HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) linz (3) Linz (1) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2020.03.24. 14:24 Balogh Zsolt

Filmezzünk!

A vasúti közlekedés a filmipar figyelmét is már korán felkeltette, rengeteg filmben szerepelnek vonatok és vasútállomások. Néha azonban a vonat olyan kiemelt szerepet kap, hogy egyike a film főszereplőinek, nélküle a film cselekménye egészen másképp alakulna vagy akár a bonyodalom meg sem történhetne.

polar-express-train.jpgJelenet a Polar Express című filmből

A következő rövid szubjektív lista olyan filmeket sorol fel, melyek cselekményében központi helyen szerepel a vasút. A cím mellett érték pedig az IMDb pontszámot jelzi, a filmek is eme pontszámok alapján lettek sorba rendezve.

Európa expressz (3,5)

A lista 10. helyére egy magyar alkotás, mégpedig az Európa expressz került. A film cselekménye szerint a rendőrség egy gonosz bűnözőt próbál nyakon csípni, aki vonaton próbál meg Budapestről Bécsbe jutni. A maffiózó azonban rájön, hogy rendőrök is vannak a vonaton, ezért átveszi a szerelvény irányítását, hogy biztosan átjuthasson a határon.

covers_12126.jpgAz Európa expressz DVD borítója

A film vasúti nézőpontból siralmas, rengeteg benne az olyan baki, akit még egy a vasúti közlekedésben kevésbé jártas néző is gyorsan kiszúr. A filmkritikákkal foglalkozó oldalakon is visszatérő vitatéma, hogy sem a szerelvény, sem a vasútvonal nem azonos azzal, amin Bécsbe lehet jutni és a készítők nagyvonalúan figyelmen kívül hagyták azokat a biztonsági berendezéseket, melyek megakadályoznák, hogy egy ilyen eset megtörténhessen.

Mivel Magyarországon kevés film készül, akciófilm meg még attól is kevesebb, ezért becsüljük meg ezt a filmet is. Hibái ellenére sok embernek tetszett és gyerekkorunk egyik izgalmas filmélménye volt. Magyar téma, magyar helyszínek és magyar színészek, vasútrajongóknak mindenképpen egy generációs élmény volt!

Atomvonat (4,7)

Szintén gyermekkoromban láttam az Atomvonat című akciófilmet, melyet egy magyar adó adott le. Nem csak a vonat miatt, hanem azért is emlékezetes, mert közel két órás játékidejével rendkívül hosszú film volt.

A történet szerint elszabadul egy tehervonat Amerikában, a rakomány közt pedig a sok veszélyes anyagon felül még egy atombomba is lapul. Az elszabadult vonat megállítására mindent bevetnek, ám még így sem járnak sikerrel. A veszélyes szerelvény megállíthatatlanul robog tovább Denver felé!

A film felénél a vonat kisiklik, a bomba pedig felrobban. Ezután a vonatos film helyett egy túlélő katasztrófafilmbe csöppenünk, ahol a káoszban próbálnak az emberek biztonságba jutni.

Jelenet a filmből (kép forrása: port.hu)

A film remek vágóképei miatt tetszett nagyon, korábban még nem láttam az amerikai vasúti közlekedésről szinte semmit, így rendkívül izgalmas és érdekes volt a többmozdonyos, kilométer hosszú tehervonat útja át az erdős hegyvidéken. De volt több közeli kép más vonatokról, pályaudvarokról is, sőt a jelenetek egy része a vezetőálláson játszódott.

Megnyugtatásként közlöm, hogy bár valóban volt idő, mikor atomfegyverek is utaztak vonatokon, a valóságban sokkal de sokkal jobban vigyáztak ezekre a veszélyes eszközökre, mint ahogy a filmben látható. Továbbá ez a film is feláldozta a valóság bemutatását a dráma érdekében.

Száguldó erőd (5,5)

Ismét egy akciófilm Amerikából. Az Úszó erőd című film folytatásának is tekinthető. Az első rész egy hajón játszódott, amit Steven Seagal próbál visszaszerezni a terroristáktól. A második rész, a Száguldó erőd ugyanezt a cselekményt követi, de a hajó helyett egy vonaton zajlanak az események.

A film előzetese a Youtubeon

Egy személyben számol le a vonaton utazó terroristákkal, hogy visszaszerezze az irányítást egy titkos katonai műhold irányítása felett.

A film tipikus '90-es évekbeli akciófilm, látványos verekedésekkel, lövöldözéssel és robbantásokkal. A valóságtól ez a film is jelentősen eltér, hangsúlyosabb a látvány, mint a realitás.

Polár Express (6,0)

A Polár expresszt még a gimnáziumban néztük decemberben, hogy jobban ráhangolódjunk a karácsonyra. A film cselekménye szerint közlekedik egy expressz az északi sarkra, a télapó városába.

A film animációs technikával készült és egy több órás izgalmas vonatutat mutat be egy gyerek szemszögéből, aki kételkedik a Mikulás létezésében.

A film bár animációs technikát használ, vagyis nem mindig kötötték a készítőket a valós filmforgatás nehézségei, mégis számos hibát vétettek. Már gimisként is szembetűnő volt a télen fiókákat költő madár és a jelenetenként más-más darabszámú vagont vontató mozdony.

A filmben több szerepet is Tom Hanks játszik, színészi munkáját később ültették át animációs technikával a filmbe. Ezen kívül számos kikacsintás is történik Hanks korábbi munkáira, mint a Forest Gumpra, amiben szerepelt, vagy a Toy Storyra, amiben szinkronszínészként dolgozott.

A Polar expressz mozdonyát egy igazi gőzmozdony inspirálta, mégpedig a Pere Marquette 1225 pályaszámú mozdony, amely 1941 októberében állt munkába a Pere Marquette Railway vasúttársaságnál.

Természetesen az igazi Északi sarkon nincs vasút, bár léteznek olyan vasútvonalak, melyek átlépik az északi-sarkkör vonalát. ezek többnyire távoli bányákat vagy kikötőket szolgálnak ki igen mostoha viszonyok között.

Mission Impossible (6,1)

Tom Cruise évről-évre megpróbálja megmenteni a világot, legyen az a múlt, a jelen vagy a távoli jövő. A Mission Impossible filmekben titkos ügynököt alakít, ki az ügynökség szuperfegyvereit felhasználva az egész világon bevethető, ha a megbízó érdeke azt kívánja.

Jelenet a filmből

A mozifilmet nem láttam, csupán csak azt a részt, ami a vonaton játszódik.

A film cselekménye szerint Ethan Hunt ügynöknek meg kell akadályoznia, hogy ellensége a vonatról egy helikopterrel megszökhessen. Ezért látványos üldözés veszi kezdetét egy száguldó TGV tetején. Miután Hunt ügynök a helikoptert hozzákapcsolja egy kötél segítségével a száguldó vonathoz, a helikopter kénytelen követni a vonatot még az alagutakon keresztül is. Berepülve a Csatorna-alagútba a pilóta megpróbálja megölni az ügynököt a helikopter forgó rotorjával, ám a hátsó propeller eközben megsérül az alagút boltozatától. A lezuhanó, összetörő, felrobbanó, pörgő-forgó roncs kis híján megöli főhősünket, ám néhány cm-nek hála, mégis megmenekül.

A filmet már igazi TGV vonattal forgatták le, mégsem azon a vonalon készült, mint ahol eredetileg közlekednek. A TGV vonatok pályája felett ugyanis felsővezeték húzódik, ami meggátolta volna, hogy helikopterrel lehessen a robogó vonatot követni. Ezen kívül a Csatorna-alagút két egyvágányú alagútból áll, szemben a filmben bemutatott kétvágányú alagúttal.

Az izgalmas jelenetet Angliában vették fel a Glasgow délnyugati fővonalon, New Cumnock, Dumfries és Annan állomások között. A TGV-t egy dízelmozdonnyal vontatták a forgatás során. Az utómunkálatokat az Industrial Light & Magic cég végezte el.

Száguldó bomba (6,8)

A Száguldó bomba az Atomvonat 10 évvel későbbi újragondolása. Itt is egy elszabadult vonat okoz fejfájást az illetékeseknek, ám az atombomba helyett csak néhány tartályvagonnyi súlyosan mérgező vegyi anyag a tét.

A film megtörtént eseményt dolgoz fel, hasonló eset valóban megtörtént Amerikában, ám a készítők még beleszőttek két magánéleti drámát, a fiatal és az idős mozdonyvezető közötti ellentétet, némi akciót és egy látványos mozdonyos üldözési jelenetet.

A film azért még ezek mellett is többnyire hiteles marad, a feszültséget pedig mindvégig fent tudja tartani.

A film előzetese a Youtube-on

Érdekesség, hogy elszabadult vonat Magyarországon is közlekedett. 2009-ben, egy évvel a film elkészülte előtt, egy magánvasúti tehervonat szintén ámokfutásba kezdett, de néhány állomással később sikerült megállítani féksarukkal.

T. S. Spivet különös utazása (7,1)

A T. S. Spivet különös utazása egy kevésbé ismert, családi film egy kisfiúról, aki egyedül vág neki Amerikának, hogy eljuthasson egy konferenciára. Az otthona mellett futó vasútvonal egyik tehervonatát állítja meg úgy, hogy a jelző zöld fényét filccel átszínezi pirosra, majd a megálló tehervonatra felszállva indul a nagy kaland!

A film előzetese a Youtube-on

A hosszú utazás csak egy kisebb része a filmnek, ám mégis nagyon igényesen felvett jelenetsor. A dráma nem is a vonatúton alatt bontakozik ki, hanem akörül, ahogy egyre többet megtudunk a kisfiú családi hátteréről és testvéréről. A film végére összejön a család és immár együtt, közösen indulnak haza, de már nem vonattal, hanem autóval.

Szökevényvonat (7,2)

szintén gyermekkorom egyik meghatározó filmje a Szökevényvonat, mely egy távoli alaszkai börtönben kezdődik. A börtönigazgató kegyetlenül bánik az elítéltekkel, így két rab az életét is arra teszi fel, hogy megszökjön. A távoli jéghideg Alaszkából azonban csak vonattal lehet visszajutni a civilizációba, így a két szökött rab is egy tehervonaton próbál menekülni.

A börtönigazgató azonban nem hagyja ennyiben és a szökevények után ered.

Látványos havas tájak, jégbe fagyott mozdonyok, hóviharok teszik a filmet izgalmassá és látványossá.

Jelenet a filmből

Alaszka bár az USA része, mégsem rendelkezik szárazföldi kapcsolattal az Államok felé. Ideális hely egy börtönnek, ahonnan ha sikerül is megszökni, a kegyetlen időjárás, a vadállatok és a ritkán lakott táj szinte lehetetlenné teszi, hogy valaki egyáltalán életben maradjon. Hatalmas elszántság és reménytelenség kell ahhoz, hogy valaki mégis a szökést válassza ezen az embertelen vidéken.

Vissza a jövőbe III. (7,4)

A Vissza a jövőbe filmtrilógiát azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom. Mindhárom filmet többször is végignéztük gyerekként a mára már szinte kihalt VHS videómagnókon.

A trilógia hatalmas népszerűségnek örvend, hála a jól megírt cselekménynek, a kiváló színészeknek és annak, hogy órákig lehet azon elmélkedni, hogy mi lett volna ha...?

A film forgatása modellekkel

A harmadik rész tetőpontja, mikor megpróbálnak visszajutni hőseink a jelenbe az 1880-as évek vadnyugatjáról, de ehhez az időgépet fel kell gyorsítani 88 mérföld/órás sebességre. Mivel a benzin kifolyt egy indián támadás során, nem maradt más hátra, mint a gőzenergia. Egy lopott gőzmozdony segítségével próbálják az időgépet a szükséges sebességre felgyorsítani, de váratlan nehézségek lépnek közbe...

Forráskód (7,5)

Sean Fentress egy Chicagóba tartó vonaton ébred. Nem tudja hogy került oda, ki ő és hogy mi történt. A vele szemben ülő fiatal nő világosítja fel, hogy ő egy tanár. Sean értetlenkedik, a mosdóban a tükörben magára sem ismer, mintha valaki más bőrébe bújt volna... Nyolc perccel az ébredése után a vonat felrobban, ő pedig egy furcsa gépben tér magához. Megtudja, hogy egy katonai kísérlet részese, képes visszamenni az időben és újra meg újra átélni a robbanás előtti nyolc percet. feladata, hogy derítse ki, ki áll a robbantás mögött, hogy meg tudjon akadályozni egy még ettől is nagyobb katasztrófát.

A film előzetese a Youtube-on

Újra meg újra visszatér, átélve ugyanazt a nyolc percet. Eközben egyre többet megtud az utasokról is, míg el nem jut a merénylőhöz.

A film a már többször alkalmazott időhurok köré épül, hasonlót láthattunk az Idétlen időkig vagy a Holnap határa című filmben is, ám itt a cselekmény szerint nem "klasszikus" időhurokról van szó, hanem végtelen sok párhuzamos világról.

A vonat itt kevésbé hangsúlyos elem, inkább csak a cselekmény helyszíne. A film egy kicsit bepillantást enged az amerikai távolsági személyforgalomba, még ha csak rövid időre is.

Természetesen ezen 10 filmen kívül még rengeteg olyan film készült, amiben a vonat központi szerepet játszott vagy mellékszereplőként tűnt fel. Én azonban csak azok közül válogattam, melyeket én magam is láttam és valamiért megfogott, nagy hatást gyakorolt rám az izgalmas cselekmény, az újszerű filmes megközelítés, a remek vágóképek miatt vagy csupán csak filmtörténeti mérföldkő.

Mindenképpen a listán volna a helye a Gyilkosság az Orient expresszen című filmnek is, azonban azt még nem sikerült megnéznem. Talán majd egy újabb listában fog szerepelni.

komment

Címkék: filmek érdekességek index2


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr3915524076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2020.03.25. 18:13:31

Az én szubjektív listámon a Roxfort Expressz is kiemelt helyen van, de egyébként nagyon jó lista, köszi!:)

sutyerák 2020.03.25. 19:34:36

az a bagózó hosszú hajú szemüveges fickó az elején az pont úgy néz ki,mint én annak idején.
-és vasutas voltam akkor is. deee nem én vagyok.

Gáor 2020.03.26. 08:47:14

A Polár expresszt bár karácsonyi film érdekes módon még idén Márciusban is leadta az egyik Tv csatorna volt hogy hetente többször is (3-4alkalommal) amúgy nagyon jó film,a többi film közül bár nem láttam mindegyiket, amelyik legjobban tetszett az a Száguldó Erőd, Száguldó Bomba és a Szökevényvonat

stero · http://newyorkrangers.blog.hu/ 2020.03.26. 10:48:11

Hajszál híján??? (Narrow Margin) azt, hogy lehetett kihagyni????

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2020.03.26. 16:59:32

Hú, hát nálam az első helyen Buster Keaton és a The General áll. Felújították nem rég, fent van a YT-on is, noha nem túl jó felbontásban.

Gáor 2020.03.28. 06:08:10

@stero: Lehet hogy egyszerűen nem látta a filmet, vagy egy másik listán fog szerepelni, amúgy egy nagyon szupi jó film,Gene Hackman nagyot alakít,Anne Archer milyen jól néz ki a filmben

Gáor 2020.03.28. 06:18:13

Idönként az egyik tv csatornán szokott menni a Vonatmester című családi film

gigabursch 2020.03.28. 22:40:35

Szigorúan ellenőrzött vonatok - nem láttad?
süti beállítások módosítása