HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Friss topikok

Címkék

afrika (5) agv (1) alagút (1) alex (1) állatok (2) állomás (6) amerika (2) amszterdam (1) anglia (12) április elseje (2) argentína (1) arosa (1) augsburg (4) ausztria (59) Ausztria (1) autó (2) autómúzeum (3) ave (4) ázsia (3) baden-württemberg (2) bajorország (59) baleset (2) barcelona (12) barlang (2) bayernticket (27) bécs (8) bécsújhely (3) belgium (3) berchesgaden (2) berlin (1) bloginfo (3) bob (6) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (1) csehország (14) dánia (1) dél-korea (2) desiro (1) deutsche bahn (17) érdekességek (50) euronight (2) filmek (3) finnország (1) fogaskerekű (4) franciaország (47) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) görögország (1) gőzmozdony (9) gysev (1) hajó (7) hollandia (5) horvátország (2) ic (2) ice (18) iho.hu (1) index (25) index2 (169) india (2) innsbruck (4) interrail (12) Japán (1) japán (6) jbss bahn (13) kastély (7) kecskemét (12) kenya (1) kína (22) kindertojás (2) kisvasút (6) konténer (1) könyv (3) kötélvasút (6) különleges vasút (4) lego (3) lengyelország (3) ligeti (6) lindau (1) Linz (1) madrid (9) magánvasút (2) maglev (6) magyarország (29) mallorca (7) marokkó (2) mercedes (1) metró (3) mittenwaldbahn (6) modellvasút (8) monaco (1) münchen (74) múzeum (35) nagysebességű vasút (95) nápoly (3) németország (52) Németország (1) nürnberg (11) öbb (8) Olaszország (1) olaszország (29) oroszország (2) párizs (6) peking (1) pendolino (1) plzeň (3) porsche (3) portugália (2) prága (9) puchberg (7) railjet (7) regionalzug (15) rekordok (3) rendezőpályaudvar (5) repülés (2) rhb (2) s-bahn (8) salzburg (5) semmering (3) sikló (1) sinkanszen (3) skoda (1) spanyolország (39) spital am pyhrn (2) strassbourg (1) stuttgart (7) Svájc (1) svájc (16) svédország (2) szaud-arábia (1) szlovénia (9) s bahn (16) talgo (4) tarragona (1) TEE (5) terepasztal (7) tgv (28) tibee (3) törökország (1) trieszt (2) USA (8) vasútállomás (9) velence (6) villamos (7) virágok (1) virtuális vasút (9) Windischgarsten (4) würzburg (1) Címkefelhő

2014.07.09. 14:34 Balogh Zsolt

A Schlossanlage Schleißheim

A München közelében fekvő Oberschleißheimban található repülőgép-múzeum mellett érdemes időt szánni a Schlossanlage Schleißheim nevű kastély komplexumra is, mely három egyenként is hatalmas kastélyból és a közöttük található majdnem egy km hosszú barokk stílusú kertből áll.

Schlossanlage Schleißheim kastely Neues Schloss SchleißheimNeues Schloss Schleißheim

A 17. és a 18. században épült kastélyok egy közös egységet alkotnak. Legnyugatabbra található az Alte Schloss Schleißheim ,majd következik a Neue Schloss Schleißheim, végül legkeletebbre fekszik a Schloss Lustheim.

Az épületegyüttes a bajor uralkodók nyári tartózkodási idejére épült, de mind a mai napig befejezetlen maradt.

A Schleissheim Palacehoz hasonló a Münchenben található Schloss Nymphenburg, mely a legnagyobb ilyen rezidencia egész Bajorországban, felülmúlva még az oberschleissheimit is.

München S-Bahn S1 oberschleißheim megállóSchleißheim S-Bahn megállója

OberSchleißheim csupán néhány S-Bahn megállónyira található Münchentől, a városka rendezett vasútállomásáról gyalogosan is könnyedén elérhető.

Bejárat Schlossanlage SchleißheimbaBejárat Schlossanlage Schleißheimba

A kastélyhoz vezető út pontosan ki lett táblázva, így lehetetlen eltéveszteni az utat. Első találkozásunk az épületegyüttessel nem épp bizalomgerjesztő, egy nagy parkolón át vezet az út az oldalán található kapuhoz, melyen át beléphetünk a belső udvarba.

Schlossanlage SchleißheimAz első épület az óratoronnyal szemből...

Schlossanlage Schleißheim... és a park felől

A kastély története egészen a reneszánsz koráig, 1598-ig nyúlik vissza, mikor V. Vilmos bajor herceg felépítette az első épületet. A központi kapu az óratoronnyal a legelső építési periódus alatt épült.A belső udvar a Maximilianshof, a külső pedig a Wilhelmshof nevet kapta.

V. Vilmos fia, I. Miksa 1617 és 1623 között tovább folytatta a bővítést. Kettejük munkája lett az ún. Alte Schloss Schleißheim>.

Schlossanlage SchleißheimAlte Schloss Schleißheim

Schlossanlage SchleißheimAlte Schloss Schleißheim

Schlossanlage SchleißheimAlte Schloss Schleißheim

Itt, ezen a helyen halt meg Miksa fia és utóda, Ferdinand Maria 1679-ben.

Az épületben nagy pusztítást okozott a második világháború, de szerencsére sikerült eredeti formájában visszaépíteni.

Jelenleg két kiállításnak ad otthont: egy vallási témájúnak és egy Poroszország történetét bemutatónak.

Schlossanlage Schleißheim Lustheim palotaLustheim palota

Enrico Zuccalli 1684 és 1688 között építette az olasz stílusú Lustheim palotát Miksa II. Emmanual és felesége, Maria Antonia számára. A kastély egy kör alakú szigeten fekszik, alaprajza egy stilizált H betűre emlékeztet. A téglából épült, vakolt épület kétszintes, a középső részt a kilátó uralja, melyből csodálatos kilátás nyílik a környékre.

Középen található a gazdagon díszített nagyterem, ehhez kapcsolódtak mindkét oldalról a lakó- és hálószobák. A központi terem freskóit Johann Anton Gumpp, Francesco Rosa és Johann Andreas Trubillio készítette.

Az emeleten laktak a szolgák, lent az alaksorban pedig a konyha és egyéb szobák voltak. Korábban a kastélyt további épületek vették körbe, melyből kettő napjainkban is áll még.

Schlossanlage Schleißheim Lustheim palotaA Lustheim palota egyik melléképülete

Jelenleg a Lustheim palota a hatalmas Meisses porcelánmúzeumnak ad otthont, mely olyan hatalmas, hogy nagyságban csak a drezdai múlja felül.

1701-ben Zuccalli vezetésével végül megkezdődött a barokk stílusú Neues Schloss Schleißheim építése is, mivel szükség volt egy új lakóhelyre a bajor hercegnek, aki ekkorra már a császári koronát szemelte ki magának. Ám a spanyol örökösödési háború keresztülhúzta a terveit, így az építkezés is félbeszakadt 1704-ben. 1719 és 1726 között az építkezést Joseph Effner folytatta tovább.

Schlossanlage Schleißheim Neues Schloss SchleißheimNeues Schloss Schleißheim homlokzata

Schlossanlage Schleißheim Neues Schloss Schleißheim barokk kertNeues Schloss Schleißheim és a hozzá tartozó barokk kert

Schlossanlage Schleißheim Neues Schloss Schleißheim barokk kertA kastély és tükörképe

A kastély homlokzata 300 méter hosszú, melyet 37 ablak-oszlop tagol. A markánsan elkülönülő középső rész tartalmazza a báltermet, a galériát és a díszlépcsőt. A főépülethez mindkét oldalról egy-egy melléképület tartozik, a déli volt a vendégház, az északi tartalmazta a kertben található szökőkutak szivattyúit.

A szobál díszítése barokk stílusban készült el, a fali festmények fő témája a bajorok győzelme a törökök ellen. Max Emmanuel unokája parancsára négy szobát rokokó díszítéssel láttak el.

Schlossanlage Schleißheim Neues Schloss Schleißheim barokk kertNeues Schloss Schleißheim és a barokk park

Schlossanlage Schleißheim Neues Schloss Schleißheim barokk kertA központi épület homlokzata

Jelenleg az épületben a borokk festők képeiből rendezett kiállítás várja az érdeklődőket. Többek között megtekinthető itt Peter Paul Rubensés Anthony van Dyck flamand festők képei. Az olaszok közül pedig Guido Reni, Luca Giordano, Guercino, Carlo Saraceni, Marcantonio Bassetti, Alessandro Turchi, Carlo Dolci és Pietro da Cortona munkái láthatóak itt. A német művészetet Joachim von Sandrart, Johann Heinrich Schönfeld és Johann Carl Loth, a spanyol festőket Alonso Cano, José Claudio Antolínez és José de Ribera képviseli.

A kastélyok között pedig a már többször említett szépen gondozott barokk kert található.

Schlossanlage Schleißheim Neues Schloss Schleißheim barokk kertCsigavonalban futó virágágyások

Ez a barokk kert egyike azon kevésnek, mely fennmaradt Németországban. A kaviccsal beszórt utak keresztül-kasul kanyarognak a virágok között, miközben mégis egy szép rendszert alkotnak. A park szép egységes geometriai formája kitűnően látszik a Google műholdképein is, érdemes felülnézetből is megcsodálni Zuccali, Dominique Girard és tanítványa, Le Notre munkáját.

Schlossanlage Schleißheim Neues Schloss Schleißheim barokk kert görög isten szoborGörög istenek őrzik a parkot

Schlossanlage Schleißheim Neues Schloss Schleißheim barokk kertA virágok között kavicsos utak futnak

Schlossanlage Schleißheim Neues Schloss Schleißheim barokk kertMind formában mind színekben a változatosságra törekedtek

Schlossanlage Schleißheim Neues Schloss Schleißheim barokk kert görög isten szoborA szobrászok is kitettek magukért

Schlossanlage Schleißheim Neues Schloss Schleißheim barokk kertEgy szép példa a mértani formák közül egyre

Schlossanlage Schleißheim Neues Schloss Schleißheim barokk kert

Ahol pedig nem a park vagy a kastélyegyüttes egyik épülete áll, ott meghagyták a természetet tájrendezőnek. Az épületet a közeli várostól és a mezőgazdasági területektől egy erdős-bokros, ligetes rész veszi körbe, melyben szintén sétálóutak vezetnek.

Schlossanlage SchleißheimSchloss Schleißheim erdeje

Schlossanlage SchleißheimTakaros fasor

kastely

Schlossanlage Schleißheim

A hely szépsége és szelleme a filmeseket is megfogta, több film cselekménye is részben itt játszódik: Itt forgatta például Stanley Kubric A dicsőség ösvényei című háborús filmjét, de itt készült 2011-ben A három muskétás című történelmi film is.

Ezzel pedig körbe is jártuk Schlossanlage Schleißheim egész területét, ha erre járunk és maradt még erőnk és időnk, tegyünk feltétlen egy kis kitérőt a közeli repülőgép-múzeum felé is!

A kastély és környéke a Google térképén

A múzeumhoz legközelebb Oberschleißheim S-Bahn megálló van, ide mindkét irányból húszpercenként érkeznek a vonatok. Arra figyeljünk, hogy a megálló már München első zónáján kívül található, a városból való kiutazásnál a drágább napijegyet kell megvásárolni (Gesamtnetzt). Az állomástól még némi gyaloglás szükséges, szerencsére a táblák pontosan mutatják az irányt, így eltéveszteni sem lehet.

További olvasnivalók:

* A német Wikipédia Schleissheim Palace szócikke
* Hivatalos oldal

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek münchen


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr1006491745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.