HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) linz (3) Linz (1) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2016.09.27. 20:22 Balogh Zsolt

Hidak a Pyhrnbahn vonalán

A jelenlegi munkám mellett nem nagyon van időm messzebbre is elmenni, de szerencsére ott, ahol lakom, azért van néhány kisebb figyelemreméltó érdekesség is.

ausztria, hidakA Linzbe tartó Intercity a 214 méteres Steyrfluss híd előtt

Jelenlegi otthonomtól nem messze halad el a Linz-Selzthal-vasútvonal, vagy ahogyan az osztrákok nevezik: a Pyhrnbahn. A vasútvonal Linz felőli része már-már unalmas alföldi vonalnak mondható, ám az 50. kilométer után a táj egyre hegyesebbé, a vasút pedig egyre kacskaringósabbá válik. Számos híd és alagút árán szeli át a természeti akadályokat, miközben lélegzetelállító táj tárul az utasok szeme elé.

A mai posztban a vasútvonalon található két hidat vesszük közelebbről szemügyre, melyek nélkül nem létezhetne a Pyhrnbahn.

ausztria, hidakJelenlegi lakóhelyem, Hinterstoder vasútállomástól nem messze, innen az első híd 15 percnyi sétára található

ausztria, hidakA Steyr folyó, melynek a folyóvölgyét a vasút is követi, többször is keresztezve azt

ausztria, hidakHíd a Steyr folyó felett, a vonat egy pillanat alatt átsuhan rajta, így az utasok többsége szinte észre sem veszi

ausztria, hidakA vasút a folyó szintjétől jóval magasabban fut, a meredek parton feljutni mindenütt esélytelen

ausztria, hidakHatalmas kerülővel bár, de eljutottam a híd lábához, jelenleg épp egy kisebb felújításon esik át, emiatt van aláállványozva

 

ausztria, hidakFelülről nézve fel sem tűnik, hogy egy híd van előttünk

 

ausztria, hidakLenézve róla viszont egyből láthatóvá válik a magasságkülönbség

ausztria, hidakNem túl szabályos ugyan, de a sín melletti gyalogjárdán biztonságosan át lehet kelni, a járda a vasúti űrszelvényen túl fut, de azért nem szerettem volna gyaloglás közben egy vonattal találkozni

ausztria, hidakA vasút melletti úton, a vágány állapota kiváló, mindössze a sok éles ív miatt van rajta állandó sebességkorlátozás

ausztria, hidakA vasút a szűk völgyeket követi, jobbról-balról már nem sok hely maradt

A vasút mellett egy keskeny ösvény fut, mely biztonságos távolságban van a vasúti pályától. A sok ív miatt már egy perccel a vonat érkezése előtt a sínszálak zizegése jelzi: érdemes vigyázni, vonat közeledik!

ausztria, hidakA korláton túl már a tízméteres szakadék és a Steyr folyó következik

ausztria, hidakSzerencsére vonatmentes időszak volt

ausztria, hidakÉs mire kiszélesedett a hely, már jött is egy IC, csak egy gyors fotóra maradt már idő

ausztria, hidakTervben van a második vágány építése is, kérdés vajon hol fog elférni?

ausztria, hidakIsmét tágas tér a hegyek között, és érkezik az előző vonat párja Setzhal felől

Szerencsés időzítés volt, mert mire a második hídhoz értem, vonat is jött: Egy ÖBB 1142 sorozatú mozdony egy négykocsis IC-vel. Ausztriában nem okoz gondot egy IC vonat tolva közlekedtetése is, még ha nincs is hozzá megfelelő vezérlőkocsi. De sebaj, egy regionális forgalomra használt CityShuttle-kocsi is megteszi és az utasoknak sincs oka a panaszra: mivel az IC-k Ausztriában pótdíj-mentesek és a regionális kocsik is IC minőséget képvisel.

ausztria, hidakÁt a hídon Linz felé

A Pyhrnbahn felújítása már hónapok óta tart, ennek során több állomás peronja megújul, új síneket fektetnek és a biztosító-berendezéseket is modernizálják. A vasútvonal állomásainak egy része távkezelt állomás lesz a jövőben, még a több, mint 80 km-re található Windischgarsten is Linzből lesz irányítva. Emiatt egymást érik a vágányzárak és a buszos pótlások.

A felújításhoz kapcsolódóan a vasútvonal régi vasból készült Steyr-hídja helyett is egy új épült. Majd egy rövid vágányzár alatt a síneket is átvezették rajta.

ausztria, hidakA régi és az új híd alulról

ausztria, hidakA régi híd vasszerkezete...

ausztria, hidak...és az új híd betoníve

ausztria, hidakKét generáció egymás mellett

ausztria, hidakA régi hídról már a vágányok egy részét is elbontották

Az új jóval karcsúbb és légiesebb lett, ezzel együtt pedig az áthaladó vonatok is jóval csendesebbé váltak. Én még az első utamon a régin kelhettem át, néhány héttel később viszont már az újon.

ausztria, hidakKilátás a második hídról, a Steyr folyó itt már jóval szélesebb

ausztria, hidakAz új híd jóval keskenyebb lett

ausztria, hidakSokan fájlalják a régi híd megszűnését, hiszen a tervezett második vágányhoz is jól jöhetett volna

ausztria, hidakA Steyr folyó völgye

Ez a rövid kis kirándulás is sok szépséget tartogatott, érdekes volt látni néhány vasúti műtárgyat közelebbről is, hiszen egy vonattal átsuhanva rajtuk fel sem tűnik szépségük.

Legközelebb, ha vonattal ismét erre járok, mindig eszembe fog jutni, hogy micsoda teljesítmény is egy-egy híd megtervezése majd felépítése.

A vasútvonal és a Steyr folyó hídja

A vasútvonal a Youtubeon. Hinterstoder állomás majd a két híd a videóban a 44. perc 40. másodpercétől látható

komment

Címkék: ausztria


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr8711747807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása