HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) linz (3) Linz (1) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2015.09.24. 00:39 Balogh Zsolt

A Kecskeméti Kockafeszt

Egy igazi vasútbarátot sok minden érdekel: minden ami a vonatokkal kapcsolatos; minden, ami egy kicsit a vonatokkal kapcsolatos és végül minden, ami a vonatokkal egyáltalán nem kapcsolatos!

Szombaton, a Mini Magyarországról hazafelé tartva láttuk meg Adriennel a kecskeméti Kockafeszt kiállításának a plakátját, én pedig azonnal el is döntöttem, hogy mi ide márpedig elmegyünk!

kecskemét, kockafeszt, lego, állomás, bcmotVidéki vasútállomás és egy hozzá illő BCmot motorkocsival, mellette egy Púpos száguld éppen egyetlen személyvagonával

Az elsősorban gyerekeknek szánt programra azért rajtunk kívül is ellátogatott sok-sok felnőtt is, ugyanis a LEGO, bár gyerekeknek készül, egyáltalán nem csak gyerekjáték!

Jól mutatta ezt a tényt a fenti kiállítás, mely a Kockafeszt igazi fénypontja volt! A Legózás megszállottjai mesteri szinten művelik már az építést, a gyári készletektől sokkal részletesebb, összetettebb, nagyobb műalkotásokat hozva létre.

A kis építőkockákkal egyszerre könnyű és nehéz is dolgozni: mert ha megvan az ötlet, van elegendő kockánk és már kész a terv, akkor szinte gyerekjáték a kis elemeket összepattintani. Ha pedig hibázunk, újra és újra visszabonthatjuk a művünket.

De a tervezés már egyáltalán nem gyerekjáték! Az elemek mérete, színe, formája adott, a meglévő elemeket felhasználva kell minél valósághűbb alkotást építeni. Az elemek használati módjának pedig tényleg csak a fantázia szab határt: egy autó sárvédő lehet az ablak feletti boltív, egy autó-ajtó a fürdőszobában wc-papír guriga, egy csap egy másik helyen pedig a kamion dudája... Az apró kis műanyagdarabkák variálhatósága a végtelenhez közelít!

kecskemét, kockafeszt, legoA Kockafeszt bejárata a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban

kecskemét, kockafeszt, legoTerepasztal LEGO-ból, mindennel, ami csak fontos lehet: templom, buszmegálló Ikarus busszal, vasútállomás, búzamező, focipálya...

Rögtön a bejáratnál a látogatókat egy LEGO terepasztal várta, melyen összesen négy, teljesen egyedi, a valóságból is jól ismert vasúti jármű nyűgözte le a látogatókat. A motorvonatokat a zöld színű BCmot és a jóval fiatalabb, piros-fehér festésű MÁV 6341 sorozat képviselte, míg a mozdonyokat egy zöld színű "Púpos". Vagonból csak egy fért az asztalra, egy 1.-2. osztályú kétajtós személykocsi személyében.

Vasútrajongóknak pedig az építő egy aprócska viccet is elrejtett a terepasztalon az állomás homlokzatán, mely már a Hasutasok című filmben is szerepelt. Ki találja meg? :)

kecskemét, kockafeszt, lego, középkor, lovagvárA kiállítás a középkorral folytatódott: lovagi vár és lovagi torna

A LEGO életében régi, klasszikus téma a középkor a lovagokkal, várakkal és ostromgépekkel. A következő életkép kialakítója ezt a témát dolgozta ki igen magas fokon, mikor is egy lovagi tornát épített fel a hozzá kapcsolódó épületekkel együtt.

kecskemét, kockafeszt, lego, western, vonatA szomszédban a vadnyugat indiánokkal és a "Tüzes ló" sínpályályájával

Mindössze néhány évet élt meg a LEGO életében az amerikai hőskort bemutató western-téma, pedig lett volna benne lehetőség bőven! Az alapkészletek elemeit felhasználva és tovább bővítve csinos vadnyugati életképet dolgozott ki a következő asztal tulajdonosa. Az indián sátrak alatti "hegy" is LEGO kockákból épült fel.

kecskemét, kockafeszt, lego, western, vonatVadnyugati szerelvény a vadnyugati kisvárosban

A vasút és a LEGO régóta összetartoznak, így szinte kötelező elem a vonat is ehhez a témához. Gőzmozdony, teherkocsi, személykocsik, na meg az Amerikában elmaradhatatlan kalauzkocsi és már kész is az eredeti, hangulatos szerelvény.

Néhány éve a western világ is visszatért a boltok polcaira a Long Ranger filmnek köszönhetően, meglátjuk, mennyire marad ez a termékvonal hosszú életű.

kecskemét, kockafeszt, lego, világűr, rakéta, űrutazásŰrkikötő rakétákkal és a létesítményt kiszolgáló iparvágánnyal

kecskemét, kockafeszt, lego, cifrapalotaA kecskeméti Cifrapalota, tegnap is láttuk a Mini Magyarországon!

Ha már Kecskemét, akkor legyen kecskeméti látványosság is! A választás a Cifrapalotára esett. A készítő nagyon ügyesen oldotta meg az ablakok feletti hullámvonalat, akárcsak a lábazat bordázottságát is. És ahogy a népdalban is fennmaradt: itt is zöld az ablaka!

kecskemét, kockafeszt, lego, kalózhajóTestes kalózhajó

A hatalmas épület szinte eltörpül a vörös kalózhajó mellett, mely legalább három szintes hatalmas építmény. A boltokban kapható LEGO-hajók emellett szinte csak apróságoknak tűnnek.

kecskemét, kockafeszt, lego, amerikai polgárháborúAz amerikai polgárháború is megelevenedett

kecskemét, kockafeszt, legoIndul a csata!

A szervezők egy interaktív bemutatóval is készültek a Kockafesztre. A választás az 1861 és 1865 között dúló amerikai polgárháború egyik csatájára esett. A rabszolgatartás mellett kitartó dél támadja a rabszolga-felszabadító északot, miközben szól a dobpergés, a zene és dörögnek az ágyúk. Az ágyúlövéseket fény- és hanghatások teszik teljessé, miközben elmés rugós eszközök (szintén LEGO-ból) néhány ágyúgolyó becsapódását is imitálják. A showt nagy taps kísérte, elégedettek lehetnek a szervezők.

kecskemét, kockafeszt, lego, róma, ókorMögötte pedig már a rómaik ostromolják az egyik antik várost (fotó: Szombati Adrienn)

kecskemét, kockafeszt, legoFelsorakozott a hadsereg! (fotó: Szombati Adrienn)

kecskemét, kockafeszt, lego, tengeri csata, kalózhajóTengeri csata: a hajók között megtalálhatóak voltak az eredeti készletekből építettek és az egyéni alkotások is (fotó: Szombati Adrienn)

kecskemét, kockafeszt, legoKikötőváros a csata mellett (fotó: Szombati Adrienn)

kecskemét, kockafeszt, lego, csillagok háborúja, millenium falcon, ezeréves sólyom, hoth bolygó, lázadókA Hoth bolygón a lázadók bázisa a Millenium Falconnal (fotó: Szombati Adrienn)

A LEGO életében viszonylag új téma a Csillagok háborúja, de gyorsan az egyik vezető termékvonal lett. Évről-évre jelennek meg az újabb és újabb űrhajós készletek, de az igazi rajongók inkább maguk építik meg a járműveket, sokkal nagyobb léptékben és részletesebben, mint ahogy a boltokban megvásárolhatóak. A kiállításon a Hoth bolygó egy részlete, a lázadók bázisa volt megépítve a filmekből is jól ismert klasszikus űrhajókkal.

kecskemét, kockafeszt, lego, kalóz, titkos barlang, kincsA kalózok titkos barlangja, a 90-es években menő készlet volt, itt az eredeti készletet az alkotók jócskán feljavították

Másik klasszikus és népszerű vonal a kalóz-téma. A kalózok világa sok érdekességet és izgalmat rejt: mesés kincsek, tengeri szörnyek, vitorlás hajók, tengeri csaták... ez a világ még a felnőtteket is izgalomba hozza, hiszen hajómodellből is volt bőven a kiállításon.

kecskemét, kockafeszt, lego, tank, háborúNémileg idegen téma a LEGO-tól: Háborús jelenet tankkal és csapatszállítóval

És a végére hagytam egy igazán monumentális alkotást: az ókori Rómát! Építője egy mérnök úr, ki aprólékosan, számítógéppel tervezi modelljeit, majd csak ezután fog neki az építésnek. Letisztult formák, ötletes építés (azok a pálmafák... Soha eszembe nem jutott volna azokból az elemekből ilyen nagyszerű fákat alkotni!) jellemzi az épületeit. A kiállításon az ókori Róma legforgalmasabb közterületének kicsinyített mását hozta el a legfontosabb épületekkel.

kecskemét, kockafeszt, lego, róma, forum romanumA Forum Romanum, az ókori Róma fő köztere a Romulus templommal és a Titus diadalívvel

kecskemét, kockafeszt, lego, róma, forum romanumÓkor-rajongók figyelem: Mi látható a képen? A pálmafák megépítéséért hatalmas piros pont az építőnek!

kecskemét, kockafeszt, lego, viking hajó, viking faluViking hajó a viking falu mellett

Természetesen ezen kívül még volt itt sok-sok más dolog is, mind nagyszerű munka, én csupán csak egy kisebb ízelítőt mutattam be az érdeklődő olvasóimnak, hátha valaki újra kedvet kap egy kis építéshez! Említésre méltó még a különböző Technik elemekből épített munkagépek, számítógép-vezérelte golyó-szétválogató gép, űrhajó-modellek vagy a LEGO történetét bemutató eredeti készletek

És hogy hogyan is született 80 évvel ezelőtt a LEGO? Az alábbi kisfilmből ez is kiderül!

komment

Címkék: lego kecskemét


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr777810456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angol vasutas 2015.09.30. 23:05:54

Az amerikai polgárháború 1861-1865.-ben volt. 1848-ban kicsit közelebb volt szbadaságharc. :)

Mindig is csodáltam ezeknek az lakotásoknak a készítőit kitartásukért és türelmükért. Nekem egy 1000 darabos kirakó már csak a szekrényben állna. :)
süti beállítások módosítása