Emiatt nem is lenne értelme a meglévő vágányok mellé egy 160-as pályát építeni, mert az alul- és felüljárókat akkor már mind a négy vágány alá/fölé meg kellene építeni, így a régi pálya is nagyrészt teljesítené a 160 km/h-s követelményeket. A következő megoldandó feladat a sebesség növeléséhez a megfelelő geometria biztosítása nagyobb sugarú ívekkel, szélesebb peronokkal. Ez nem biztos, hogy elférne a meglévő vágányok mellett, így elkerülhetetlen az új nyomvonal, vagyis egy új vasútvonal kiépítése. Országoktól, kivitelezőktől, helyi adottságoktól függően ennek ára kb 4-10 milliárd Ft kilométerenként.

A Budapest-Bécs vasútvonalban még van tartalék, nem túltelített annyira, hogy újabb vonalat építsünk és romjaiban is vanannyira jó, hogy óránként járnak a 7 kocsis Railjetek mindkét irányba + még négy Regiojet is meg fog élni mellette.

Ha végig 120-160-as lenne, azzal komoly perceket lehetne lefaragni a menetidőből, a Railjeteket pedig lehet kettesével csatolni vagy emeleteseket üzemeltetni, esetleg később azokat kettesével csatolni. Néhány EC ma is 3 kocsival jár, tartalék van még bőven.
süti beállítások módosítása