HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 9euroticket (2) afrika (6) agv (1) alagút (7) alex (1) állatok (2) állomás (15) alpok (1) alstom (2) amerika (2) amszterdam (1) anglia (18) április elseje (2) argentína (1) arosa (1) augsburg (4) ausztria (93) autó (2) autómúzeum (4) ave (18) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) baleset (2) barcelona (12) barlang (2) bayernticket (27) bécs (10) bécsújhely (3) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (1) bloginfo (3) bob (6) bombardier (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (1) caf (1) commons (2) csehország (15) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (21) egyiptom (4) éjszakai vonat (2) elon musk (2) érdekességek (62) euronight (3) európa (7) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (4) franciaország (76) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (11) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (1) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) ic (2) ice (18) iho.hu (1) index (70) index2 (277) india (4) innsbruck (4) interrail (14) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (18) kenya (1) kína (43) kindertojás (2) kisvasút (11) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) kötélvasút (8) különleges vasút (4) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) Linz (1) linz (3) madrid (11) magánvasút (2) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (1) mercedes (1) metró (10) milánó (6) mittenwaldbahn (6) modellvasút (12) monaco (1) mozdony (3) münchen (79) múzeum (40) nagysebességű vasút (158) nápoly (3) németország (81) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (12) olaszország (52) oroszország (3) ouigo (1) párizs (12) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (4) prága (9) puchberg (7) railjet (10) regionalzug (15) rekordok (3) rendezőpályaudvar (5) repülés (8) rhb (2) s-bahn (8) salzburg (5) semmering (4) siemens (2) sikló (1) sinkanszen (4) skoda (1) söll (1) spanyolország (66) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (8) svájc (22) svédország (4) szaud-arábia (1) szeged (1) szlovénia (9) s bahn (16) tajvan (1) talgo (7) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (3) terepasztal (10) tgv (40) tibee (5) tibet (1) törökország (3) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (24) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (2) villamos (10) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (1) westbahn (1) Windischgarsten (4) würzburg (1) zürich (1) Címkefelhő

2016.04.22. 20:03 Balogh Zsolt

Nagy sebességgel a regionális forgalomban is

Ha a nagysebességű vonatokról hallunk, szinte mindenkinek a francia TGV, a német ICE vagy a  japán Sinkanszen neve ugrik be elsőnek, amint keresztülszelik a fél országot, háromszázzal suhanva a nagyvárosok között.

München-Nürnberg-expressz Ingolstadt vezérlőkocsi Nürnberg hauptbahnhofMegérkezett a München-Nürnberg expressz Nürnberg Hauptbahnhofra 2014 júniusában

Pedig a nagysebességű száguldás már 200 km/h felett elkezdődik, ez a sebesség pedig már néhány esetben nem csak  távolsági-, hanem a regionális-, sőt a napi ingázó utasoknak is a rendelkezésére áll.

Angliában, Franciaországban és Németországban néhány helyen a nagysebességű távolsági vonatok árnyékában helyi igényt kiszolgáló, rövidebb útvonalon közlekedő, ám még mindig nagysebességű járatok állnak az ingázók rendelkezésére. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenfelé ilyen gyors regionális vonatok közlekednek az országon belül, csupán csak a már meglévő infrastruktúra jobb kihasználását érik el velük.

Anglia

Anglia a vasút őshazája, innen indult világhódító útjára a gőzmozdony majd hálózták be az egész bolygót az acélsínek. Anglia sokáig a mozdonygyártás központja és a vasúti közlekedés csúcsa volt, ám időközben több más nemzet is felzárkózott melléjük, sőt mára túl is szárnyalták.

A gőzmozdony-korszakban kétségkívül a szigetország volt a csúcs, azonban a dízel- majd a villamos járművek megjelenésekkor elvesztették vezető szerepüket. Először 1964-ben, Japánban indult meg a 200 km/h feletti nagysebességű menetrend szerinti közlekedés, majd néhány évtizeddel később Franciaországban is. Az országok sorra döntötték meg egymás rekordjait, a franciák, a németek és a japánok uralták a nagysebességű vasúti jármű piacot. Eközben a dicső múltú Anglia nem igazán kápráztatta el a világot saját fejlesztéseivel.

A változást az 1994-ben megnyitott Csatorna-alagút kezdte el, mely közvetlen vasúti összeköttetést biztosított London és Párizs vagy London és Brüsszel között.

Amint a nagysebességű vonatok Brit földre léptek, kénytelenek voltak lelassítani, hiszen nem állt rendelkezésre megfelelő vasúti pálya. A 300-zal száguldó Eurostar vonatok elhagyva az öreg kontinenst már csak 120-160 km/h sebességgel haladhattak tovább London felé. Ezért a meglévő, régi vasútvonal helyettesítésére egy új vonal építését határozták el. A 108 km hosszúságú vonal 2007. november 14-ére készült el a Csatorna-alagút és London között, majd a nem túl fantáziadús High Speed 1 nevet kapta. Megnyitása után a kontinensről érkező nemzetközi vonatok menetideje 40 perccel csökkent.

Azonban pazarlás lenne csak a nemzetközi vonatok számára fenntartani egy 300 km/h sebességre épített vonalat, ezért az Eurostar járatokon kívül a Southeastern vasúttársaság is közlekedtet rajta szerelvényeket.

portugália alfa pendularBritish Rail 395 sorozat (kép forrása: Wikimedia Commons)

A magántársaság a japán Hitachitól rendelt 29 hatkocsis szerelvényt, kimondottan az új High Speed 1 vonalra szánva. A British Rail 395 sorozatú nagysebességű villamos motorvonat a második leggyorsabb Angliában a 225 km/h-s sebességével az Eurostar után. Egyaránt képes üzemelni a nagysebességű vonalokon szinte szabványnak számító 25 kV 50 Hz váltakozó áramról és a az Angliában elterjedt 750 voltos harmadik sínes egyenáramról is.

Az első nagysebességű elővárosi üzemet 2009 júniusban indították meg, hat hónappal a tervezett időpontnál korábban, amikor is London St Pancras pályaudvar-Ashford között a HSL 1 vonalon keresztül megindult a korlátozott üzem. A főváros és a 90 km kilométerre található Ashford között a korábbi 84 perces menetidő mindössze 37 percre csökkent.

A vonatokat a Hitachi tartja karban az ashfordi telephelyén.

Németország

Münchenből Nürnbergbe sokáig csak nagy kerülővel Treuchtlingenen át lehetett eljutni. Pedig Bajorország két legnagyobb városáról van szó, melyeken rengeteg ICE és IC vonal is keresztülhalad. A 2006. május 13-án átadott rövidebb és gyorsabb pálya nem csak a két várost, hanem Németország tartományait is közelebb hozta egymáshoz. A 300 km/h sebességre kiépített vasútvonalon óránként és irányonként akár három ICE vonat is áthalad, összekötve Münchent Németország többi részével.

München-Nürnberg-expressz Ingolstadt db 101A München-Nürnberg-expressz Ingolstadban

Az IC és ICE vonatokon kívül azonban az új vasútvonal melletti kisebb településeket kiszolgáló járatok is közlekednek, lassabban, "csak" 200 km/h sebességgel. Ráadásul ezeket a vonatokat a DB Regio üzemelteti, jelentősen kedvezőbb jegyárakkal, mint amiket a DB Fernverkher kínál. Ennek persze ára van: az olcsóbb vonat menetideje jóval hosszabb, mint a drágább ICE.

A München–Nürnberg-expressz egy Németországban szinte egyedülálló módon, nagysebességű vasútvonalon közlekedő regionális vonat. 2006. december 10-én kezdte meg a menetrendszerint 200 km/h-s közlekedését Nürnberg és München között, 2007 óta ez a járat Németország leggyorsabb regionális vonata. A vonatok reggel öt és este tíz között járnak kétóránként, kiegészítve néhány további járattal a csúcsidőben. A 171 km-es távolságot kb. egy óra negyvenöt perc alatt teszik meg, mely tartalmaz egy hosszabb, 15 perces várakozást Ingolstadtban is.

Csak Nürnberg és Allersberg között közlekedik az Alllersberg expressz, mely a 25 km-re található, 8000 fős települést kapcsolja Nürnberghez.

Ezekkel a járatokkal a nagysebességű vonal által érintett, de korábban vasúttal ki nem szolgált kistelepülések is kaptak egy további közlekedési lehetőséget (Kinding például csak 2500 fős kisváros).

Franciaország

Franciaország a TGV szülőhazája, mely mára már szinte nemzeti szimbólummá is vált. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy nem mindenhol megy a TGV nagysebességgel, továbbá a TGV-n túl is van élet, hiszen az országban vannak más, korábban épült nagysebességű vonalak. Így az országban néhány InterCity is figyelemre méltó sebességgel halad, vagy gondoljunk csak a Le Capitole járatra, mely már 1967-ben is 200 km/h sebességgel haladt bizonyos szakaszokon Párizs és Toulouse között.

franciaország, nagysebességű, sncf z21000 sorozatSNCF Z 21500 sorozat (kép forrása: Wikimedia Commons)

A franciák minden bizonnyal a sebesség megszállottai, mert újabb és újabb sebességrekordokat állítanak fel a vasúti közlekedésben. A TGV hálózat is folyamatosan bővül, de emellett nem feledkeznek meg a régebbi fővonalakról sem.

Bretagne régió Franciaország északi részén található, északnyugati irányba Párizstól. A sorban a következő TGV vonal, az LGV Bretagne-Pays de la Loire is ebbe az irányba vezet, mely várhatóan 2017-ben fog megnyílni. Rennes és Brest városok között egy rövid szakaszon már ma is lehetséges a 200 km/h-s sebesség, így szükségessé vált a legalább ekkora sebességre alkalmas regionális motorvonatok beszerzése. Ezért az államvasút helyi közlekedésért felelős leányvállalata, a TER Bretagne, a régió városainak kiszolgálásához 17 db kétáramnemű, háromrészes villamos motorvonatot rendelt az Alstomtól és a Bombardier Transportationtól 2004-ben. Ezek a motorvonatok az SNCF Z 21500 sorozatba kerültek.

Amennyiben a régiót eléri az új TGV vonal is, az további lehetőségeket jelent majd az itt élők számára, hiszen időben jóval közelebb kerül Bretagne Párizshoz.

A jövőben az SNCF nyolc szerelvényt fog felszerelni a TGV vonatokon is megtalálható TVM vonatbefolyásoló rendszerrel, így ezek a szerelvények akár az új LGV vonalakon is közlekedhetnek majd (A 25 kV váltakozó áramot a sorozat összes járműve ismerni fogja). Ezek a módosított motorvonatok a Z 21700 sorozatba kerülnek majd.

Mint ebből a rövid összeállításból is látható, egy országrészeket összekötő nagysebességű vasútvonal megépítéséből a vasút mellett élő helyi lakosok is profitálhatnak. Kapcsolódó beruházásként elkészülhetnek az új vonalról olyan leágazások, melyekkel más irányokba közlekedők is nyerhetnek. De épülhetnek hatalmas P+R parkolók is, hogy az autókat letéve szélsebesen juthassanak be a dolgozók a belvárosban található munkahelyeikre. Az pedig szinte csak a helyi politikai erőkön múlik, hogy mi valósul meg és mi nem, na és persze az sem mindegy, hogy mindez mennyibe is kerül az országnak.

7 komment

Címkék: anglia franciaország németország nagysebességű vasút


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr798652092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fishtax 2016.04.23. 15:10:19

Nem lebecsülve a német vasutat, de meglepett, hogy azt a 171 km-t a "200-as" vonat 1:45 alatt teszi meg. Ehhez képest - a magyar vasút általános állapotát nézve - a Gemenc-expressz 1:46-os 145 km-e Kelenföld és Szekszárd között nem is olyan rossz eredmény. Igaz, megállás nélkül, és naponta csak egy párban, de dízellel. Persze ettől függetlenül szívesebben ingáznék én is Nürnberg és München között. :-)

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2016.04.23. 18:53:39

@Fishtax: A vonat több, mint 15 percet áll Ingolstadban. Gondolom azért, hogy ne legyen túlságosan jó konkurenciája az ICE-nek. Csak gondolj bele: az expressz 23 euróért (Bayernticket) elvisz oda-vissza és még a villamos is benne van az árban, míg az ICE csak oda 55 euróért visz el!

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2016.04.23. 18:54:55

@Fishtax: Jaj lemaradt: Az ICE 1 óra 2 perc alatt ér oda!

Jegkoko 2016.04.24. 09:44:10

@Balogh Zsolt: Lehet menni ICE vel akár már 19 euróért, csak előre meg kell váltani a menetjegyet pár nappal.

KissGecihuszár 2016.04.24. 12:36:44

Az említett Nürnberg-München közti vonalon -igaz, csak Dollnstein-Ingolstadt-München szakaszon- nekem is volt szerencsém vonatozni és azért a 22€-ért, melybe a Dolln-Münch HBf jegy került, nos ezért az árért valóban egy kellemes -pedig épp oktoberfest volt, így csutkára tömve volt a RegioBahn már Ingi után- utazásban volt részem az emeletes szerelvény felső szintjén és egy pillanatra eszembe jutott a MÁV, kicsordultak a könnyeim és csak annyit mormogtam magamban, hogy én már attól is boldog lennék, ha a Hazám összes fővonalán legalább a 160Km-s sebességet képesek lennénk elérni, a mellékvonalakon legalább a 100-at, ugyanis a MÁV gyorsvonati jegyek + helyjegy árai alapján sokkal rosszabb ár/érték arány áll fenn, hiába olcsóbbak utóbbiak mondjuk 100Km-t vonatozva, mint a DB jegyei.

StanLee · https://newsroll.net 2016.04.24. 17:53:01

Ez a Nürnberg-München ICE nagyon jó, nekem sikerült 2 óra alatt olyan utat megtenni vonattal, ami autóval is csak 2,5 óra lett volna. Egyszerűen ha a két város közül bármelyikben tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyre kell menni, az autó nem alternatíva. Persze az ICE ara iszonyat, de ha azt veszem figyelembe, hogy az utazási idő rövidebb és annyira kényelmes, hogy pihenni vagy dolgozni is lehet abban az időben, akkor már megérte a pénzt.

Persze a DB Regio kivitelben is rendben van. Bayernticket-tel egy délutáni megbeszélést tömegközlekedéssel együtt annyira olcsóvá tesz, hogy az már szégyenletes.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2016.04.24. 18:30:35

@KissGecihuszár: Ha Dollnsteinba utaztál, akkor te a régi, kerülőutirányon utaztál! :) Így "csak" a régi pálya 160 km/h-s sebességét próbálhattad ki.

A Bayernticket 23 euróba kerül egy főnek, cserébe egész Bajorországban korlátlanul utazhatsz bármilyen regionális vonaton, buszon, villamoson és metrón reggel 9-től másnap hajnali 3-ig.

Hosszabb út esetén ez semmiképp nem drágább, mint amit a MÁV nyújt.
süti beállítások módosítása