HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) Linz (1) linz (3) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2017.02.04. 15:17 Balogh Zsolt

A Loxx Miniatur Welten Berlin

Egyre több nagyváros büszkélkedhet azzal, hogy nem csak hagyományos, több évszázados műemlékeket tudnak kínálni az odalátogatóknak, hanem a várost magát és környezetét is bemutató terepasztalt. A dobogó élén évek óta Hamburg áll a világ legnagyobb, folyamatosan bővülő terepasztalával. De Magyarországnak sem kell szégyenkeznie, hiszen itt van nekünk a gyönyörű Miniversum a szépen felépített Budapesttel és az onnan kiinduló, egészen Bécsig vezető modell-vasútvonallal vagy a keszthelyi terepasztal a Balatonnal, a Dunántúllal és Semmeringgel.

Loxx Miniatur Welten BerlinVágányok mindenfele (kép forrása: Wikimedia Commons)

A német főváros, Berlin sem maradhat így le, így ott is elkezdtek egy terepasztalt építeni 2002-ben. Így született meg  a Loxx Miniatur Welten Berlin, mely jelenleg a világ harmadik legnagyobb terepasztala!

Ezek a terepasztalok nem csak a vonatok miatt érdekesek, hanem azért is, mert madártávlatból láthatjuk a meglátogatott várost és felfedezhetünk olyan látványosságokat is, melyeket később élőben is felkereshetünk.

Története

Még 2002-ben Stefan Göddeke fejében született meg az ötlet, hogy Berlinnek is lehetne saját óriás-terepasztala, akárcsak Hamburgnak. A "nagy testvér" népszerűsége elegendő indok volt ara, hogy belevágjon a kivitelezésbe (ne feledjük, Hamburgban a Miniatur Wunderland az egyik legnépszerűbb látványosság, különösen esős időben). Testvérével, Henrik Göddeke-kel neki is fogtak Berlin-Charlottenburg városrész felépítéséhez 600 négyzetméteren. A munkához később további 70 ember csatlakozott, így a terepasztal 2004. szeptember 18-án megnyílhatott.

Loxx Miniatur Welten BerlinBerlini főút villamosvágányokkal (kép forrása: Wikimedia Commons)

Természetesen a munka azóta sem állt le, egy ilyen hatalmas asztalon mindig van csinosítgatni és bővíteni való, így néhány évente érdemes újra ellátogatni ide. Mára már a minivilág 900 négyzetmétert foglal el, így lassan beéri az 1300 négyzetméteres hamburgi terepasztalt.

Loxx Miniatur Welten BerlinItt még épül az asztal következő része (kép forrása: Wikimedia Commons)

Loxx Miniatur Welten Berlin, IC, ludmillaKétmozdonyos IC a Spree partján (kép forrása: Wikimedia Commons)

Loxx Miniatur Welten Berlin, DB 250 sorozat, tehervonatTehervonat egy hattengelyes DB 250 sorozatú villamosmozdonnyal (kép forrása: Wikimedia Commons)

Loxx Miniatur Welten BerlinBerlini látkép (kép forrása: Wikimedia Commons)

Loxx Miniatur Welten Berlin, brandenburgi kapuA Brandenburgi kapu (kép forrása: Wikimedia Commons)

Technika

 A H0-s méretarányú terepasztalon 1350 ház és épület, kb. 4000 méternyi sín, 10 ezer autó, 45 ezer növény és 50 ezer növény található. Felépült Berlin egy része a fontosabb nevezetességekkel (Berlini tévétorony, Brandenburgi kapu, Reichstag, a berlini repülőtér...) és környéke. A síneken nagysebességű vonatok (ICE, TGV), regionális vonatok, a berlini S-Bahn szerelvényei és villamosok közlekednek. A közúton is zajlik a forgalom a Faller autóinak hála.

Egy nap 20 percig tart, a nappalt felváltja az éjszaka, a világítás elhalványul és felgyulladnak a vonatok lámpái és a házak világítása. a fényáradatról 30 ezer LED és 170 ezer méternyi vezeték gondoskodik. A vezérlést a Lenz cég szállította, a forgalmat 30 számítógép irányítja, miközben a monitorokon 80 kamera képét lehet nyomon követni.

A járműveket a Fleischmann, a Roco, a Brawa, a Gützold és a Piko szállította.

Loxx Miniatur Welten Berlin, repülőtérRepülőgép a reptéren (kép forrása: Wikimedia Commons)

Loxx Miniatur Welten Berlin, körforgalom, győzelmi oszlopKörforgalom Berlinben a Győzelmi oszloppal (kép forrása: Wikimedia Commons)

Loxx Miniatur Welten Berlin, brandenburgi kapuA Brandenburgi kapu (kép forrása: Wikimedia Commons)

Loxx Miniatur Welten BerlinBerlin modern városrésze (kép forrása: Wikimedia Commons)

Loxx Miniatur Welten Berlin, Zoologischer GartenBerlin ikonikus pályaudvara a Berlin Zoologischer Garten (kép forrása: Wikimedia Commons)

Loxx Miniatur Welten Berlin, berlini tévétoronyA Berlini tévétorony (kép forrása: Wikimedia Commons)

Természetesen a rengeteg készen megvásárolható kiegészítő elem mellé rengeteg egyedi épület és téma is helyet kapott az asztalon. Mindenhol apró kis motívumok találhatóak, melyeket csak hosszas szemlélődés után lehet felfedezni.

047.jpgÉpül az új erőmű Berlin mellett (szerző: Tibenszki Tibor)

091.jpgMintha a párizsi üvegpiramist látnánk a Louvre előtt (szerző: Tibenszki Tibor)

111.jpgA repülőtér egy kiállított Concorde-dal (szerző: Tibenszki Tibor)

052.jpgFilmforgatás a hídon. Az ehhez hasonló motívumok töltik meg élettel és fantáziával a minivilágot (szerző: Tibenszki Tibor)

Bármennyire is precíz azonban ez a terepasztal, az üzemeltetők itt sem merték a villamosmozdonyokat felengedett áramszedővel járatni. Amennyiben ugyanis bármilyen siklás vagy egyéb hiba történik, a beakadó áramszedő könnyen megrongálhatja a felsővezetéket. Különlegesség viszont a berlini S-Bahn alsósínes áramrendszere, melyre odafigyeltek az építők, így a harmadik sínszál is a helyén van a vágányok mellett.

Youtube videó a terepasztalról

Megközelítése

A látványosság kiváló tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, hiszen a közelében van az Alexanderplatz közlekedési csomópont, ahol megáll a regionális vonat, az S-Bahn, a metró, sőt még a busz is.

Árak

A felnőtt belépő ára 12 euró 90 cent, gyerekeknek egy méteres magasság alatt ingyenes, felette 8 euró a látogatás. A nyugdíjasok egy euró kedvezményt kapnak a felnőtt jegy árából.

A berlini Loxx a Google térképén

Források

* A Loxx hivatalos weboldala,
* A német Wikipédia Loxx szócikke

komment

Címkék: berlin németország index2 terepasztal tibee


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr5612182172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jegkoko 2017.02.04. 21:07:18

Egyszer érdemes megnézni, de többször nem nagyon. Nincsen semmi ajándékbolt a bejáratnál. Pedig akartam venni róla egy könyvet, de még csak egy képeslap dvd vagy bármi más se volt. Illetve több helyen elkezdett már lepukkanni.
süti beállítások módosítása