HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 9euroticket (2) afrika (6) agv (1) alagút (7) alex (1) állatok (2) állomás (15) alpok (1) alstom (2) amerika (2) amszterdam (1) anglia (18) április elseje (2) argentína (1) arosa (1) augsburg (4) ausztria (93) autó (2) autómúzeum (4) ave (18) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) baleset (2) barcelona (12) barlang (2) bayernticket (27) bécs (10) bécsújhely (3) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (1) bloginfo (3) bob (6) bombardier (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (1) caf (1) commons (2) csehország (15) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (21) egyiptom (4) éjszakai vonat (2) elon musk (2) érdekességek (62) euronight (3) európa (7) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (4) franciaország (76) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (11) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (1) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) ic (2) ice (18) iho.hu (1) index (70) index2 (277) india (4) innsbruck (4) interrail (14) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (18) kenya (1) kína (43) kindertojás (2) kisvasút (11) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) kötélvasút (8) különleges vasút (4) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) Linz (1) linz (3) madrid (11) magánvasút (2) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (1) mercedes (1) metró (10) milánó (6) mittenwaldbahn (6) modellvasút (12) monaco (1) mozdony (3) münchen (79) múzeum (40) nagysebességű vasút (158) nápoly (3) németország (81) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (12) olaszország (52) oroszország (3) ouigo (1) párizs (12) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (4) prága (9) puchberg (7) railjet (10) regionalzug (15) rekordok (3) rendezőpályaudvar (5) repülés (8) rhb (2) s-bahn (8) salzburg (5) semmering (4) siemens (2) sikló (1) sinkanszen (4) skoda (1) söll (1) spanyolország (66) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (8) svájc (22) svédország (4) szaud-arábia (1) szeged (1) szlovénia (9) s bahn (16) tajvan (1) talgo (7) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (3) terepasztal (10) tgv (40) tibee (5) tibet (1) törökország (3) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (24) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (2) villamos (10) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (1) westbahn (1) Windischgarsten (4) würzburg (1) zürich (1) Címkefelhő

2014.07.06. 16:28 Balogh Zsolt

A München-Nürnberg-expressz jelene és jövője

Sok utazásomnál elkerülhetetlen volt, hogy Nürnbergbe menjek, így a München-Nürnberg szakaszt már sokszorosan beutaztam. Az élménybeszámolóim alatt gyakran hivatkoztam a München-Nürnberg-expresszre is, de részletesen még nem volt róla szó.

München-Nürnberg-expressz Ingolstadt db 101A München-Nürnberg-expressz Ingolstadban

A mostani cikkem apropóját az Indóház újság weboldala adta, mely egy részletes cikket közölt az új expresszről, mely a régit fogja a közeljövőben leváltani. De ismerjük meg a régi vonatot is, mielőtt még véglegesen eltűnik, hogy átadja a helyét a Škodának és a hozzá tartozó emeletes kocsiknak.

München-Nürnberg-expressz Ingolstadt vezérlőkocsi Nürnberg hauptbahnhofVezérlőkocsival előre Nürnbergben 2014 júniusában

Az expressz történetéről korábban már írtam a magyar Wikipédián, most itt egy kicsit bővebben lesz róla szó.

München és Nürnberg Bajorország két legnépesebb városa, fontos vasúti csomópontok. Mindkét város korán bekapcsolódott a vasúti forgalomba: Nürnberg és Fürth között nyílt meg egész Németország első vasútvonala 1835 december 7-én, München pedig négy évvel később, 1839-ben kapta meg az első vasútvonalát. Bár a két város kb. 170 km-re van egymástól, közvetlen vonal mégsem épült, helyette két különböző irányú nagyobb kerülővel lehetett utazni Trochlingenen vagy Regensburgon át.

Egy közvetlen vasútvonal megépítése már régóta szerepelt a tervek között, erre azonban mégis rengeteget kellett várni. Münchenből Ingolstadtig már régóta üzemelt egy vonal, de ezzel még csak az út fele készült el. A hiányzó darabka építéséhez 1986-ban fogtak hozzá, majd 2006-ban adták át a forgalomnak. A kb. 70 km-es vasútvonal az akkori legmodernebb technológiával épült, a hagyományos zúzottkő ágyazat helyett betonlemezes pálya készült, több, mint 4000 méteres ívsugarakkal, 20 ezrelékes lejtőkkel (emelkedőkkel) és hosszú alagutakkal. A kiépítési sebesség 300 km/h lett.

München-Nürnberg-expressz útvonalA München-Nürnberg-expressz útvonala, alul München, felül 170 km-re Nürnberg található (kép forrása: Wikimedia Commons)

A vasút vonalvezetése utasként nem túl látványos, kilenc hosszú alagút épült (az alagutak hossza Nürnbergtől Ingolstadt felé: 2287 m, 1333 m, 7700 m, 650 m, 7260 m 1925 m, 1320 m, 3289 m, 1258 m), közöttük számos bevágással, így az út felét sötétben, a maradék nagy részét meredek rézsűk között tesszük meg.

A München–Nürnberg-expressz a Nürnberg–München nagysebességű vasútvonalon közlekedő regionális vonat. 2006 december 10-én kezdte meg a menetrendszerint 200 km/h-s közlekedését Nürnberg és München között. 2007 óta ez a járat Németország leggyorsabb regionális vonata. A szolgáltatás korábbi neve FRESH volt. A járatok reggel öt és este tíz között járnak kétóránként, kiegészítve néhány további járattal a csúcsidőben. A 171 km-es távolságot kb. egy óra negyvenöt perc alatt teszik meg, mely tartalmaz egy hosszabb 15 perces várakozást Ingolstadtban is. Ingolstadtban átszállási lehetőség van Regensburg, Augsburg és Ulm felé. A DB szerint a járatot az indítást követő első héttől naponta 5000 ember veszi igénybe. A vonatokon Németországban egyedülálló módon jegyvásárlásra is lehetőség van.

München-Nürnberg-expressz München Hauptbahnhof db 101München Hauptbahnhof nappal...

München-Nürnberg-expressz München Hauptbahnhof db 101...és estefelé, a helyszín és a főszereplő ugyanaz, a Nürnbergből megérkezett expressz

A vasútvonal jelentőségét az adja, hogy nem csak a névadó két várost kapcsolja össze, hanem Münchent egész Észak-Németországgal. Ezen a vonalon járnak a vonatok Lipcse, Berlin, Hamburg, Köln, Frankfurt, Essen, Dortmund vagy Kassel felé is. Egy óra alatt akár három pár különböző ICE járat is keresztülhalad rajta, de emellett két regionális járat is használja, a München-Nürnberg-expressz és az Allersberg-expressz (erről később, egy másik posztban lesz részletesen szó).

München-Nürnberg-expressz ingolstadt vonatkereszt Hauptbahnhof db 101Ingolstadt, vonatkeresztre várva

Érdekesség, hogy szintén ezen a vonalon állították fel a mozdonyok sebesség-világrekordját is, egy ÖBB 1216-os "Taurus" mozdony 357 km/h sebességgel száguldott 2006 szeptember 2-án.

A vasútvonalnak hála München és Észak-Németország között a menetidő több, mint egy órával lerövidült a korábbi útvonalhoz képest.

München-Nürnberg-expressz allersberg P+R parkolóAllersberg megálló az expresszből fotózva, jól látható a középső átmenő vágány betonlemezes pályája, a szélső zúzottkő-alapú kitérővágányt a München-Nürnberg-expressz és az Allersberg-expressz használja, háttérben a P+R parkoló

Mivel München és Nürnberg között a regionális forgalom is jelentős, a kisebb pénzű utasoknak, kiknek az ICE szolgáltatása túl drága, egy olcsóbb és kevésbé minőségi vonat kellett. Így született meg 2006-ban a FRESH, egy regionális tarifával igénybe vehető expressz, mely a vasút mellett fekvő kisebb településeket is kiszolgálja. A vonalvezetés elkerüli a településeket, ezért az állomások szó szerint a semmiben épültek hatalmas P+R parkolókkal. Az expresszhez ráhordó autóbuszjáratok is kapcsolódnak.

München-Nürnberg-expressz ingolstadt Hauptbahnhof vonatkereszt db 101Meg is érkezett az ellenvonat Münchenből, a vonat végén egy Werbelokkal!

München-Nürnberg-expressz ingolstadt werbelok db 101Lássuk közelebbről is!

A szolgáltatáshoz a DB Regio 26 hagyományos német InterCity kocsit használ, továbbá 3 vezérlőkocsit, melyeket a Neumünster műhelyben alakítottak át.

München-Nürnberg-expressz ingolstadtAz expressz elhagyja Ingolstadtot München irányába

A kocsik nyomásállók (az alagutak miatt), és a hagyományos regionális vonatok vörös-fehér színtervét használják. Belső berendezésükön nem változtattak, megtalálható a kocsikban a hagyományos IC utastájékoztató rendszer, konnektor. Étkezőkocsi nincs a vonatokon, helyette mozgó árus van. A székek háttámláján lehajtható asztal és pohártartó található. Egy vonat általában 4 kocsiból és a vezérlőkocsiból áll. A kocsikban dohányozni tilos, helyfoglalás nem lehetséges. A másodosztályú Bpmz kocsik 80 személyesek, WC-vel felszereltek. Az elsőosztályú ABvmsz kocsikon 40 másodosztályú és 6 első osztályú hely található, továbbá egy családi tér felhajtható ülésekkel.

München-Nürnberg-expressz betétkocsiAz első vagon, mely tartalmazza a rövid első osztályú szakaszt is...

München-Nürnberg-expressz betétkocsi...ezt követik a másodosztályú kocsik...

München-Nürnberg-expressz vezérlőkocsi... végül a sort a vezérlőkocsi zárja. A kép készítésének napján az egyik piros betétkocsit egy fehér DB IC kocsi pótolja. Ilyen csereberék nem számítanak szokatlannak az expressz életében

München-Nürnberg-expressz betétkocsi utastérA másodosztályú utastér (kép forrása: Wikimedia Commons)

Minden egyes járat félúton, Ingolstadban 15 percet várakozik. Itt szokott megtörténni a két irányból érkező expresszek keresztje, így itt érdekes együttállásokat is lehet fotózni. Ez a hosszúra nyúló megállás sajnos nagyon megnöveli a menetidőt, így elveszik az az előny, amit a nagyobb sebesség nyújt.

Talán azért, hogy ne legyen túl versenyképes az ICE vonatokkal, talán menetvonalat nem sikerült találni... Mindenesetre bosszantó, hogy bár a pálya végig 200-300 km/h-val járható, a 170 km-es út mégis majdnem két órásra nyúlik.

Jelenleg a München-Ingolstadt közötti szakasz átépítése zajlik, hogy a jelenlegi 160 km/h-s sebességet 190 km/h-ra növelhessék.

A vonatokat általában DB 101 sorozatú mozdony vontatja, de előfordulhat a DB 120 sorozat is, melyről az ICE motorvonatok története című cikkben volt részletesebben szó.

A DB 101 sorozatot 1996-ban a korábbi nagysebességű DB 103 sorozat leváltására hozta létre az Adtranz. A 200 km/h sebességre alkalmas sorozat a DB Fernverkherhez került, ahol nagysebességű Intercity vonatokat továbbit Németország nagyvárosai között, kiegészítve az ICE vonatok hálózatát. Korábban megfordult gyorstehervonatok élén is, de napjainkban már csak a személyszállításban dolgozik.

A München-Nürnberg-expressz így igazi különleges feladat a számára, hiszen ez regionális járat, nem pedig távolsági.

És akkor lássuk, hogy mit is hoz a jövő! Az expressz népszerűsége és a forgalom folyamatos emelkedése miatt szükséges a kapacitást is bővíteni, továbbá a jelenlegi vonat felett is eljárt már az idő. A Talent2-esek, a Flirt3-asok és a többi motorvonat között igencsak megkopott már a fénye a szerelvénynek.

A DB Regio a korábbi gyakorlattal ellentétben nem fog a DB Fernverkhertől vontatójárművet bérelni az expressz elé, hanem inkább saját mozdonyokat szerez be a cseh Škodától. Erre azért van szükség, mert a nagysebességű szakasz miatt a vonat is nagysebességgel halad, a a DB Regionak viszont nincs kellően gyors mozdonya a vonat elé. De mindez hamarosan megváltozik, ha megérkezik a hat új Škoda mozdony.

prága főpályaudvar Praha hlavní nádraží ČD 363 sorozatA csehek legújabb büszkesége a ČD 363 sorozatú Škoda villamos mozdonya Prágában a főpályaudvaron

A Škoda 2004-ben kezdett egy új mozdony kifejlesztésébe a Cseh Államvasutak részére. Szükség volt egy többáramnemű, gyors, erős és megbízható mozdonytípusra a nemzetközi EuroCityk és tehervonatok elé. 2009 és 2010 között húsz mozdony készült el a Cseh Vasutak részére, majd később még kettő Szlovákia számára.

A Škoda új mozdonyaival Prágában többször is összefutottam, Csehország Intercity vonatai előtt manapság már nem számítanak különlegességnek.

Igazi meglepetés, hogy a Kelet-európai gyártó a saját mozdonygyártással is rendelkező Németországnak el tudott adni hat saját tervezésű és gyártású mozdonyt.

A Škoda nagy előnye, hogy jelenleg egyaránt rendelkezik nagysebességű modern villamosmozdonnyal, hozzávaló nagysebességű személykocsikkal és vezérlőkocsival. Németországban jelenleg egy gyártó sem mondhatja el magáról, hogy egy komplett nagysebességű ingavonatot le tud gyártani. Vagy csak mozdonyt, vagy csak kocsit, esetleg motorvonatot, de mindent együtt már nem.

A DB Regio megrendelése 2013 augusztusában futott be és még egy év sem telt el, de már gyártják a DB 102 sorozatba kerülő új gépeket.

München-Nürnberg-expressz db 102 skodaA Škoda új mozdonya a DB Regio kötelékében (kép forrása: Railwaygazette.com)

A DB Regio számára gyártott mozdony a cseh típus módosított változata, a három áramrendszer helyett csak egy, a német 15 kV 16,7 Hz került bele, továbbá felszerelték elektronikus utastájékoztató rendszerrel is. Újdonság, hogy képes önállóan automatikus fékpróbát is végezni. Sebessége 200 km/h lesz, de az ingavonatát "csak" 189 km/h-val vontathatja majd.

Ez némiképp visszalépésnek tűnik, de ez a 10 km/h sebességkorlátozás csak a pálya felére vonatkozik majd Ingolstadt és Nürnberg között. Mire megérkeznek majd, addigra a müncheni oldalon a jelenlegi 160 km/h már a múlté lesz, helyette a sebesség 190 km/h-ra növekszik. Az átlagot nézve ez mindenképp előrelépés lesz!

München-Nürnberg-expressz betétkocsi vezérlőkocsiA vonathoz tartozó új emeletes vezérlőkocsi (kép forrása: Railwaygazette.com)

A mozdonyon kívül hat vonatra való személykocsit is szállítanak a csehek. Az emeletes kocsikhoz vezérlőkocsi is jár, ezzel együtt teljessé válik az új expressz. A vonatösszeállítás 5 kocsi + vezérlő lesz, ezzel némileg rövidebbé válik, de az emelet miatt ez mégis plusz férőhelyeket jelent, összesen 682 ülőhelyet.

Forgalomba állásuk a tervek szerint 2016 decemberétől történik.

Végezetül megjegyezném, hogy a kedvenc méretarányomban, TT-ben a Tillig hozta ki 2014 elején az eredeti expresszt egy háromdarabos készletben mozdony nélkül. A készlet tartalmazza a vezérlőkocsit és a két hozzávaló másodosztályú betétkocsit is. A DB 101 sorozatú mozdony pedig már évek óta kapható szintén a Tilligtől.

2014 novemberétől pedig további két betétkocsi (egy első-másodosztályú és egy másodosztályú) fog megjelenni szintén egy készletben. Ezzel együtt egy ötkocsis expresszt tudunk majd összeállítani.

Nekem már az első készlet megvan, remélem novemberben a három árva kocsi továbbiakkal bővül, hogy meglegyen a teljes szerelvény!

2016 decemberétől tehát búcsúznak a jelenlegi expresszek, hogy átadják a helyüket fiatalabb társaiknak.

5 komment

Címkék: nürnberg bajorország münchen bayernticket


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr336476623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cat Tank 2014.07.07. 13:00:20

Azt irod, hogy No-ban egyedülallo modon a Nürnberg-München vonalon lehet jegyet venni a vonaton. Amerre en vonatozom (Marktredwitz-Weiden-Regensburg), ott lehet venni a Vogtlandbahnon is (automata van felszerelve a kocsi belsejeben, de nem mindenhol, ugyhogy ez eleg lutri), valamint az ALEX-eken is, ott a kalauz ad jegyet es ez minden alex Zugra ervenyes. A kalauznal nem lehet bankkartyaval fizetni, az automatanal viszont lehet. Egyebkent nagyon nem szeretem az RE-t, leszamitve a penteki ALEX München-Praga orulet vonatot (ahol minden heten megharcolok a bufekocsi oldalperemeert, ahova le lehet ulni), az RE hozza ossze mindig a legtobb kesest mifelenk - bar lehet, csak mindig rosszul fogom ki. Ha lehet, Vogtlandbahnnal utazom, akkor is, ha sokkal lassabb - eszem agaban nincs elvezni a rohanast :)

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2014.07.07. 18:44:04

@Cat Tank: Azt hiszem, pontatlanul fogalmaztam. A DB Regio vonatain nem lehet jegyet venni, nem Németország vonatain. A magánvasutak vonatain biztosan lehet, az ALEX-szel én is többször utaztam már, de néhány kisebb mellékvonali magántársaság vonatán is.
süti beállítások módosítása