HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) linz (3) Linz (1) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2013.11.08. 19:39 Balogh Zsolt

A Tibidabo siklója

Barcelonában, a Tramvia Blau végállomásánál kezdődik a Funicular del Tibidabo nevű sikló pályája. A siklóvasút 1901 október 29-én nyílt meg, négy nappal a villamos megnyitása után. Így, igaz két átszállással, de a belvárosból egészen fel a Tibidabo hegyre végig kényelmesen lehetett utazni!

barcelona siklóvasút végállomás Funicular del TibidaboA siklóvasút alsó végállomása

Mivel az oda-vissza jegy 7 euró 70 cent volt, és aznap már igencsak kimerítettem a keretemet (metró, FEVE, Kék villamos...), inkább a gyaloglást választottam. A budavári sikló se közlekedik hosszú távon, így nem tűnt lehetetlen vállalkozásnak a gyaloglás.

Barcelona siklóvasút Funicular del TibidaboA siklóvasút egyik kocsija

Még azért az indulás előtt körbefényképeztem a járművet és az állomást, majd még mielőtt elindult volna a sikló én már útra is keltem.

Barcelona siklóvasút Funicular del TibidaboA siklóvasút alsó állomása a siklóval

Barcelona siklóvasút Funicular del TibidaboAz 1000 mm-es pálya a drótkötéllel

Barcelona siklóvasút Funicular del TibidaboA pálya és környezete

Barcelona siklóvasút Funicular del TibidaboIndulásra várva

A Funicular del Tibidabo nem az egyetlen siklóvasút a városban, ezen kívül üzemel még kettő: a Funicular de Montjuïc és a Funicular de Vallvidrera is Barcelonában.

gyalogút BarcelonaA hegyre felmenő gyalogút

A felfelé menő gyalogút számomra kellően izgalmas volt, hiszen pálmafák, később kaktuszok, aloe vera és más mediterrán növények között vezetett felfelé, helyenként lépcsővel, híddal, meredek kaptatókkal. És közben tudtam készíteni pár képet a pályáról és környezetéről, na meg a közben elindult siklóról is.

Barcelona siklóvasút Funicular del TibidaboJön a sikló!

A sikló vonala 1130 méter hosszú, 1000 mm-es nyomtávolságú és összesen 275 méter szintkülönbséget győz le. A pálya maximális emelkedése (vagy lejtése) 25,7 %. Kettő 113 férőhelyes kocsi közlekedik rajta, félúton pedig egy vonatkeresztezési lehetőség is be lett építve (szemben a Budavári siklóval, ahol a két kocsinak végig két párhuzamos vasútvonal épült). Maximális sebessége 4,1 m/s.

Barcelona siklóvasút Funicular del TibidaboA hídról letekintve

Barcelona TibidaboKilátás a város felé a csúcsról

Mire felértem, kellően kifulladtam, de megérte, fentről nagyszerű kilátás tárult elém a városról és a távoli tengerről. A Sagrada Familia tornyai pedig magasan kiemelkedett a környék házai közül. Innen látszik igazán, hogy miylen hatalmas város is Barcelona az 1,621 milliós lakosságával.

Barcelona Tibidabo Sagrat CorA hegytetőn található Sagrat Cor nevű katolikus templom

Fennt a Tibidabo csúcsán további látványosságok is találhatóak, nem messze egy TV-torony kilátóval, a sikló végállomásán pedig egy vidámpark és a Sagrat Cor nevű katolikus templom. A végállomásról vissza a városba a siklón kívül autóbuszokkal vagy taxival is vissza lehet jutni.

Barcelona siklóvasút Funicular del TibidaboA siklóvasút felső állomása szemből...

Barcelona siklóvasút Funicular del Tibidabo... és fentről a templom felől nézve

Barcelona Tibidabo buszFent a hegy tetején, a piros-fehér busz hamarosan indul vissza a városba

Barcelona Tibidabo Sagrat CorA Sagrat Cor bejárata

A templomot Enric Sagnier építész kezdte el építeni, majd a fia Josep Maria Sagnier i Vidal fejezte be. Az épület 1902 és 1961 között épült, neogótikus stílusban.

Barcelona Tibidabo Sagrat CorAz alsó épületrész

Az épület két külön szintből áll. Az alsó szint csodálatos freskókkal és domborművekkel van feldíszítve, amiket a rózsaablakokon át beömlő színes fény világít meg. A felső szintet vastag oszlopok tartják, melyek közé egy hatalmas csillár van felfüggesztve.

Barcelona Tibidabo Sagrat Cor rózsaablakAz egyik rózsaablak és egy dombormű

Barcelona Tibidabo Sagrat Cor freskóA freskók

A felső szintre kívülről lehet feljutni a két hatalmas fehér lépcsők egyikén. Ez már visszafogottabban van díszítve, a falak csupaszok, egyedüli színt az itt is megtalálható rózsaablakok visznek a térbe. Az ember egészen eltörpül benne, hiszen olyan hatalmas és tágas a belső tere. Mikor beléptem a hangszórókból épp akkor csendült fel egy Gregorián ének, amely gyönyörűen szólt ezen a szép helyen.

Minden templom építőjének az a célja, hogy a hívekben alázatot és csodálatot keltsen, hogy érezzék, ez a kapu a földi lét és a túlvilág között. Azt hiszem, ezen a helyen ezt maximálisan elérték az építészek!

Barcelona Tibidabo Sagrat CorA felső szint

Visszafelé szintén gyalog indultam el a gyalogúton, keresztül az erdőn. Még csupán az út elején jártam, mikor a bokrok közül mozgást hallottam. Elsőnek másik túrázóra, vagy kóbor kutyára tippeltem, de ehelyett a bozótból egy jól megtermett vaddisznó lépett elő. Néhány horkantgatás után követte őt egy, kettő, majd összesen három vadmalac is! Mivel egyedül is voltam, és csúnyán horkantgatott is, inkább visszafordultam, ám a vaddisznócsalád is követett. Óvatosan készítettem is róluk pár képet, bár mivel takarásban voltak a sűrű aljnövényzetben, nem sikerültek túl jól.

Barcelona Tibidabo vaddisznóVigyázat! Vaddisznó veszély!

Barcelona Tibidabo nő lányA templom bejárata, sajnos egy egy turista pont beleállt a képbe

Később már az úton állva sikerült azért megörökítenem ezt a ritka és izgalmas pillanatot. Mivel kockáztatni nem akartam, egy néháyn száz méteres kerülővel elkerültem őket és folytattam az utat lefelé, bízva abban, hogy nem lesznek további vaddisznók még az erdőben. Hála az égnek, hogy már a 21 században élünk, hiszen néhány száz évvel ezelőtt a spanyol erdőkben nem csak vaddisznók, de még oroszlánok is éltek!

Barcelona siklóvasút Tibidabo Érkezik a sikló, jobbra már az út túloldalán vaddisznók birodalma található

Szerencsére további meglepetésekben nem volt részem, így épségben visszataláltam a villamoshoz, majd onnan a második villamosozás helyett inkább visszasétáltam a városba. Szép hosszú út volt, de a következő nap ülhettem eleget a TGV-n, mely visszavitt Párizsba...


A barcelónai sikló alsó végállomása

komment

Címkék: spanyolország fogaskerekű index2


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr565602053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2013.11.10. 11:46:10

"A templom bejárata, sajnos egy egy turista pont beleállt a képbe"

Egészen véletlenül, gondolom. :D :D :D
süti beállítások módosítása