HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Friss topikok

Címkék

afrika (5) agv (1) alagút (1) alex (1) állatok (2) állomás (6) alstom (1) amerika (2) amszterdam (1) anglia (14) április elseje (2) argentína (1) arosa (1) augsburg (4) ausztria (67) Ausztria (1) autó (2) autómúzeum (3) ave (6) ázsia (3) baden-württemberg (2) bajorország (59) baleset (2) barcelona (12) barlang (2) bayernticket (27) bécs (8) bécsújhely (3) belgium (3) berchesgaden (2) berlin (1) bloginfo (3) bob (6) bombardier (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (1) caf (1) csehország (14) dánia (1) dél-korea (2) desiro (1) deutsche bahn (17) érdekességek (52) euronight (2) filmek (3) finnország (1) fogaskerekű (4) franciaország (51) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) görögország (1) gőzmozdony (9) gysev (1) hajó (7) hollandia (5) horvátország (2) ic (2) ice (18) iho.hu (1) index (28) index2 (177) india (2) innsbruck (4) interrail (12) japán (6) Japán (1) jbss bahn (13) jövő (1) kastély (7) kecskemét (14) kenya (1) kína (23) kindertojás (2) kisvasút (9) konténer (1) könyv (3) kötélvasút (6) különleges vasút (4) lego (3) lengyelország (3) ligeti (6) lindau (1) Linz (1) madrid (9) magánvasút (2) maglev (6) magyarország (29) mallorca (7) marokkó (2) mercedes (1) metró (3) mittenwaldbahn (6) modellvasút (9) monaco (1) münchen (77) múzeum (37) nagysebességű vasút (99) nápoly (3) németország (57) Németország (1) nürnberg (11) öbb (9) olaszország (30) Olaszország (1) oroszország (2) párizs (6) peking (1) pendolino (1) plzeň (3) porsche (3) portugália (2) prága (9) puchberg (7) railjet (8) regionalzug (15) rekordok (3) rendezőpályaudvar (5) repülés (3) rhb (2) s-bahn (8) salzburg (5) semmering (3) siemens (1) sikló (1) sinkanszen (3) skoda (1) söll (1) spanyolország (43) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (7) svájc (17) Svájc (1) svédország (2) szaud-arábia (1) szlovénia (9) s bahn (16) talgo (5) tarragona (1) TEE (5) terepasztal (7) tgv (29) tibee (3) törökország (1) trieszt (2) USA (9) vasútállomás (9) velence (6) villamos (7) virágok (1) virtuális vasút (9) Windischgarsten (4) würzburg (1) Címkefelhő

2018.10.23. 22:29 Balogh Zsolt

A kecskeméti modellvasút kiállítás

Ha október, akkor modellvasút kiállítás Kecskeméten a Hirös Agórában! Nem volt ez másként 2018-ban sem, október 13. és 21. között. A kiállítók majdnem kivétel nélkül ugyanazok voltak, mint egy évvel korábban, ám a figyelmes és alapos nézelődök számos új részletet is felfedezhettek. Mert egy terepasztal soha nincs kész, építése soha nem fejeződik be: mindig van valami apróság, amit szebbé-jobbá lehet még tenni!

h0 fűtőház, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútKörfűtőház H0-s mozdonyokkal a klubvezető asztalán

De nem csak a terepasztalok változtak, hanem a rajta futó modellek is,hiszen a gyártók sem tétlenkednek, minden évben rengeteg újdonsággal rukkolnak elő, hogy a gyűjtés soha ne fejeződhessen be.

taurus, h0, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútRészlet a klub hatalmas H0-s terepasztaláról. A digitális üzemű asztalon tucatnyi Taurus mozdony közlekedett

h0m, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútRobog a svájci Glacier Express egy H0-s méretarányú terepasztalon. Mivel az igazi méteres nyomtávolságú, így a terepasztalon is keskenyebb sínekre, H0m méretarányra volt szükség

berninabahn, h0m, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútVonattalálkozás Svájcban. Elöl a Glacier Express, mögötte a Bernina Express mely a valóságban az olaszországi Tiranoig közlekedik. Élőben volt szerencsém mindkettővel utaznom svájci munkám során.

h0, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútEz a két kisebb kört tartalmazó H0-s asztalka a látogatók számára kipróbálható volt. Szintén svájci, ám ezúttal egy Cargós mozdonyé volt az egyik főszerep.

sbahn, h0, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútÖtletes megoldás arra, hogyan lehet változatos vasútüzemet bemutatni egészen kicsi helyen! Fent egy városi téma villamossal, az alsó szinten pedig a bécsi S-Bahn motorvonata közlekedett. A két körpálya között nincs vágánykapcsolat, de igazából felesleges is lenne. Az asztalka minden négyzetcentimétere ötletesen fel lett használva.

tt, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútTT méretarányú asztal változatos vasútüzemmel. A domborzat minimális, helyette a sík részeket iparvágányok hálózzák be, melyeken változatos tolatásokat lehet végezni. További érdekesség még, hogy készítője gondolt a közös játékra másokkal, ugyanis néhány vágány egészen az asztal széléig vezet, így összekapcsolható más terepasztallal is, már-már modul jelleget adva neki. Az EAS kocsikból álló szerelvénynek minden kocsija más színű és talán másik vasúttársasághoz is tartozik. A túloldalt egy gabonaszállító szerelvény baktat, szintén színes kocsikból összeállítva.

esküvő, tt, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútAz ördög a részletekben rejlik, tartja a mondás is: Esküvői jelenet az erdei templomnál, a fotós vakuja gombnyomásra villan!

tt2.jpgAz egyik kedvenc asztalom! Német téma, TT méretarányban, hegyvidéki környezetben. A bal oldalt látható München-Nürnberg Express egy része a sajátom, a kiállítás szombati napján állt szolgálatba. A szélső vágányon álló hosszú MÁV-os és GySEV-es kocsikból álló szerelvény idei megjelenés.

tt, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútAz asztal egy másik nézőpontból. Egy rövid mellékvonal kapaszkodik fel a hegyvidéki fejállomáshoz. Ez volt az egyetlen asztal, melyen a felsővezeték is ki volt építve.

tt, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútSzámomra a legszebb TT-s asztal, izgalmas vonalvezetéssel, szépen kialakított részletekkel. Az analóg asztalon szinte minden van, ami egy terepasztalon lenni szokott: alagutak, hidak, vasúti átjáró, nagyállomás, kisállomás, egy picurka keskeny nyomközű vasút, mellékvágányok... Órákig lehet nézegetni, de még akkor sem biztos, hogy minden részletet felfedezünk.

háború, h0, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútEzen a kis asztalon egy lebombázott város még éppen működő villamosvonalát modellezték le.

erdei vasút, h0m, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútErdei keskeny nyomközű gazdasági vasútvonal. Ma már szinte minden beszerezhető a modellezéshez, a legelképesztőbb apróságok is, mint például ez a keskeny nyomközű hálózat sínekkel és járművekkel együtt.

ikarus, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútA vonatokon kívül lehet járműveket, azon belül csak buszokat is gyűjteni! Ez a szép Ikarus busz gyűjtemény is látható volt egy hurokvágány közepén. A sárga csuklós akár egy huszonpár évvel korábban közlekedő kecskeméti Ikarus is lehetne a színe alapján

h0, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútRészlet a klub H0-s terepasztaláról: a Railpool magánvasút Siemens Vectronja kapaszkodik fel a hegytetőre svájci IC kocsikkal Svájcban. A sziklafalat hegymászók próbálják meghódítani.

railjet, h0, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútValamivel odébb egy Railjet tekereg a völgyhídon át

tt, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútTT méretarányú játszóasztal a gyerekeknek, általában hosszú sorok kígyóztak előtte és mindig nagy gyerekzsivaj vette körül.

h0, kecskemét, terepasztal kiállítás, hirös agóra, modellvasútHosszú MÁV Start szerelvény köröz ezen a H0-s digitális asztalon. Minden asztal mutatott legalább egy olyan lehetőséget, amit a többin nem láthattunk, itt például a vonaton kívül Faller autók is közlekedtek a közutakon. 

Az idei évben én csak látogató voltam, rengeteg kérdéssel a jövőbeli saját terepasztalom kapcsán, a fotózást ezúttal két barátomra bíztam. Remélhetőleg egy év múlva már én is hasonló képeket tölthetek majd fel a saját művemről.

A következő kiállítás decemberben lesz Kunszálláson, némileg kisebb felhozatallal. Aki a kecskemétit kihagyta, decemberben még pótolni tudja!

Külön köszönet a képekért Kancsár Kornélnak és Ligeti Gábornak.

1 komment

Címkék: kecskemét modellvasút


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr414318213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felhőkergető 2018.11.12. 11:42:57

"Klubbvezető" muhahaha! tanuljátok már meg, hogy nincs "klubb"!!!!!! "klub" van!!!!!! vagy vegyél egy helyesírás szótárt... vagy nézd meg online... vagy ne írj cikket...