HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) linz (3) Linz (1) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2015.08.12. 12:28 Balogh Zsolt

Antoni Gaudí nyomában - a Casa Milà

Antoni Gaudí nevével a Sagrada Familia (Szent Család-templom) felkeresése alatt ismerkedtem meg. A templom alatti részletes kiállításon tudtam meg, hogy a spanyol származású építész milyen különleges módon alkotott és az épületeinek tervezése alatt mindig a matematikához vagy a természethez fordult. Alkotói évei alatt látványosabbnál-látványosabb épületeket alkotott, elsősorban Barcelonában.

casaA  Casa Milà, avagy más néven a La Pedrera (Kőbánya) homlokzata

Gaudí (teljes nevén Antoni Plàcid Gaudí i Cornet) volt az építészet Picassója. Felrúgva a korábbi szabályokat, látványos és abszolút egyedi merész épületeket tervezett. Hitvallása volt, hogy a könyvek olvasása helyett többet ér, ha a természethez fordulunk némi ötletért.

Gaudí Spanyolországban, Reusban született 1852-ben. Tehetsége korán megmutatkozott, hiszen 15 évesen már saját lapja volt, az  1867-től megjelenő El Arlequín. Ezeket kézzel írta és sokszorosította, amelynek rajzait is ő maga készítette. Egy év múlva édesapjával Barcelonába költözött, és építészeti előkészítő tanfolyamra járt az Institut d' Ensenyament Mitja intézetben.

1873-ban kezdte meg építészeti tanulmányait az Arquitectura de la Escuela Provincial de Barcelona (a Barcelonai Építészettudományi Iskola) intézetében. Hogy egyetemi tanulmányait fedezni tudja, a kor több híres építészének dolgozott, mint műszaki rajzoló. A vizsgát 1978-ban tette le. Karrierje szépen ívelt felfelé, mert 4 év múlva már a Sagrada Familia alapkőletéttelénél segédkezett. Egy évre rá megkapta a főépítész-állást is a templom építésénél.

Építészeti stílusára a kezdetekben a mór, majd a gótikus stílus volt a jellemző, majd az arab-perzsa illetve francia neogótikus eleme. Ám az igazi védjegye az organikus építészet volt. Egyes szakírók ezt „katalán modernizmusnak” is nevezik.

1906-ban költözött be édesapjával a Güell Parkbban lévő házba (Casa de Gaudí).

1926. június 7-én Gaudít elgázolta egy villamos, három nap múlva meghalt. Június 12-én temették el pápai engedéllyel az élete leghíresebb és legnagyobb munkájának számító Sagrada Família kriptájában.

De nem csak az építészetben alkotott maradandót, hiszen különleges épületeihez belső berendezéseket, bútorokat és megfelelő díszítőelemeket is tervezett. Keze nyomát viseli több park, korlát, lépcső, kilincs és fogantyú is.

A Casa Milá az Eixample kerületében a Passeig de Gràcia 92. szám alatt található, könnyen megközelíthető helyen. Érdekesség, hogy az épület nagy része napjainkban is lakóház, csupán egy lépcsőház van megnyitva a látogatóknak, továbbá néhány szoba, na és persze a különleges tetőterasz.

casaA Casa Milà bejárata és főlépcsője

Az építkezés Gaudí kudarcokkal teli időszakában zajlott, akkor, mikor több nagyszabású terve sem valósulhatott meg. A Güell park építése félbemaradt, és az emberek értetlenül álltak művészete előtt. Ebben a megrendelésben azonban kiélhette az építész önmagát és valóban különlegeset és maradandót alkothatott.

A lakóépületet Gaudí 1905 és 1910 között építette, a gazdag textílgyáros, Roger Segimon de Milà megrendelésére. A Casa Milà nevet kapó építményt lakóépületnek tervezte, alul istállókkal, az első emeleten a megrendelő lakórészével. A felső szinteken további lakásokat alakítottak ki.

casaA főbejárat mintázata sem mértani formákból áll, inkább véletlenszerűen csavarodó növényekre emlékeztet, akárcsak a lépcső korlátja

Az épület egy barlangokkal tagolt, lepusztult hegyoldalra emlékeztet. Szándékosan kerülte az egyenes vonalakat, hogy inkább természetes, mint mesterséges alkotásnak tűnjön. Egyenes falakkal, homlokzattal csak ritkán találkozhatunk, mindenhol az íves formák a meghatározóak: az ablakok, a belső ajtók, a belső falak, a szobák mennyezete mind-mind véletlenszerűnek tűnő kusza vonalak sokasága. Mint minden más művében, itt is előszeretettel alkalmazta a porcelán és a kerámia díszítéseket.

casaMint a napon megolvadt, gyurmából gyúrt ház

A természeti motívumok a belső berendezéseken is visszaköszönnek. mindenfelé indákat, csavarodó növényeket, töviseket és levélmintákat láthatunk.

A külső díszeket csupán csak az erkélyek indákat és leveleket formázó kovácsoltvas korlátai jelentik.

casaA tetőt tartó boltíves szerkezet

casaFent a tetőn

Az épület tetőterasza is egy önálló műalkotással ér fel. A szerkezetet téglából készült sűrű boltívrendszer tartja, melyet az anakonda csontváza ihletett. A terasz padlója hullámos kialakítású, jelentős, több méteres szintkülönbségekkel, melyeket lépcsők kapcsolnak össze. A járólapok homoksárga kerámialapok.

casaA tető sem sikerült egyenesre

Igazi különlegességek a kémények, melyek között nincs két egyforma. Némelyik kerámiamozaikkal, némelyik zöld üvegszilánkokkal van díszítve, az egyszínűek pedig elcsavarodott oszlopokat formáznak.

A teraszon a látogatók biztonságáról utólag felépített drótkerítés gondoskodik. Ha az eredeti tervek szerint marad, akkor a tetőterasz egy életveszélyes látványosság lenne ma Barcelonában. A csúszós, lejtős kerámiák az utca vagy épp a belső átrium felé lejtenek, amiken egy rossz mozdulat is a látogató életébe kerülne. Semmiféle korlát, éles sarok, perem, párkány nincs a tetőn, melybe biztonságosan meg lehetne kapaszkodni.

casaKilátás a teraszról a Passig de Grácia sugárútra

casaFurcsább és még attól is furcsább kémények

casaHa kellett, akkor egészen szokatlan építőanyagokat is felhasznált, itt például zöld borosüvegek törött talpait

casaAz épület másik makettje...

casa...mely már a belső szerkezetbe is bepillantást enged

casaA tetőszerkezet...

casa...és makettje, a bonyolult tetőszerkezet jól mutatja a ház aszimetrikus voltát és a tető egyenletlenségeit

casaAntoni Gaudí ezekből és ehhez hasonló természetes alakzatokból merítette ihletet

A padláson egy kiállítás mutatja be az épület történetét és néhány kiállított tárggyal Gaudít inspiráló anyagokkal is találkozhatunk. Anakonda-csontváz, teknősbéka-páncél, méhsejtek, falevelek, kígyóbőr, halpikkely, faágak... csak néhány példa a természetben megtalálható különleges alakzatokból, melyeket az építészet is felhasznált.

casaA görbe falakhoz megfelelő bútorok is kellettek

casaAz épület belseje is meghökkentő

casaKorabeli konyha, a hatszög alakú járólapokból kirakott padlózat a méhsejtekre emlékeztet, a belső részeket tolóajtók választják el

casaDolgozószoba

casaEbédlő

casaHálószoba

casaés persze a fürdő, négyzet vagy téglalap alakú helyiségeket ne is keressünk itt!

A Casa Milànak csupán csak egy kis része látogatható, a az öt emeletből négyen ma is lakások találhatóak. Egyedül a főbejárat, az egyik lépcsőház, a padlásrész, a tetőkert, na meg az ötödik szint néhány szobája látogatható. A belépő 22 euró, melyből kedvezményt kaphatunk, ha több Gaudí épületet is felkeresünk vagy ha a városi turistabuszra érvényes napijegyünk van.

Építészeknek, belsőépítészeknek, asztalosoknak, lakberendezőknek mindenképpen ajánlom a Casa Milà felkeresését, hiszen annyi meghökkentő, furcsa és különleges megoldás van az egész épületben. Ezek közül jópár minden bizonnyal ihletet vagy ötletet adna az előbb felsorolt szakmák képviselőinek!

Talán egy látogatás nem is elég ahhoz, hogy mindent felfedezzük!

Videó a Casa Milàról

Megközelítése

A Casa Milà legegyszerűbben a város metrójával közelíthető meg. A közelben lévő Diagonal metrómegállót mind az L3, mind az L5 vonal érinti. Innen csupán néhány perc gyaloglásra található.

A távlati tervek között szerepel, hogy a Diagonal nevű sugárúton közlekedő villamosokat összekötik, így az épület villamossal is elérhető lesz a város több pontjáról is.

Akiknek tetszett ez a különleges épület, azok keressenek fel minnél többet Antoni Gaudí munkái közül, mikor Barcelonában vagy Spanyolországban járnak!

A Casa Milà a Google térképén

Források

* A magyar Wikipédia Antoní Gaudi szócikke
* A magyar Wikipédia Casa Milà szócikke

komment

Címkék: barcelona gaudi index2


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr387689860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása