HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Friss topikok

  • Balogh Zsolt: @Ződ2000: Ennek két oka biztosan van: Az alagútépítés nem csak annyiból áll, hogy fúrunk egy lyuka... (2023.02.02. 10:58) A Brenner-bázisalagút
  • sóhegy049: A motorról nem találtam semmit, az saját kútfő, vagy valami klónja? (2023.01.27. 18:09) Kína mindenes dízelmozdonya a DF4
  • gigabursch: Európa nem a havairól marad híres... Az a mesterséges tó a hóágyúk municióját szolgáltatja. (2023.01.16. 09:50) A Rosenalmbahn felvonó
  • gigabursch: Számomra sok újdonság volt a cikkben, köszönöm! (2023.01.05. 12:52) A MÁV V43 francia rokonai
  • Balogh Zsolt: @gigabursch: A tengelyterheléssel nincs gond, az űrszelvény viszont szűk, villamosított vonal egye... (2022.12.26. 21:49) Lehet egy szinttel magasabb?

Címkék

1000 mm (1) 9euroticket (2) afrika (6) agv (1) alagút (8) alex (1) állatok (2) állomás (15) alpok (1) alstom (2) amerika (2) amszterdam (1) anglia (18) április elseje (2) argentína (1) arosa (1) augsburg (4) ausztria (95) autó (2) autómúzeum (4) ave (18) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) baleset (2) barcelona (12) barlang (2) bayernticket (27) bécs (10) bécsújhely (3) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (1) bloginfo (3) bob (6) bombardier (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (1) caf (1) commons (2) csehország (15) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (21) egyiptom (4) éjszakai vonat (2) elon musk (2) érdekességek (62) euronight (3) európa (7) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (4) franciaország (76) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (11) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (1) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) ic (2) ice (18) iho.hu (1) index (71) index2 (277) india (4) innsbruck (4) interrail (14) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (18) kenya (1) kína (43) kindertojás (2) kisvasút (11) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) kötélvasút (8) különleges vasút (4) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) Linz (1) linz (3) madrid (11) magánvasút (2) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (1) mercedes (1) metró (10) milánó (6) mittenwaldbahn (6) modellvasút (12) monaco (1) mozdony (3) münchen (79) múzeum (40) nagysebességű vasút (159) nápoly (3) németország (82) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (12) olaszország (53) oroszország (3) ouigo (1) párizs (12) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (4) prága (9) puchberg (7) railjet (10) regionalzug (15) rekordok (3) rendezőpályaudvar (5) repülés (8) rhb (2) s-bahn (8) salzburg (5) semmering (4) siemens (2) sikló (1) sinkanszen (4) skoda (1) söll (1) spanyolország (66) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (8) svájc (22) svédország (4) szaud-arábia (1) szeged (1) szlovénia (9) s bahn (16) tajvan (1) talgo (7) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (3) terepasztal (10) tgv (40) tibee (5) tibet (1) törökország (3) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (24) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (2) villamos (10) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (1) westbahn (1) Windischgarsten (4) würzburg (1) zürich (1) Címkefelhő

2015.12.01. 21:46 Balogh Zsolt

Játékmúzeum Prágában

Prága sok-sok érdekességet tartogat az idelátogatóknak, ezért érdemes felkészülten érkezni, nehogy lemaradjunk valami olyanról, amit mindenképpen megnéznénk.

Mi nem voltunk felkészült, tudatos turisták, ám egy szerencsés véletlennek köszönhetően a kezünkbe akadt a vasútállomáson a Tourist infoban Království Železnic prospektusa. A rajta szereplő óriási H0-s méretarányú, cseh témájú terepasztal azonnal felkeltette az érdeklődésemet. A váratlanul jött új program felkeresését barátnőm sem ellenkezett, így az egyik reggel el is metróztunk Anděl megállóhoz.

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, bejáratA Království Železnic bejárata

Engem csak az ottani vasúti terepasztal érdekelt, ám amit a kis vonatokon kívül még bent találtunk, az mindkettőnket lenyűgözött.

A fő attrakció természetesen a hatalmas H0-s méretarányú terepasztal, de ezen kívül több nemzetközi játékgyártó termékeit is bemutatják itt. Különböző építőjátékok, fajátékok, babák és a hozzájuk tartozó elképzelhetetlen mennyiségű kiegészítő van itt kiállítva.

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, K'NexAz amerikai K'Nex cég termékei

Magyarországon kevésbé ismert az amerikai K'Nex építőjáték, mely elsősorban hajlékony hosszú pálcákból és a pálcákat összekapcsoló elemekből áll, de kapható hozzá még kerék, fogaskerék, motor és még sok más kiegészítő is. Elképesztő hullámvasutakat és óriáskerekeket lehet belőle építeni, vagy bármit, ami csak eszünk be jut. Érdekes játék, nem csak gyerekeknek.

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, csavaros játékKülszíni fejtéshez használt bányagép csavaros játékból építve

Régi klasszikus építőjáték még a csavaros játék is. Talán már nem oly népszerű, mint évekkel (évtizedekkel?) ezelőtt, de még mindig van több gyártó, mely gyártja. Sok elemből és csavarból nagyszerű dolgokat lehet építeni, akár több méter magas monstrumokat is.

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, babaBabák és babaházak (fotó: Szombati Adrienn)

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, babaházBabaház szépen berendezve (fotó: Szombati Adrienn)

A lányokról sem feledkeztek meg a kiállítók, régi babákból, babaházakból, és a babázáshoz szükséges apró pici tárgyakból is bőséges volt a kínálat. Pici tányérok, edények, sőt egész konyhák, babaruhák, ágyak, ágyneműk... és még ki tudja mi mindent gyűjtöttek össze a látogatóknak.

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, papírmakettPapírból készült autómakettek...

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, papírmakett...és házak

Maketteket készíteni szinte bármiből lehet, a legkönnyebben hozzáférhető alapanyag a papír. Az elsőre gyengének tűnő papírból is lehet látványos és szép maketteket építeni, több sornyi vitrin volt rá a bizonyíték. Nem csak házakat, várakat, de bizony még autókat, versenyautókat, repülőgépeket is lehet belőle kellő kitartással készíteni.

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, Thomas, gőzmozdonyThomas, a gőzmozdony birodalma

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, favonatA Magyarországon is ismert favonatok bemutató asztala

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, fajátékGyerekjátékok, szintén fából

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, igracekIgracek játékok, hasonlóak mint a Playmobil figurái

Ahány további asztal, annyi játékgyártó termékpalettája terepasztalként felállítva. Thomas, a gőzmozdony és barátai; favonatok, Igracek figurák... mind-mind elfér itt békésen egymás mellett.

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, lego, repülőtérÉs természetesen a világszerte ismert népszerű építőjáték: a LEGO

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, középkor, városmodellPrága középkori városmodellje

A gyerekjátékokon kívül még két további látványosság várja itt a látogatókat: az első a középkori Prága 1:420 léptékű kicsinyített mása, mely 24 m2-en terül el. A városka felépítéséhez megközelítőleg 2000 épületet kellett elkészíteni.

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, városmodellAz igazi nagy terepasztal: egész Prága kicsiben a lábunk alatt!

Még ettől is nagyszabásúbb a következő teremben található makett-Prága! Az 1:1000 méretarányú városmakett 115,5m2-es, melyet 305 db 500 × 625 mm-es modulból illesztettek össze a padlón. A bemutatott terület a valóságban 11 812 hektár, vagy divatos mértékegységgel kifejezve 23 625 focipályányi. A földön elterülő terepasztal teljes mértékben három dimenziós, domborzattal, házakkal, gyárakkal, utakkal együtt. Még az autópálya-csomópontok rámpái és felüljárói is kiemelkednek a síkból.

A városmakett 20 évig készült és 2000-ben fejeződött be az építése, így bizonyos részek a valósághoz képest mára már némileg eltérnek.

A terepasztal mellett több információ pult is található, ahol több, mint 400 épületről találunk leírást, sőt a mennyezeten elhelyezett mozgatható kamerákkal rá is pillanthatunk, hogy hol is található az a városban.

Prága, játékok, múzeum, Království Železnic, városmodellA város összes épülete elkészítve a makettvárosban

Mint látható, ez a kis bevezető is bőséges néznivalót kínál, pedig a fő látványosságot, a terepasztalt még be sem mutattam! De nem fog elmaradni, a következő cikkben az is sorra kerül!

Megközelítése

Legegyszerűbben a B metróvonal (sárga színű) Anděl megállójától gyalogosan. A metróból feljőve kb 150 métert kell még sétálni a bejáratig.

A Království Železnic A Google térképén

Ha valaki többet szeretne még tudni ezekről a mini-világokról, az látogasson el a Království Železnic hivatalos honlapjára, de még jobb, ha inkább személyesen keresi fel és ismeri meg Prágát kicsiben és nagyban is.

Szólj hozzá!

Címkék: prága csehország múzeum érdekességek index2


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr968129142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása