HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) Linz (1) linz (3) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2016.04.29. 20:05 Balogh Zsolt

Első nap Windischgarstenben

Windischgarsten egy 2400 lakosú kisváros Ausztriában, Felső-Ausztria tartományban, 80 km-re délre Linztől. A hegyek között megbújó település elsősorban a turizmusból él, egyaránt szívesen fogadják a téli síelőket és a nyári túrázókat is.

Ausztria, windischgarstenWindischgarsten egy közeli magaslatról nézve

A közeljövőben remélhetőleg én is hosszabb időt fogok itt még eltölteni, így az első napomon egy kisebb sétával derítettem fel a környéket és a lehetőségeket.

Kis éttermek, sörkertek, vendégházak és néhány hotel várja a betérőket, hogy itt töltsék el a szabadságukat. A közelben található nemzeti parkba számos túraútvonal vezet, de érdemes szétnézni a többi irányba is, hiszen a szűk völgyekben több kisebb folyó is utat vágott már magának, lélegzetelállító természeti csodákat alkotva.

Ausztria, windischgarsten, bahnhof, vasútállomás, öbb 1144, regionalzugLeszállás után Windischgarsten vasútállomásán

Linz felől kb kétóránként jönnek regionális és InterCity vonatok Windischgarsten állomásra, majd haladnak tovább Graz, Spital am Pyhrn vagy épp Selzthal felé. A menetidő Linztől a megállások számától függően 1 óra és 1 óra 40 perc között változik. Talán ez elsőre soknak tűnik, de ne feledjük, a vonat eközben több mint 430 méteres szintkülönbséget győz le 26 ezrelékes emelkedőkkel, míg átkanyarog a hegyek között a folyómedreket követve.

Ausztria, windischgarsten, vasútállomás, bahnhofWindischgarsten vasútállomása

A települést a vasútvonal egy nagy ívvel kerüli meg, elkerülve így a felesleges lejtőket és emelkedőket. Így az állomás is a város szélén található, ráadásul majd egy emelettel feljebb, mint az utcaszint. Leszállás után még egy kiadós lépcsőzés vár az utasokra, hogy elindulhassanak a városkába.

Ausztria, windischgarstenIrány a városközpont!

Ausztria, windischgarstenWindischgarsten meglehetősen szellősnek mondható, az épületek között hatalmas üres területeket hagytak meg a városépítők

Ausztria, windischgarstenA dimbes-dombos felszín miatt sem egyenes, sem vízszintes utcák nincsenek

Ausztria, windischgarstenFelfelé kapaszkodva a Kalvarienbergkirche felé

Ausztria, windischgarsten, Kalvarienbergkirche, templomA Kalvarienbergkirche, 787 méteres tenger szint feletti magasságával a város legmagasabb pontja

A nyári sportok szerelmeseinek egy komplex szórakozási lehetőséget találunk a várostól nem messze: egy egyszerű libegővel felmehetünk egy panorámatoronyba, megcsodálva a környező hegyeket, majd visszafelé több lehetőség közül is választhatunk:

Vagy nyári-bobbal lesiklunk a hegyoldalban, vagy egy önműködően, biztosabb síneken guruló kiskocsival tesszük meg ugyanezt az utat. A két különböző közlekedési eszköz pályája több helyen is keresztezi egymást, közöttük pedig gyalogosan is haladhatunk vagy nézelődhetünk.

A harmadik lehetőség egy ún. "Downhill" pálya gyakorlott bicikliseknek. A meglehetősen spártai módon kiépített bicikliúton sziklák, fagyökerek, tuskók, igen meredek és veszélyes lejtők, továbbá éles kanyarok nehezítik meg a lejutást. Tekerni nem igazán kell, fékezni és egyensúlyozni viszont annál többet. Olcsó és gyenge biciklivel neki se vágjunk, valószínűleg darabokra hullana, mire visszaérnénk vele a völgybe.

Ausztria, windischgarsten, Alpine Coaster, libegő, nyári bobA libegő és a "Alpine Coaster", háttérben a drótháló a túl gyors bobosok épségét védi

A nyári szezon május elsejétől indul, így én még csak a bezárt létesítményeket láttam. De talán jobb is volt így, nem ütött el egy biciklis sem és nem sodort el egy osztálykirándulás sem.

Ausztria, windischgarstenFestői környezetben gurulhatunk lefelé

Ausztria, windischgarstenFelfelé kapaszkodva a gyalogúton

Ausztria, windischgarstenA fák között itt-ott előbukkan a völgy és a környező havas hegyek

Ausztria, windischgarstenA távoli csúcsok már a nemzeti parkhoz tartoznak

Ausztria, windischgarstenFeljutva a fennsíkra

Ausztria, windischgarstenA panoráma csodálatos, tiszta időben messzire ellátni

Ausztria, windischgarsten, Totes GebirgeA Totes Gebirge csúcsai

Ausztria, windischgarstenLinz felé tekintve. A völgyben tekereg a vasút és az autópálya is

Ausztria, windischgarstenKapaszkodás felfelé

Ausztria, windischgarstenOnnan, lentről mélyről indult a gyalogút

Ausztria, windischgarsten, panorámakilátóFent a libegő végállomásánál, az üvegtorony a panorámakilátó (szintén májusban nyit...)

Ausztria, windischgarsten, downhillRészlet a Downhill pályából, közlekedés csak megfelelő kerékpárral!

Ausztria, windischgarsten, downhillKözépen halad a Downhill pálya

Ausztria, windischgarsten, libegőA libegő pályája Windischgarsten felé

Ausztria, windischgarstenVisszaérkezés Windischgarsten központjába

Windischgarsten a Google térképén

Windischgarsten megközelíthető Linz felől a Pyhrnbahn vasútvonalon vonattal vagy autóval szintén Linz felől az A1-es, majd utána az A9-es autópályán.

komment

Címkék: ausztria Windischgarsten


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr518673894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása