HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Friss topikok

Címkék

afrika (5) agv (1) alagút (1) alex (1) állatok (2) állomás (6) alstom (1) amerika (2) amszterdam (1) anglia (14) április elseje (2) argentína (1) arosa (1) augsburg (4) ausztria (68) Ausztria (1) autó (2) autómúzeum (3) ave (6) ázsia (3) baden-württemberg (2) bajorország (59) baleset (2) barcelona (12) barlang (2) bayernticket (27) bécs (8) bécsújhely (3) belgium (3) berchesgaden (2) berlin (1) bloginfo (3) bob (6) bombardier (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (1) caf (1) csehország (14) dánia (1) dél-korea (2) desiro (1) deutsche bahn (17) érdekességek (53) euronight (2) filmek (3) finnország (1) fogaskerekű (4) franciaország (52) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) görögország (1) gőzmozdony (9) gysev (1) hajó (7) hollandia (5) horvátország (2) ic (2) ice (18) iho.hu (1) index (28) index2 (179) india (2) innsbruck (4) interrail (12) Japán (1) japán (6) jbss bahn (13) jövő (1) kastély (7) kecskemét (14) kenya (1) kína (24) kindertojás (2) kisvasút (9) konténer (1) könyv (3) kötélvasút (6) különleges vasút (4) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (1) Linz (1) madrid (9) magánvasút (2) maglev (6) magyarország (29) mallorca (7) marokkó (2) mercedes (1) metró (3) mittenwaldbahn (6) modellvasút (9) monaco (1) münchen (77) múzeum (37) nagysebességű vasút (103) nápoly (3) németország (58) Németország (1) nürnberg (11) öbb (9) olaszország (30) Olaszország (1) oroszország (2) párizs (6) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (2) prága (9) puchberg (7) railjet (8) regionalzug (15) rekordok (3) rendezőpályaudvar (5) repülés (5) rhb (2) s-bahn (8) salzburg (5) semmering (3) siemens (1) sikló (1) sinkanszen (3) skoda (1) söll (1) spanyolország (43) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (8) svájc (17) Svájc (1) svédország (2) szaud-arábia (1) szlovénia (9) s bahn (16) talgo (5) tarragona (1) TEE (5) terepasztal (7) tgv (30) tibee (3) törökország (1) trieszt (2) USA (9) vasútállomás (9) velence (6) villamos (7) virágok (1) virtuális vasút (9) Windischgarsten (4) würzburg (1) Címkefelhő

2013.08.17. 17:17 Balogh Zsolt

Oktoberfestre vonattal?

Szeptember vége és október eleje között ismét Oktoberfest a bajor fővárosban, Münchenben! Aki még nem döntötte el, hogy jön-e vagy sem, annak még mindig van ideje bőven gondolkodni. Ha pedig már jön, kérdés még, hogy mivel?

A következő cikkem azokhoz szól, akik inkább otthon hagynák az autójukat, hogy megspórolják az autózással, a parkolással járó stresszt, és helyette inkább gondtalanul söröznének.

oktoberfestA 2011-es Oktoberfest az óriáskerékből fotózva, háttérben a város jellegzetes épületeivel (a posztban található képek a 2010-es és 2011-es Oktoberfesten készültek)

Napjainkban a rendezvény 6 millió vendéget vonz a világ minden tájáról, így kiszolgálásuk, ellátásuk és utaztatásuk komoly próba elé állítja minden évben a várost.

Railjet München HauptbahnhofRailJet érkezett Budapest felől a 11. vágányra

Railjet München HauptbahnhofBécs felől egy csatolt RailJet vonat érkezett

Budapestről naponta több közvetlen RailJet vonat is indul a városba, akár 29 euró/fő áron is, fixen vonathoz kötötten. Aki nem talál a nappal kétóránként járó vonatok közt megfelelőt, az még mindig utazhat úgy, hogy Salzburgba átszáll. Az éjszakai utazás kedvelőinek pedig ott van a Kálmán Imre EuroNight, mely naponta közlekedik oda-vissza Budapest és München között hálókocsikkal és ülőhelyes kocsikkal is.

Ha nem tudjuk, hogy mikor indulunk és hogy meddig szeretnénk maradni, akkor lehet venni rugalmasan felhasználható jegyet is, 128 euróért. Ez oda-vissza érvényes 30 napig.

A MÁV-Start ajánlatait a nemzetközi jegyekkel foglalkozó oldalán lehet részletesen elolvasni árakkal és menetrenddel együtt.

A fesztivál ideje alatt a vonatok nagyobb kapacitással, több vagonnal, motorvonatok esetén csatolva közlekednek.

Hackerbrücke S-Bahn MünchenA Hackerbrücke nevű S-Bahn megálló, a háttérben az Oktoberfestre vezető híd (a fotó 2013 nyarán, még a fesztivál kezdete előtt készült)

Szinte biztos, hogy az Oktoberfest közelében nem találunk szállást, de a tér közlekedési kapcsolatai kiválóak, így emiatt sem kell aggódni.

A főpályaudvartól akár gyalogosan is nekivághatunk az útnak, mindössze 1,5 km-t kell sétálni.

S-Bahnnal érkezve a Hackerbrücke megállónál kell leszállni, majd átmenni a vágányok felett a Hackerbrücke nevű hídon. Innen további kb 5 perc sétával már bele is csöppenünk a fesztiválba.

Az U-Bahn járatok közül az U4 és az U5 érinti a Theresiawiesen nevű metrómegállót, mely az Oktoberfest bejáratánál található.

oktoberfestLátogatók tartanak az Oktoberfest felé a Hackerbrücke felől

Ha pedig sehogyan se találjuk a helyes utat vagy a megfelelő megállót, csak bízzuk magunkat az áramló tömegre, az emberek többsége ilyenkor úgy is az Oktoberfestre tart. Könnyen megismerhetőek a német népviseletükről.

oktoberfest kaszkadőr showKaszkadőrshow a fesztiválon

Azok, akik Münchenben nem találtak megfelelő szállást, nyugodtan nézelődjenek nagyobb körben is. Az S-Bahn a városközponttól való távolság függvényében 10-20-40 percenként jár korán reggeltől késő estig. Akik pedig még messzebb találtak szállást, nyugodtan jöhetnek regionális vonatokkal, melyek órás ütemben közlekednek.

Az utazásokhoz ajánlott BayernTickettet venni, mely egy fő részére automatából vásárolva csak 22 euró (pénztárban 24 euró), de további személyek csatlakozhatnak fejenként 4-4 euróért, maximum öt fős csoportig. A BayernTickettel igénybe vehető Bajorország összes regionális vonata (mind piros színű), a magánvasutak (ALEX és BOB), a távolsági buszok és az összes bajor város tömegközlekedése. De nem vehető vele igénybe semmilyen helyjegyköteles vagy távolsági vonat (ICE, IC, EC, EN, RailJet) és hétköznap reggel 9 óra előtt!

oktoberfest Paulaner sörsátorA Paulaner sörsátra

oktoberfest hacker-pschorr sörsátorA Hacker-Pschorr sörfőzde sörsátra

Az Oktoberfesten minden nagyobb müncheni sörfőzde saját sátrat állít fel, ahol a saját csapolt sörét és hozzávaló ételeket árul. Egy-egy nagyobb sátor akár 10000 fős is lehet!

Az Oktoberfest leggyakoribb fogásai a grillcsirke, a Schweinebraten (sült sertés tarja burgonyagombóccal), a Käse Spätzle (sajtos-tejszínes galuska), a Wienersnitzel (rántott hús grillen megsütve), a Weisswurst (főtt fehér kolbász) és a perec.

A felszolgálásért a pincérnők felszolgálási díjat számolnak fel, mely 1-2 euró közötti összeg.

oktoberfest rendőrökA rendőrök segítőkészek és akár egy közös fényképezésre is rávehetőek

oktoberfest bejáratAz Oktoberfest bejárata

oktoberfestLátogatók az Oktoberfesten

oktoberfest dodgemDodgem

oktoberfest sörszállító lovaskocsiSörszállító lovaskocsi

Állandó látványosságok még a feldíszített sörszállító lovaskocsik is, melyekkel közös fotók készíthetőek.

oktoberfest hullámvasút óriáskerékLátványosabbnál látványosabb attrakciók

oktoberfest szellemkastélySzellemkastély

oktoberfest sörsátorA sörsátrak változatossága határtalan

Hasznos tudnivalók az Oktoberfestről:

* Legfontosabb: csak azokat szolgálják ki, akiknek van ülőhelyük, a tapasztaltak emiatt asztalt foglalnak, a későn érkezők pedig keresgélnek. Az asztalok álltalában nyolc fősek, és egy asztalnál akár vadidegenek is ülhetnek együtt. Szabad asztalt lehetetlen találni, ezért csatlakozzunk meglévő asztaltársaságokhoz nyugodtan;
* Az Oktoberfest első vasárnapja a melegeké, így aki kevésbé nyitott és toleráns, az inkább másik napon látogasson ki;
* A rendezvény területén vidámpark is üzemel egész nap, több híres és izgalmas látványossággal;
* A területen kitelepült rendőrség, tűzoltóság és orvosi ügyelet is van, baj esetén forduljunk hozzájuk bizalommal; * A hangulathoz hozzátartozik a híres és szép német népviselet is, ezeket egész évben beszerezhetjük bármely német bevásárlóközpontban (a női ruha neve a Dirndl, a férfié a Lederhose);
* A WC-k száma minden évben kevesebb, mint amennyire szükség lenne, emiatt előttük mindig hosszú sorok kígyóznak; * Az Oktoberfesten felszolgált sör alkoholtartalma nagyobb, mint a hagyományos söröké, így hamarább az emberek fejébe száll!

oktoberfest mézeskalács árusMézeskalács árus

oktoberfest alpinabahn hullámvasútAz Alpinabahn hullámvasút

Az Alpina Bahn egy hordozható acél hullámvasút, a müncheni Oktoberfest állandó látványossága. A pálya hossza 910 m, legmagasabb pontja 27 m. Öt db ötkocsis vonat tartozik hozzá, minden kocsi négy férőhelyes. A német Schwarzkopf GmbH építette, először 1983. július 16-án használták.

Napjainkban a legnagyobb és leghosszabb hordozható hullámvasút a világon. Továbbá az első olyan hordozható hullámvasút, ahol lehetséges akár öt vonatot is egyszerre működtetni. Területe 86 m × 32 m, legnagyobb magassága 32 méter, de a pálya magassága csak 27 méter. Egy teljes kör hossza 910 méter, melyen a vonatok maximum 80 km/h sebességre gyorsulnak fel. A lejtőn lefelé haladva az utasokra akár 4,8 g nyomás is nehezedhet néhány pillanatig. A szerelvényeket a hullámvasút legmagasabb pontjára a pályába épített dörzskerekek juttatják fel. Teljes tömege 600 t.

oktoberfest drindlNépviseletbe öltözött pár

Érdemes még néhány szót szólni a német népviseletről is, mely a nők esetében fehér blúzból, szoknyából és egy kötényből áll. A kötényt elöl kötik meg egy masnival, mely szerepe a jeggyűrűhöz hasonló. Az, hogy a masni melyik oldalra kerül, az alapján dől el, hogy a hölgynek van-e már szerelme. Azok, akik  jobbról kötik meg, már foglaltak, akik viszont balról, azok éppen társat keresnek. Ezzel rengeteg felesleg körtől kímélik meg magukat és az érdeklődő férfiakat!

Aki gondolja, a képek alapján próbálja meg kitalálni, vajon mely nők egyedülállók és melyek nem! ;)

oktoberfest drindlCsinosabbnál csinosabb német lányok...

oktoberfest drindl

oktoberfest drindlKözös fotózás

oktoberfest München Bavaria szoborAz 20 méter magas Bavaria szobor, mely már 1850 óta tekint le a fesztiválra


Nagyobb térképre váltás Az Oktoberfest helyszíne a Theresienwiese.

Ha pedig már eljutottunk Münchenbe, nézzük meg magát a várost is, hiszen rengeteg látványossággal várja a turistákat.

Akik pedig esetleg messzebbre vágynak, keressék fel Linderhof-ot, a Neuswanstein kastélyt, esetleg kiránduljanak egy napot a bajor Alpokban, hajókázzanak egyet a város körüli tavak egyikén vagy utazzanak el a Königssehez. A város állatkertje is világhírű. A múzeumot kedvelők pedig keressenek fel a város hetven múzeuma közül néhányat, például a München Verkherscentrumot vagy a Deutsche Múzeumot.

5 komment

Címkék: budapest érdekességek bajorország münchen deutsche bahn bayernticket


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr435464840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.17. 23:16:40

Nagyon szép összefoglaló cikk!

Egy kiegészítés:

U3 és U6 is használható a Wiese megközelítésére, a Poccistrasse-nál kell leszállni.

Érdekesség: Ezt a megállót egyébként utólag építették be a már üzemelő vonalba, három évvel a megnyitás után.

kamarawood 2013.09.22. 20:46:29

Mi így megyünk: salzburgi kirándulójegy+ oda vissza helyjegy 39+9 Euró (kifelé) Kálmán Imre , haza RJ

fél4-től 9ig Salzburg, után Bayern tickettel Bad Wiessse, mert ott a szállás..

Ugye Salzburgtól már érvényes a Bayern ticket??.
A szabály szerint Von ULM nach Salzburg:)