HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) linz (3) Linz (1) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2022.09.25. 22:42 Balogh Zsolt

Almabtrieb Zell am Zillertalban

2022. szeptember 24-én ismét eljött az Almabtrieb napja, mikor is az alpesi legelőkről lehajtják a marhákat a biztonságosabb völgyekbe az ausztriai Tirolban. 2019-ben már írtam erről a népszokásról a blogomon, hogy hogyan történik mindez Söllben. Azóta azonban én már másik településen vagyok, a Ziller patak völgyében, Zell am Zillertalban.

zellamziller.jpgVonulnak a feldíszített marhák a főutcán

A korábbi években ez a jeles nap mindig hétköznapra és számomra munkanapra esett, 2022-ben azonban én is élőben láthattam az eseményt. Az Almabtrieb egy szüreti bálhoz hasonló, ahol a fő esemény a feldíszített marhák terelése a főúton, népviseletbe öltözött gazdákkal, traktorokkal. A terelés végén pedig kezdődik a mulatság élőzenével, sörkerttel és sok-sok tradicionális helyi étellel.

Erről az eseményről szeretnék most megosztani néhány saját fotót a korábbi, internetről letöltött fotók helyett.

Ilyenkor ismét előkerülnek a népviseletek, akárcsak az év többi ünnepnapján is, és megkezdődik a tehenek lehajtása a hegyi legelőkről le a völgybe, az állatok téli szállása felé. Vagy a vágóhídra, melyik tehénnek mi jut éppen... Ezt az eseményt pedig nagy büszkeséggel ünneplik, előkerülnek a pajtákból a régi, nagy becsben tartott oldtimer traktorok, szól a muzsika, és természetesen koccintanak is a gazdák ennek a napnak az örömére.

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022Az utolsó csapat

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022Megányosan ballagó jószág. A fejdíszén jól látható a vallásos motívum

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022Jönnek a többiek is

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022A marhákat néhány népviseletet viselő fiatal lány terelgeti

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022A traktor újabb szereplőket hoz

Az ünnep az állatokról is szól, a terelés nem csak egy egyszerű séta! Az egész évben gondozott és nagy becsben tartott állatokat erre az alkalomra gondosan feldíszítik, hatalmas virágdíszeket és kolomppal is ellátott nyakörveket kapnak. A helyi gazdák egymással versengve szeretnének minél csinosabb és látványosabb marhákkal eldicsekedni. Természetesen, bár nem olyan nagy számban, de láthatunk kecskéket, birkákat és lovakat is, de a fő attrakciót egyértelműen a tehenek jelentik. Számukat tekintve Ausztriában mintegy 500 000, Svájcban 380 000, Németországban pedig 50 000 állatot tartanak ilyen körülmények között. A völgybe érkezés után a több gazdától származó közös csordákat a Viehscheidben szétválogatják, és minden állatot visszaadnak a tulajdonosának.

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022Érkezik az "Almabtrieb Shuttle", az ingyenes buszjárat, mely a vendégeket szállítja a helyszínek között 

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022A főtéren már tartott a buli

Az eseményre sok turista is érkezik még más országokból is, akik együtt örülnek a helyiekkel az állatállomány gyarapodásának. Egyúttal ez az esemény jelenti a nyári vendéglátó szezon végét is, az eseményre sokan érkeznek, majd ezután a turisták száma meredeken csökkenni kezd, míg végül néhány hét után bezárnak a hotelek és az éttermek, és majd csak a téli síszezon kezdetén, december 15 körül kezd visszatérni a turizmus a környékre.

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022Zenekar is volt

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022Helyi kézműves rövidital, a kemence feletti rézüstben főtt az utánpótlás

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022Emléktárgyak az Almabtriebről

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022A főtér közelében húzódik a Jenbach-Maryhofen keskeny nyomtávolságú vasútvonal is, a rendezvény alatt a kis vonatok ugyanúgy jártak

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022Helyi péksütemények

Ausztriában és Németországban is kötelező jelleggel mindig minden édes péksüteményt vastagon bevonnak édes cukormázzal, mely kilométerekről odavonzza a darazsakat és méheket. Ahol péksüteményt árulnak, legyen az kisbolt, pékség, utcai árus, biztosan egy méhkasnyi repülő szúrós rovarral találkozunk. Az árusok azonban meg sem próbálnak védekezni ellenük, így minden osztrák péksütemény a cukormázon kívül garantáltan tartalmazza legalább egy tucat darázs nyálát is. Ezért Magyarországon már bezárnák a helyet, az esti híradó pedig be is számolna róla másnap. Úgy tűnik, itt ez nem gond, ez is része a helyi kultúrának.

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022Az osztrák népviselet is képviselte magát

Az Almabtrieb napját a hegyi legelőkön (Almen Ausztriában vagy Németországban, Alpen Svájcban, innen ered az esemény neve is) leeső első hó ideje határozza meg. Ez jelzi a gazdáknak, hogy vége a jó időnek és közeleg a tél. Így pontos dátuma nincs az eseménynek, valamikor szeptember közepén kezdődik és októberben ér véget, ez területenként változik.

A múltban ezek a szeptemberi vagy októberi ünnepségek az alpesi élet végét jelentették. Hagyományosan alpesi rózsát vagy hegyi fenyőt használnak az állatok fejének díszítésére, valamint ezüsttövist és selyemvirágokat. Különleges szerepet játszik a koszorú tehén, amely hagyományosan vezeti a csordát az otthoni istálló felé vezető úton. Szokatlanul nagy fejdíszt kap, amelyet gallyakból, virágokból, füvekből és szalagokból fontak korona alakban. A koszorún általában egy kereszt látható, amellyel az ég védelméért imádkoznak, valamint tükrök és harangok, amelyekkel a gonosz szellemeket akarják elűzni. Liechtenstein Oberlandban a legjobban tejelő teheneket hagyományosan fából készült alpesi induló szívekkel is díszítik, amelyeket később az istálló külső falára szegeznek.

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022befutott az "Almabtrieb Shuttle" buszjárat is

almbetrieb, tirol, ausztria,zell am ziller, 2022Minden nagyobb rendezvénynél kötelezően kint van a helyi vöröskereszt és mentőszolgálat is

 

Mára ez a szokás sok helyen jelentős turisztikai látványossággá vált, amelyet különlegességekkel (almanudeln) ünnepelnek. Nyilvános fesztivált rendeznek, és a pálya mentén standokat állítanak fel, ahol mezőgazdasági és kézműves termékeket, valamint alkoholos italokat árulnak.

A 2022-es Almabtrieb a Youtubeon

A közös legelőkön a völgyben az úgynevezett "Viehscheid" (marhahajtás) zajlik, amelynek során az állatokat visszaviszik a gazdáikhoz. Allgäuban az Almabtriebot Viehscheidnek hívják, de a helyiek legtöbbször egyszerűen csak Scheidről beszélnek. Más településeken is vannak regionális különbségek. A Schnals-völgyben hagyományosan a faluba érkezett juhok nyírása (Schafsschoad) következik. Az állatok hazatérését gyakran más ünnepi műsorokkal is megünneplik, például zenei együttesekkel és Schuhplattlernnel. A kelet-vesztfáliai Dalhausen is átvette a szokást, és Németország legészakibb rendezvényeként emlegeti.

Almabtrieb egy kecskeméti H0-s terepasztalon

Nyár elején, általában pünkösd körül a marhahajtás iránya fordítva történik, a völgyi istállóktól az Alpesi legelőkig (Svájcban: Alpaufzug, Alpfahrt, Alpauffahrt; Németországban/Ausztriában: Alpaufzug, Alpfahrt, Alpauffahrt: Almauftrieb). Svájcban ezt az eseményt is megünneplik, bár kevésbé ismert, Németországban és Ausztriában azonban nem. A nyár folyamán az alpesi régiókban a szarvasmarha-csordák a magasan fekvő hegyi legelőkön legelnek, amit transzhumálásnak neveznek.

Az Almabtrieb időpontját minden évben pontosan meghatározzák, az eseményről érdeklődhetünk az osztrák turisztikai irodák internetes oldalain.

komment

Címkék: ausztria érdekességek index2


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr6417937468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása