HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) linz (3) Linz (1) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2021.03.09. 20:02 Balogh Zsolt

Gőzmozdonnyal a világűrbe?

Gőzmozdonyokkal vontatott vonatokkal közlekedni a világűrben a bolygók és a holdak között? Micsoda képtelenség ez, nem igaz? Én is felkaptam rá a fejemet, mikor véletlenül rátaláltam a The Galaxy Railways című japán anime sorozatra.

4-big-one.jpgEgy képkocka a filmsorozatból

A film egy alternatív jövőben játszódik, melyben a világűr több pontja is lakott már. A Föld bolygó vasútállomásairól pedig már nem csak a földi városokba, hanem akár a világűrbe is utazhatunk! A filmelőzetesbe belepillantva láthatjuk, hogy a vonatok létrehoznak maguk körül egyfajta energia-alagutat, melyben aztán roboghatnak a bolygók felé, veszélyes vidékeket átszelve és néha kisebb-nagyobb bonyodalmakba is beleesve.

Mivel én már igencsak idős vagyok a mesefilmek nézéséhez, én csak az előzetest tekintettem meg, továbbá elolvastam a cselekmény kezdetét, mely kifejti, miről is lesz majd szó a részekben.

Az alkotók merészen kombinálták a gyerekeket érintő izgalmas témákat. Hiszen mikre is vágyik egy fiatal TV-néző?

Legyen a történetben:
* Világűr,
* Egzotikus, távoli helyszínek,
* Fiatal vagy gyerek szereplők,
* Menő járművek
* Kaland és izgalom
* Dinoszauruszok.

A The Galay Railways sorozatban ebből az első öt tétel megtalálható és nem vennék rá mérget, hogy a hatodik nem szerepel egyik részben sem.

A nyitójelenet a sorozatból

Cselekmény

A történet egy alternatív jövőben játszódik, ahol a vonatok képesek a bolygók közötti utazásra. A Galaxy Railways flottáját az űrvédelmi erők (SDF) védik az intergalaktikus terroristák, a meteorviharok és a rosszindulatú földön kívüli lények ellen.

A vasutak nagy gyűrűk sorozatából állnak, amelyek energiapajzsokat hoznak létre a közöttük mozgó vonatok védelme érdekében, továbbá létrehozva a vonatok által követett vágányokat. A vasutak a legfelsőbb parancsnok irányítása alatt állnak, de úgy tűnik, hogy ezeket egy parancsnokként ismert alacsonyabb rangú tisztviselõk irányítják aktívabban. A Galaxy Railways központja az SDF és az SPG (Space Panzer Grenadiers, elit védelmi erők). A vasutak egyaránt foglalkoznak teher- és személyszállítással is.

Érdekesség vagy talán súlyos hiba, hogy az űrben közlekedő vonatok ablakai nyithatóak és a szereplők kihajolhatnak, miközben a hajuk lobog a szélben.

A Sirius Platoon személyzete, háttérben az űrvonat

A történet főszereplője Manabu Yūki, aki mindig is arról álmodozott, hogy csatlakozzon az SDF-hez apja és testvére nyomdokaiba lépve. Mivel testvére és apja egyaránt az SDF-ben végzett szolgálat közben halt meg, anyja megpróbálja megakadályozni, hogy Manabu is csatlakozzon az SDF-hez. Ennek ellenére Manabu elhatározta, hogy belép, és felszáll a Destiny állomásig tartó vonatra, hogy csatlakozzon a szervezethez. Manabu keményen dolgozik. Bulge kapitány, Bruce és más szereplők akadályozása ellenére csatlakozik a Sirius Platoonhoz, amelyen apja volt a parancsnok.

A Galaxy Railways sorozat elsősorban a Sirius Platoonra és személyzetére fókuszál, bár később a Spica és a Vega csapat is megjelenik és egyre többet szerepelnek a sorozat vége felé.

A Sirius Platoon vonatot egy gőzmozdony húzza, hasonló, mint az amerikai Big Boy gőzmozdony, melyet az Alco gyártott az Union Pacific számára 1941 és 1944 között. Ezen kívül még több legendás és ismert gőzös is feltűnik a sorozatban, továbbá különböző japán villamos motorvonatok is.

A vonatok fegyverekkel is fel vannak szerelve, hogy megvédhessék magukat a rájuk leselkedő veszélyektől az út során.

Technológia

A sorozat vonatai között találunk gőz, dízel- és villamos hajtású vonatokat is, ezek között találunk hagyományos mozdony + kocsik összeállítást és motorvonatot is. A földi állomásról a vonatok egy meredek, negyed kör alakú rámpára futnak fel, majd miután már függőleges irányban mozognak, sínek nélkül haladnak tovább a levegőben, akár csak egy rakéta. A világűrben haladva pedig mindenféle gyűrűn haladnak át, melyeket valamiféle energia-védőburok kapcsol össze csőszerűen. Ezekben a "csövekben" haladnak ezek a furcsa járművek a bolygók között.

A valóságban

Bár a történet fiktív, néhány dologban azért van köze a valósághoz is: Először is az űrben száguldó vonatokat valós, földi vonatok inspirálták, mint például a japán Sinkanszen, vagy az amerikai Big Boy becenevű gőzmozdony.

catapult.jpg

Másodsorban hasonló jármű koncepcióként már létezik. A terv szerint egy hosszú sínpályán elektromágnesekkel gyorsítanák fel a járművet, mely lassan emelkedne és végül a világűr felé terelné a rajta gyorsuló járművet. Jelenlegi ismereteink szerint egy ilyen pálya a Föld bolygón nem működhetne a légellenállás és a túl nagy gravitáció miatt, ám a Holdon vagy a Marson lehetséges, hogy működne. Így rakéta-hajtóanyag nélkül lehetne árut, esetleg utasokat a Föld felé elindítani.

Elektromos katapultot alkalmaznak még repülőgép-hordozókon is, ám ott a repülők nem jutnak el a világűrig, csak a hajóról való felszállást segítik elő.

Fogadtatás

A sorozat összesen négy évadot élt meg, így elmondható, hogy megtalálta a célközönségét. Az IMDb oldalán 7,3 pontot kapott a lehetséges 10*ből, ezzel jócskán átlagon feletti a minősége a kritikusok szerint.

Hasonló vonatok filmekben

Megjegyezendő, hogy repülő vonat szerepelt a Vissza a Jövőbe című kultikus filmtrilógia 3. részében is. Az a mozdony is gőzzel ment, nem derült ki, hogy milyen messzire és milyen magasra képes repülni.

A Vissza a jövőbe című film repülő gőzöse

Réges-régen, még gyerekkoromban futott egy rajzfilmsorozat egy piros színű nagy robot főszereplésével, mely szintén az űrben repkedett. Ha épp nem harcolt vagy nem vett részt különböző kalandokban, akkor pedig magához csatoltan vontatott több, gyerekeket is szállító kabint, mint valami hosszú űrvonat.

A Trans Formers képregényben, később az animációs mozifilmben is szerepelt egy karakter, mely képes volt űrsiklóvá vagy épp gőzmozdonnyá alakulni, ahogy a szükség éppen kívánta. Mozdony alakban szintén tudott a világűrben is közlekedni, bár azt nem tudom, hogy ebben a formában repülni is tudott-e.

Szavazás

Gyerekként bizonyára tetszett volna ez a rajzfilmsorozat, felnőttként azonban már biztosan nem fogok bele. Nektek mi a véleményetek róla?

komment

Címkék: filmek érdekességek gőzmozdony


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr1016455688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.03.13. 21:11:30

Ennyi erővel a TriGun anime homokgőzöséről is szeretnék kérni egy szakmai ismertetőt - ha lehetne.
Naaaa, lécci, lécci, lécci!
süti beállítások módosítása