HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Friss topikok

  • Balogh Zsolt: @Ződ2000: Ennek két oka biztosan van: Az alagútépítés nem csak annyiból áll, hogy fúrunk egy lyuka... (2023.02.02. 10:58) A Brenner-bázisalagút
  • sóhegy049: A motorról nem találtam semmit, az saját kútfő, vagy valami klónja? (2023.01.27. 18:09) Kína mindenes dízelmozdonya a DF4
  • gigabursch: Európa nem a havairól marad híres... Az a mesterséges tó a hóágyúk municióját szolgáltatja. (2023.01.16. 09:50) A Rosenalmbahn felvonó
  • gigabursch: Számomra sok újdonság volt a cikkben, köszönöm! (2023.01.05. 12:52) A MÁV V43 francia rokonai
  • Balogh Zsolt: @gigabursch: A tengelyterheléssel nincs gond, az űrszelvény viszont szűk, villamosított vonal egye... (2022.12.26. 21:49) Lehet egy szinttel magasabb?

Címkék

1000 mm (1) 9euroticket (2) afrika (6) agv (1) alagút (8) alex (1) állatok (2) állomás (15) alpok (1) alstom (2) amerika (2) amszterdam (1) anglia (18) április elseje (2) argentína (1) arosa (1) augsburg (4) ausztria (95) autó (2) autómúzeum (4) ave (18) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) baleset (2) barcelona (12) barlang (2) bayernticket (27) bécs (10) bécsújhely (3) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (1) bloginfo (3) bob (6) bombardier (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (1) caf (1) commons (2) csehország (15) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (21) egyiptom (4) éjszakai vonat (2) elon musk (2) érdekességek (62) euronight (3) európa (7) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (4) franciaország (76) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (11) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (1) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) ic (2) ice (18) iho.hu (1) index (71) index2 (277) india (4) innsbruck (4) interrail (14) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (18) kenya (1) kína (43) kindertojás (2) kisvasút (11) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) kötélvasút (8) különleges vasút (4) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) Linz (1) linz (3) madrid (11) magánvasút (2) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (1) mercedes (1) metró (10) milánó (6) mittenwaldbahn (6) modellvasút (12) monaco (1) mozdony (3) münchen (79) múzeum (40) nagysebességű vasút (159) nápoly (3) németország (82) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (12) olaszország (53) oroszország (3) ouigo (1) párizs (12) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (4) prága (9) puchberg (7) railjet (10) regionalzug (15) rekordok (3) rendezőpályaudvar (5) repülés (8) rhb (2) s-bahn (8) salzburg (5) semmering (4) siemens (2) sikló (1) sinkanszen (4) skoda (1) söll (1) spanyolország (66) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (8) svájc (22) svédország (4) szaud-arábia (1) szeged (1) szlovénia (9) s bahn (16) tajvan (1) talgo (7) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (3) terepasztal (10) tgv (40) tibee (5) tibet (1) törökország (3) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (24) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (2) villamos (10) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (1) westbahn (1) Windischgarsten (4) würzburg (1) zürich (1) Címkefelhő

2021.11.18. 00:56 Balogh Zsolt

A Leskowsky hangszergyűjtemény

A pandémia miatt az utazási kedv is nagy mértékben csökken, így felértékelődnek a helyi nevezetességek is. Szülővárosomról és otthonomról már néhányszor szó esett a blogon, mint itt lakó, nem tartom túlságosan nevezetesnek, sőt inkább unalmasnak. Egy régi ismerősöm meglátogatása, majd közös programok tervezése során azonban együtt rábukkantunk egy olyan kincsre, mely mindvégig a szemem előtt volt, mégsem fordítottam rá kellő figyelmet, ez pedig A Leskowsky hangszergyűjtemény.

leskowsky hangszergyűjtemény kecskemét, múzeum, rákóczi utcaElső találkozás a gyűjteménnyel

A gyűjtemény Kecskemét belvárosától nem messze, a Rákóczi úton, az egykori városi mozi épületében kapott helyet.

A programot a kecskeméti Tourist info ajánlotta és bevallom, meglehetősen szkeptikusan indultam el. A múzeum gyűjteménye azonban hamar magával ragadott és ezek után mindenkinek csak ajánlani fogom!

Az épület

Kecskemét főutcája, melyre egykoron még villamost is terveztek, az autóforgalom miatt egy zajos és forgalmas négysávos úttá vált. A városi közlekedés átszervezésével és forgalomcsillapítással lehetővé vált, hogy az utca kétsávossá szűküljön, a felszabaduló területeken pedig park, kerékpárút, virágágyások és éttermek kerthelyiségei épüljenek. A főutca megújulása többek között azonban az 1913-ban megnyitott városi mozit elkerülte, mely évtizedekig a város legfontosabb mozija volt. 1999-ben azonban kénytelen volt bezárni, ugyanis nem tudta felvenni a versenyt a bevásárlóközpontok multiplex mozijaival. Évtizedekig nem kapott funkciót, így állapota egyre csak romlott.

leskowsky hangszergyűjtemény kecskemét, múzeum, rákóczi utcaAz egykori városi mozi felújított épülete

2012-ben döntött úgy Dr. Zombor Gábor kecskeméti polgármester, hogy az épületet a város Európai Uniós támogatásból felújítja és abban a Leskowsky Hangszergyűjtemény is helyet kap. Ezzel megszületett a város egy újabb látványossága!

Története

A gyűjteményt 1979-ben alapította Leskowsky Albert. miután németországi tanulmányaiból rengeteg hangszeres szakirodalommal és számos különleges hangszerrel tért haza. Ezt követően belevetette magát az akkor még élő tanyavilágba: idős citerásokkal és hangszerkészítőkkel találkozott. Ezek az emberek - felismerve Leo alázatát és hagyománytiszteletét - sok hangszert ajándékoztak a gyűjtőnek. Ezek a hangszerek képezik a jelenlegi gyűjtemény legrégebbi darabjait. A citerákon kívül került ide pásztorkürt, cimbalom és kecskeduda is.

leskowsky hangszergyűjtemény kecskemét, múzeum, rákóczi utcaKecskebőrből készült dudák

A kollekció ezek után a történelmi hangszerekkel, zongorákkal, trombitákkal, cimbalmokkal, hegedűkkel gyarapodott, miközben az ország különböző részeiből érkeztek különleges adományhangszerek. A nyolcvanas évek második felében a gyűjtemény kinőtte a rendelkezésre álló teret és átköltözött a Piarista Gimnázium pincéjébe. Ebben az időben nyert Leskowsky Albert a Soros Alapítványtól egy nagyobb összeget a gyűjtemény nemzetközi részének bővítésére. Leo a világ számos részén találkozott legendás hangszerkészítőkkel, akik örömmel adtak hangszert a múzeumnak és avatták be a gyűjtőt a féltett titkaikba. A fokozatos bővülés eredménye az lett, hogy újból költözni kellett és 1992-ben vette birtokba a Leskowsky Hangszergyűjtemény a Zimay u. 6/a szám alatt álló ingatlant és 1999-ben a város megalapította a Leskowsky Hangszergyűjtemény Közalapítványt, ami a gyűjteményt kezeli.

leskowsky hangszergyűjtemény kecskemét, múzeum, rákóczi utcaA múzeumhoz szakszerű idegenvezetés is tartozik!

Leskowsky Albert 2010-ben visszavonult a gyűjtemény vezetésétől. A kuratórium Szilágyi Áron kuratóriumi tagot bízta meg a Gyűjtemény vezetésével, aki abban az időben egy német-magyar kulturális projekt vezetője volt.

2015 augusztusában készült el az egykori városi mozi felújítása, ahová a több ezer darabos hangszergyűjtemény is beköltözött.

A gyűjtemény

A gyűjteménybe számos különleges darab is bekerült az évek során, többek között zsiráfzongora, afrikai hangszerek, svájci kürtök, dobok, sőt egészen különleges egyedi darabok is, melyeket filmes effektekhez is használnak. A gyűjtemény számos darabja ki is próbálható és szakszerű, barátságos idegenvezetés is jár a nézelődéshez.

leskowsky hangszergyűjtemény kecskemét, múzeum, rákóczi utcaKülönböző kürtök Afrikából és Európából

leskowsky hangszergyűjtemény kecskemét, múzeum, rákóczi utcaAgyagból égetett körtemuzsikák

leskowsky hangszergyűjtemény kecskemét, múzeum, rákóczi utcaAz alsó polcon tekerőlantok láthatóak

leskowsky hangszergyűjtemény kecskemét, múzeum, rákóczi utca

leskowsky hangszergyűjtemény kecskemét, múzeum, rákóczi utca

leskowsky hangszergyűjtemény kecskemét, múzeum, rákóczi utca

leskowsky hangszergyűjtemény kecskemét, múzeum, rákóczi utca

leskowsky hangszergyűjtemény kecskemét, múzeum, rákóczi utca

Elhelyezkedése

A Leskowsky hangszergyűjtemény Kecskeméten található a Rákóczi utca végén, a 15. házszám alatt, nem messze a vasútállomástól és a távolsági buszállomástól a régi városi mozi épületében az első emeleten.

A hangszergyűjtemény elhelyezkedése a Google térképén

Szólj hozzá!

Címkék: kecskemét múzeum érdekességek index2


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr9916758248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása