HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Friss topikok

Címkék

afrika (6) agv (1) alagút (7) alex (1) állatok (2) állomás (14) alpok (1) alstom (1) amerika (2) amszterdam (1) anglia (17) április elseje (2) argentína (1) arosa (1) augsburg (4) ausztria (86) autó (2) autómúzeum (4) ave (17) avlo (1) ázsia (4) baden-württemberg (2) bajorország (60) baleset (2) barcelona (12) barlang (2) bayernticket (27) bécs (9) bécsújhely (3) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (1) bloginfo (3) bob (6) bombardier (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (1) caf (1) commons (1) csehország (15) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (2) desiro (1) deutsche bahn (19) egyiptom (3) éjszakai vonat (1) elon musk (2) érdekességek (58) euronight (3) európa (6) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (4) franciaország (71) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (5) görögország (2) gőzmozdony (11) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (1) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) ic (2) ice (18) iho.hu (1) index (59) index2 (253) india (4) innsbruck (4) interrail (13) izrael (1) japán (10) jbss bahn (13) jövő (2) kalifornia (4) kanton (1) kastély (7) kecskemét (18) kenya (1) kína (41) kindertojás (2) kisvasút (10) kombinált szállítás (2) konténer (1) könyv (3) kötélvasút (7) különleges vasút (4) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) linz (1) Linz (2) madrid (11) magánvasút (2) maglev (6) magyarország (35) mallorca (7) marokkó (3) menetrend (1) mercedes (1) metró (8) milánó (3) mittenwaldbahn (6) modellvasút (12) monaco (1) münchen (78) múzeum (39) nagysebességű vasút (151) nápoly (3) németország (75) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (11) olaszország (45) oroszország (3) ouigo (1) párizs (12) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (4) prága (9) puchberg (7) railjet (9) regionalzug (15) rekordok (3) rendezőpályaudvar (5) repülés (8) rhb (2) s-bahn (8) salzburg (5) semmering (4) siemens (2) sikló (1) sinkanszen (3) skoda (1) söll (1) spanyolország (63) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (8) svájc (19) svédország (4) szaud-arábia (1) szeged (1) szlovénia (9) s bahn (16) tajvan (1) talgo (7) tarragona (1) TEE (9) terepasztal (8) tgv (38) tibee (4) tibet (1) törökország (2) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (20) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (2) villamos (9) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (1) westbahn (1) Windischgarsten (4) würzburg (1) zürich (1) Címkefelhő

2022.08.15. 01:09 Balogh Zsolt

Egyre több vonat lépi át az európai országhatárokat

2021 március végén Gianluca De Feo és Lorenzo Ferrari olasz kutatók és írók az európai határokat átszelő vasúti kapcsolatokat vizsgálták. Eredményeikről és a kutatás módszertanáról az alábbi bejegyzésben olvashatunk.

A kontinenst a határokon átnyúló vasúti összeköttetések sűrű hálózata szeli át, amely az új infrastruktúrának és az egységes európai vasúti piac megszületésének köszönhetően az elkövetkező években még tovább fog bővülni. Európa központi és perifériás régiói között azonban még mindig mélyreható különbségek vannak.

Wien Hauptbahnhof, Európa legjobb vasúti kapcsolataival rendelkező pályaudvarának főbejárata (kép forrása: Wikimedia Commons)

Képzeld el, hogy Bécsben vagy, és úgy mehetsz nyaralni, hogy nem kell aggódnod a Covid-19 miatt. Az osztrák fővárosban vonatra szállva 23 különböző vonal közül választhatsz, amelyekkel egyetlen átszállás nélkül, egyenesen olyan úti célokra juthatsz el, mint Amszterdam, Róma, Split, Bukarest, Gdansk, sőt, még Moszkva is (2021-ben, a szerk.).

Bécs a legtöbb nemzetközi vasúti összeköttetéssel rendelkező európai város, és Németország mellett Ausztria az az európai ország, amely a legjobban kapcsolódik vasúton más európai országokkal.

Szólj hozzá!

Címkék: európa


2022.08.13. 23:26 Balogh Zsolt

Újranyitott mellékvonalak Németországban

Németország is sok mellékvonalat zárt be az elmúlt évtizedekben, ám sok esetben a döntés elhamarkodottnak bizonyult. A vidéki vasutak újraindítása számos előnnyel jár, derül ki a Szövetségi Lakásügyi, Városfejlesztési és Építésügyi Minisztérium megbízásából készült tanulmányból. Ezek a földhasználatra gyakorolt pozitív hatásoktól kezdve a helyi és regionális gazdaság, a közlekedés, a környezet és a társadalom számára jelentkező előnyökig terjednek.

A csehországi Dolní Poustevna és a németországi Sebnitz közötti vonalon 2014. július 4-én, közel 70 évvel azután, hogy a II. világháborút követően bezárták, újraindult a személyszállítás. A 0,25 km-es szakasz újjáépítésének költsége 2,8 millió euróba került.

A PricewaterhouseCoopers WPG által készített Räumliche Effekte reaktivierter Schienenstrecken im ländlichen Raum (A vidéki területeken újraaktivált vasútvonalak strukturális hatásai) című tanulmányt a PricewaterhouseCoopers WPG készítette, és részletesen megvizsgálta a vidéki területeken hat újraindítási projektet, amelyek közül három sikeres volt, három pedig még nem valósult meg.

A szerzők 80 különböző eredményt és hatást azonosítottak az újranyitási projektekből. Ezek közül 28 a helyi vagy regionális gazdaságra, további 28 pedig a közlekedésre vonatkozott. További 12 a területfejlesztéssel vagy a területfelhasználással és -tervezéssel, hét a környezetre gyakorolt hatásokkal, öt pedig a társadalommal volt kapcsolatos.

Szólj hozzá!

Címkék: index csehország németország


2022.08.12. 01:51 Balogh Zsolt

Repüljünk vagy vonatozzunk?

Sarah Steffen  író a High speed rail to displace flights amid airport chaos? (A nagysebességű vasút kiszorítja a repülőtéri káosz közepette a járatokat?) című cikkében bírálta a légi közlekedést, helyette a vasúti utazást ajánlja.

A most következő bejegyzés az ő élményeinek és gondolatainak fordítása, melyet a légi- és a vasúti közlekedés során szerzett Európában.

A járattörlések, a létszámhiány és az elveszett poggyászok jelenleg rémálommá teszik a repülést. Európában a vonatok gyorsabb, megbízhatóbb és éghajlatbarát alternatívát jelentenek.

 

 Nemzetközi ICE járat Amszterdam főpályaudvarán (kép forrása: Wikimedia Commons)

Az európai városok közötti nagysebességű vasúti összeköttetések hamarosan felvehetik a versenyt a kaotikus, széndioxid-kibocsátással terhelt repülőjáratokkal szemben.

9 komment

Címkék: index repülés európa nagysebességű vasút


2022.08.07. 20:06 Balogh Zsolt

Felülvizsgálták a TEN-T hálózatot és új elemekkel egészítették ki

Az Európai Bizottság a TEN-T rendelet (Trans-European Transport Network. magyarul Transzeurópai közlekedési hálózatfelülvizsgálatára vonatkozó javaslatait az ukrajnai orosz invázió fényében módosították: az ukrajnai és moldovai útvonalakat felvették, Oroszországot és Fehéroroszországot törölték, és a TEN-T vasútvonalakon 1435 mm-es nyomtávot írnak elő.

51295_tentcorridorsjuly2022proposedrevision_431233.jpgA kibővített európai TEN-T hálózat (kép forrása: Railwaygazette.com)

2021 decemberében a Bizottság javaslatot terjesztett elő a 2013. évi TEN-T rendelet felülvizsgálatára az európai zöld megállapodás és a fenntartható és intelligens mobilitási stratégia célkitűzéseivel összhangban.

A Bizottság most azt mondja, hogy az európai közlekedési hálózat ellenálló képességét próbára tette "az Ukrajna elleni oroszországi agressziós háború pusztító hatása", amely "újradefiniálta a geopolitikai tájképet".

A július 27-én elfogadott felülvizsgált javaslatok most az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal folyó tárgyalások részét képezik.

1 komment

Címkék: ukrajna európa nyomtáv


2022.08.03. 23:54 Balogh Zsolt

A Deutsche Bahn lesz a Star Alliance első intermodális partnere

A német távolsági vasúti közlekedés már régóta összefonódik a repüléssel, a két ágazat egymást ajánlja a távolsági utazásokhoz. Nem csak a repülőtereknek van jó vasúti kapcsolatuk, hanem a vasútállomásoknak is van saját IATA kódjuk, vagy a vasúti járatoknak akár repülőgépjárat-kódjuk.

A Deutsche Bahn augusztus 1-jén a Star Alliance első intermodális partnerévé vált, ami a vasúttársaság és a légitársaságok csoportja szerint "erős jelzés az utazási ágazat környezetbarát fejlődése felé".

Vasúti és repülési alkalmazottak egy közös kéen egy reklámfestést kapott ICE motorvonat mellett

Az Intermodális partner modell célja, hogy "intelligensen" összekapcsolja a légitársaságokat a vasúti, buszos, kompos és egyéb közlekedési ökoszisztémákkal", összekapcsolja a hűségprogramokat és "megkönnyítse a zökkenőmentes utazást". A Star Alliance a jövőben az intermodális partnerségek kiterjesztését tervezi.

1 komment

Címkék: repülés deutsche bahn


süti beállítások módosítása