HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Friss topikok

  • Balogh Zsolt: @Ződ2000: Ennek két oka biztosan van: Az alagútépítés nem csak annyiból áll, hogy fúrunk egy lyuka... (2023.02.02. 10:58) A Brenner-bázisalagút
  • sóhegy049: A motorról nem találtam semmit, az saját kútfő, vagy valami klónja? (2023.01.27. 18:09) Kína mindenes dízelmozdonya a DF4
  • gigabursch: Európa nem a havairól marad híres... Az a mesterséges tó a hóágyúk municióját szolgáltatja. (2023.01.16. 09:50) A Rosenalmbahn felvonó
  • gigabursch: Számomra sok újdonság volt a cikkben, köszönöm! (2023.01.05. 12:52) A MÁV V43 francia rokonai
  • Balogh Zsolt: @gigabursch: A tengelyterheléssel nincs gond, az űrszelvény viszont szűk, villamosított vonal egye... (2022.12.26. 21:49) Lehet egy szinttel magasabb?

Címkék

1000 mm (1) 9euroticket (2) afrika (6) agv (1) alagút (8) alex (1) állatok (2) állomás (15) alpok (1) alstom (2) amerika (2) amszterdam (1) anglia (18) április elseje (2) argentína (1) arosa (1) augsburg (4) ausztria (95) autó (2) autómúzeum (4) ave (18) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) baleset (2) barcelona (12) barlang (2) bayernticket (27) bécs (10) bécsújhely (3) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (1) bloginfo (3) bob (6) bombardier (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (1) caf (1) commons (2) csehország (15) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (21) egyiptom (4) éjszakai vonat (2) elon musk (2) érdekességek (62) euronight (3) európa (7) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (4) franciaország (76) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (11) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (1) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) ic (2) ice (18) iho.hu (1) index (71) index2 (277) india (4) innsbruck (4) interrail (14) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (18) kenya (1) kína (43) kindertojás (2) kisvasút (11) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) kötélvasút (8) különleges vasút (4) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) Linz (1) linz (3) madrid (11) magánvasút (2) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (1) mercedes (1) metró (10) milánó (6) mittenwaldbahn (6) modellvasút (12) monaco (1) mozdony (3) münchen (79) múzeum (40) nagysebességű vasút (159) nápoly (3) németország (82) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (12) olaszország (53) oroszország (3) ouigo (1) párizs (12) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (4) prága (9) puchberg (7) railjet (10) regionalzug (15) rekordok (3) rendezőpályaudvar (5) repülés (8) rhb (2) s-bahn (8) salzburg (5) semmering (4) siemens (2) sikló (1) sinkanszen (4) skoda (1) söll (1) spanyolország (66) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (8) svájc (22) svédország (4) szaud-arábia (1) szeged (1) szlovénia (9) s bahn (16) tajvan (1) talgo (7) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (3) terepasztal (10) tgv (40) tibee (5) tibet (1) törökország (3) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (24) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (2) villamos (10) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (1) westbahn (1) Windischgarsten (4) würzburg (1) zürich (1) Címkefelhő

2016.12.28. 20:38 Balogh Zsolt

Páratlan gyűjtemény Párizsban: a Musée du Louvre

Párizs központi részén, a Szajna jobb partján található Musée du Louvre a világ egyik legismertebb és 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma. Az európai képzőművészetek gyűjteménye mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek is megtekinthetők. A több, mint 35 ezer kiállítási tárgy 75 ezer négyzetméteren helyezkedik el, melyekre 2014-ben 9,26 millió látogató volt kíváncsi. Ezt a számot csak a kínai Tiltott város forgalma múlja felül.

louvre, párizs, múzeumA múzeum udvara

Az elegáns és hatalmas épület a Szajna jobb partján található, közel a történelmi városmaghoz. Központi helyzete miatt jól megközelíthető és a város legtöbb magas pontjáról is látható. A túlparton a RER, a közelben a föld alatt pedig metróvonalak futnak.

Története

Az 1204-ben II. Fülöp Ágost király kérésére épült kastély a Capetingek korában már királyi vadászház és vár volt. 1364 és 1380 között V. Károly király gót stílusban átépíttette, I. Ferenc és II. Henrik pedig Pierre Lescot által gyönyörű reneszánsz királyi várat emeltetett belőle. Medici Katalin királyné a székhelyéül választotta és kibővítette, IV. Henrik pedig közbeeső épületekkel, a közelben található Tuileriákkal is összekötötte. XIV. Lajos tovább épületszárnyakkal bővítette, így érte el ma is ismert formáját.

A királyi család és a népes udvar versailles-i kastélyba költözése után  a Louvre-ban a király hivatalnokai, majd tudósok és művészek laktak. I. Napóleon császár 1805-ben elrendelte a Louvre-t felújítását és továbbépítését. A császárság bukása után, a restauráció korában azonban ismét elhanyagolták és csak III. Napóleon császár fogott hozzá az újraépítéséhez. A Louvre és a közelben található Tuileriák egyetlen óriási palotává épültek össze, amelyben az udvartartás, a minisztériumok, a múzeum, a képtár, kertek, katonai dísztér és a lovaglóiskola is elfért. Az 1871-es forradalom során a feldühödött tömeg a Tulériák palotáját felgyújtotta, a romok eltakarítása után helyén hatalmas park lett. Napjainkban már csak a Pénzügyminisztérium és a múzeum található meg a Louvre-ban.

Az üvegpiramis

A Louvre felújítására és bővítésére 1983-ban Francois Mitterrand államfő adott megbízást, a pályázatot az 1917-ben született, kínai származású amerikai építész, Ieoh Ming Pei nyerte meg, akinek legismertebb munkája a washingtoni National Gallery bővítése volt. A felújítás és bővítés 1989-ben lett kész.

louvre, párizs, múzeum, üvegpiramisAz üvegpiramis szemből...

A legnagyobb változást a hatalmas üvegpiramis jelentette, mely megosztotta a párizsiakat. A bővítés azért vált fontossá, mert a múzeum már nem felelt meg a 20. század végi igényeknek. Szükséges volt a bővítés, de mindezt úgy kellett megoldani, hogy nem bánthatták a műemléki oltalom alatt álló homlokzatot. Az építész ezért a föld alatt bővítette ki a múzeumot, a hatalmas új előtérbe kerültek a pénztárak, a ruhatár, a mosdók és néhány vendéglátó egység is. Az építkezés során pedig Párizs egykori erődjét is megtalálták, mely azóta is látogatható. A hatalmas új közösségi teret pedig egy hatalmas, 20,6 méter magas üvegpiramissal fedte be. A forma egyrészt utalás az ókorra és az ókori gyűjteményre, másrészt védi az időjárástól a látogatókat, mindezt úgy, hogy az átlátszó üvegtáblákon át a régi épület továbbra is látható maradt.

louvre, párizs, múzeum, üvegpiramis...és alulról

A végeredmény egyszerre modern és klasszikus, hasznos és praktikus. Ezzel Párizs és a Louvre is egy új szimbólummal gazdagodott.

louvre, párizs, múzeumA Penge és a Kehely a Louvre alatt, mely talán egy ősi titkot is rejt?

A nagy piramison kívül épült további három kisebb is, ráadásul egy fordított állásban, lefelé. A föld alá 13 méterrel lenyúló piramis csúcsa 1,4 méterrel ér véget a Padló előtt, alá pedig egy kisebb, betonpiramist tervezett, melynek a csúcsa majdnem összeér a nagyobb, felső piramiséval.

louvre, párizs, múzeumAz épület bal szárnya, középen az egyik kisebb piramis, jobb oldalt a nagy piramis széle

louvre, párizs, múzeumJegypénztárak és a bejárat az új csarnokban, melyet a nagy üvegpiramis fed be, természetes fénnyel megvilágítva a hatalmas teret.

louvre, párizs, múzeumPárizs legrégebbi része: a múzeum alatti egykori erőd feltárt romjai

A múzeum bővítése során bukkantak arra a régi erődre, mely talán Párizs legrégebbi fennmaradt épülete. A néhány várfalból és toronyból álló épületegyüttest restaurálták, így látogatható.

A több ezer évet átfogó művészeti gyűjteményt képtelenség lenne egy cikkben bemutatni, így csak néhány általam érdekesnek és szépnek talált alkotást mutatok be.

louvre, párizs, múzeum, ókori egyiptom, szoborSzobrok az ókori Egyiptomból

A múzeum gyűjteménye koronként tematikusan van bemutatva. Érdemes időrendben haladva nyomon követni a művészet fejlődését egészen az ókori Egyiptomtól az antik görög világon át a római koron keresztül a sötét középkorig, reneszánszig, majd az újkorig.

A Louvre tulajdonában számos olyan műalkotás is tartozik, melyek ismerősek lesznek művészettörténeti atlaszokból, történelem könyveinkből vagy a TV-ből. Az egyiptomi részt különösen ajánlom Csillagkapu-fanatikusoknak, melynek központi témája szintén az ókori Egyiptom volt, meglehetősen sajátos nézőpontból.

louvre, párizs, múzeum, Méloszi AphroditéA Méloszi Aphrodité

Az ókori görög rész tartalma is megtölthetne több hagyományos múzeumot is, ráakadhatunk itt több ismerősen csengő ókori művész szobrára is, de láthatunk görög isteneket és a kor nőideáljait is márványból kifaragva. Az igazi különlegességre vágyók pedig megkereshetik Hermofrodita márványszobrát is (ott lesz, ahol a legtöbb kínai tömörül szelfibotokkal kalimpálva).

louvre, párizs, múzeumAz egyik fedett belső udvaron

A több szárnyból álló épületegyüttes belső udvarait tető fedi, hogy ezt a teret is hasznosan kihasználhassák a teljes gyűjtemény bemutatásához. Itt többek között bronz- és márványszobrokat találhatunk.

louvre, párizs, múzeum, reneszánsz, festményFestmények a reneszánsz korszakból, a vallási téma erősen felülprezentált...

Az ókori szobrászatot magunk mögött hagyva a felső szinteken a festészet került túlsúlyba. Sajnos a feliratok csak francia nyelven voltak elérhetőek, az audio idegenvezetést pedig nem vettük igénybe. Ezért minden bizonnyal rengeteg érdekesség és híresség mellett sétáltunk el. Egy hozzáértő idegenvezető biztosan nagy segítség lett volna!

louvre, párizs, múzeum, reneszánsz, festmény...de azért világi festmények is elő-előfordulnak

louvre, párizs, múzeumTermek egymás után, amíg a szem ellát...

A szobáról-szobára való séta közben ne feledkezzünk el az épületről sem, hiszen a múzeum épülete korábban mégiscsak királyi palota, majd Napóleon császár otthona volt.

louvre, párizs, múzeum, koronaékszerMarie-Amélie koronaékszerei

Az ékszerek közül a legszebbnek Marie-Amélie ékszereit találtuk. A fejdíszt 24 zafírral, 1083 gyémánttal, a nyakláncot 8 zafírral, 631 gyémánttal, a fülbevalókat egyenként 2 zafírral, 59 gyémánttal, a nagy brosst 4 zafírral, 263 gyémánttal, a kis brossokat pedig egyenként egy zafírral és 26 gyémánttal díszítették!

louvre, párizs, múzeum, freskóNem csak a vitrinekre érdemes odafigyelni, hanem a fejünk feletti freskókra is!

louvre, párizs, múzeum, lépcsőházA szintek közötti lépcsőházak is kellőképpen tágasak

A hatalmas épületben nincs kijelölt kötelező haladási irány, sőt nem is lehetséges úgy minden termen végig menni, hogy egy termet csak egyszer érintsünk. Ezzel elkerülhetetlen, hogy míg bizonyos termeket többször is, néhányat pedig egyáltalán nem látunk. A több oldalas térkép és az útbaigazító táblák segítenek, de még így is könnyű eltévedni.

louvre, párizs, múzeumA sok nézelődés alatt bizony néha meg is kell pihenni

louvre, párizs, múzeum, mona lisa, leonardo da vinchiLeonardo da Vinchi egyik legismertebb festménye: a Mona Lisa

A múzeum fő attrakciója Leonardo da Vinchi itáliai polihisztor festménye, a Mona Lisa. A világszerte ismert, meglepően kicsi olajfestmény az évek alatt a kultúra részévé vált. Másolják, hamisítják, ajándéktárgyakat díszítenek vele, karikatúrák készülnek belőle, miközben sokan kutatják vagy épp legendákat gyártanak köré.

A múzeum legismertebb és legféltettebb darabja, melyet csak egy széles kordon mügül nézhetünk meg, feltéve ha előtte megvívtuk közelharcunkat néhány tucat udvariatlan és tolakodó szelfibottal hadonászó ázsiaival. Mi inkább távolról szemléltük meg, majd gyorsan tovább is álltunk.

Ha valaki szeretné a festményt részletesen tanulmányozni, az semmiképpen ne itt, hanem otthon a monitorán tegye inkább ezt. Minden bizonnyal többet fog látni, hiszen rengeteg változatban elérhető digitális formában, még 7479 * 11146 pixeles felbontásban is (Vigyázat, a képfájl 80 megabyte-os).

louvre, párizs, múzeum, afrikaRészlet az afrikai kultúrát bemutató tárlatból

Eldugva, mélyen lent az alaksorban kapott helyet az afrikai, csendes-óceáni és a dél-amerikai gyűjtemény.

Afrikát elsősorban fa szobrok képviselik, a központi téma egyértelműen a termékenység. Mivel a többség fából készült, itt több ezer éves műkincsekről nem beszélhetünk.

louvre, párizs, múzeum, húsvét szigetek, szoborSzoborfej a Húsvét-szigetekről

Óceániából a legismertebb minden bizonnyal a Húsvét-szigetekről származó kőszobor. A nagy jólétben elkezdett esztelen kőfaragás majd a szállítással járó nagyméretű környezeti pusztítás lett a szigetlakók végzete, intő jel a modern emberiségnek is, hogy hová vezet a felelőtlen gazdálkodás a természeti erőforrásokkal!

louvre, párizs, múzeum, dél-amerikaRészlet a dél-amerikai kultúrát bemutató tárlatból

De a Louvreban nem csak a múzeum található, az egyik szárny egyik emeletét III. Napóleon császárnak szentelték. Több szobán át bepillantást nyerhetünk egy francia uralkodó életébe, hogy milyen körülmények között is kellett a birodalmat kormányoznia.

louvre, párizs, múzeum, napóleon, apartmanA Louvre császári szobái

louvre, párizs, múzeum, napóleon, apartmanKirályhoz méltó berendezés!

louvre, párizs, múzeum

louvre, párizs, múzeum, napóleon, apartman, trónteremA trónterem

Az utolsó termeket már nem is láthattuk, mert a múzeum már elkezdett bezárni. Mindent bejárni is kevés volt az egy nap, nem hogy mindent részletesen megnézni. Aki jegyet vált a múzeumba, az készüljön egész napos programra, hacsak nem csak egy kisebb része érdekli az emberi kultúrának.

A filmekben

A Louvre több filmben is feltűnt már az évek alatt, így aki nem csak képeken szeretné látni, az több film közül is választhat:
* Adéle és a múmiák rejtélye;
* Belphégor - A Louvre fantomja;
* A Da Vinci-kód.

Megközelítése

A Louvre Párizs központjában helyezkedik el, több másik híres látványossággal körülvéve. Közvetlenül vagy néhány átszállással könnyen megközelíthető. A túlparton a RER C és B, a közelben az 1-es és a 7-es, kicsit távolabb a 4-es, 11-es és 14-es metró állomása található. A Szajnán közlekedő sétahajóknak is van megállójuk itt.

Az autóbuszok közül a 21-es, a 27-es, a 39-es, a 48-as, a 67-es, a 68-as, a 69-es, a 72-es, a 81-es és a 95-ös érinti.

A Louvre elhelyezkedése Párizsban

Akik csak rövidebb időre érkeznek a városba, azok valószínűleg kihagyják majd, hiszen egy nap is csak szűken elég a hatalmas múzeumhoz, de akik viszont hosszabb időt is eltöltenek Párizsban, annak mindenképpen ajánlott a Louvre megtekintése is!

Szólj hozzá!

Címkék: párizs múzeum érdekességek index2


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr5412076571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása