HTML

Vonattal? Természetesen!

Sziasztok! Korábban már több blogon is publikáltam, ezért úgy gondoltam belevágok én is egy saját blogba! Így nem vagyok kiszolgáltatva más blogok szerkesztőinek, és a cikkeim is hamarabb fognak megjelenni. És hogy miről is szól ez a blog? Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából is, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Friss topikok

Címkék

afrika (4) agv (1) alex (1) állatok (1) állomás (3) amerika (2) anglia (7) április elseje (1) arosa (1) augsburg (4) ausztria (49) autó (2) autómúzeum (3) ave (3) ázsia (3) baden-württemberg (2) bajorország (59) baleset (2) barcelona (12) barlang (2) bayernticket (27) bécs (7) bécsújhely (3) belgium (2) berchesgaden (2) berlin (1) bloginfo (3) bob (6) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (1) csehország (11) desiro (1) deutsche bahn (16) érdekességek (43) euronight (2) filmek (3) finnország (1) fogaskerekű (3) franciaország (28) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) gőzmozdony (6) gysev (1) hajó (6) hollandia (4) horvátország (1) ic (2) ice (18) index (18) index2 (117) innsbruck (3) interrail (11) japán (4) jbss bahn (11) kastély (7) kecskemét (9) kenya (1) kína (11) kindertojás (2) kisvasút (5) könyv (3) kötélvasút (6) különleges vasút (4) lego (3) lengyelország (1) ligeti (6) lindau (1) magánvasút (2) maglev (5) magyarország (23) mallorca (7) marokkó (2) mercedes (1) metró (1) mittenwaldbahn (6) modellvasút (5) monaco (1) münchen (70) múzeum (34) nagysebességű vasút (63) nápoly (3) németország (37) nürnberg (10) öbb (7) olaszország (21) oroszország (1) párizs (4) plzeň (3) porsche (3) portugália (2) prága (9) puchberg (7) railjet (7) regionalzug (15) rekordok (3) rendezőpályaudvar (4) repülés (1) s-bahn (4) salzburg (5) semmering (3) sikló (1) sinkanszen (2) spanyolország (22) spital am pyhrn (2) strassbourg (1) stuttgart (7) svájc (9) svédország (2) szlovénia (8) s bahn (16) tarragona (1) terepasztal (6) tgv (21) tibee (2) törökország (1) trieszt (2) USA (3) vasútállomás (9) velence (6) villamos (7) virágok (1) virtuális vasút (9) Windischgarsten (4) würzburg (1) Címkefelhő

2017.03.21. 14:01 Balogh Zsolt

A Kujjang-Kuangcsou nagysebességű vasútvonal

A Kujjang-Kuangcsou nagysebességű vasútvonal északnyugatról délkeletre haladva szeli át Kínát 856 km hosszan. A mindössze hat év alatt megépített vasútvonal igazi kihívás volt a mérnököknek, mivel Kína mészkőhegységeit szeli át.

Kujjang-Kuangcsou nagysebességű vasútvonal, kína, Jangsuo, karsztCRH motorvonat a vasútvonal egyik hídján, a háttérben Jangsuo város világhírű karsztképződményei (kép forrása: Reddit.com)

Kujjang és Kuangcsou között összesen 270 alagutat és 510 hidat kellett építeni ahhoz, hogy létrejöjjön ez a hihetetlen mérnöki mestermű.

6 komment

Címkék: kína nagysebességű vasút


2017.03.19. 17:41 Balogh Zsolt

Arosa modern állomása

Magyarországon a kisvasutakról a legtöbb embernek az erdei kirándulóvasutak és az egykori gazdasági vasutak jutnak eszébe. Na és persze a felcsúti kirakatvonal is, melynek létjogosultságát sokan megkérdőjelezik.

Más országokban azonban a keskenyebb nyomtávolság nem jelenti azt, hogy a vonat is alacsonyabb rendű, vagy hogy nem szolgál ki szélesebb igényeket.

arosa, rhb, svájc, állomás, RhB ABe 8/12, STADLER AllegraAz RhB modern villamos motorvonata Arosában

A svájci RhB vasúttársaság kiterjedt 1000 mm-es nyomtávolságú hálózattal rendelkezik, ahol a forgalom is és a járművek is a nagyvasutakat idézik. Korszerű és modern infrastruktúra, jó minőségű vasúti pályák, modern szerelvények, na és persze szép állomások kellenek ahhoz, hogy a vasút ne csak az alkalmi utasoknak, hanem mindenki számára vonzó alternatíva lehessen.

Szólj hozzá!

Címkék: kisvasút svájc index2 arosa


2017.03.14. 16:15 Balogh Zsolt

Kisvonattal a hegyekbe: A Petit train d'Artouste

A spanyol-francia határon található Pireneusok számos programlehetőséget kínál az idelátogatóknak. A magas hegységrendszer már ősidők óta komoly akadálya a közlekedésnek, ám szerencsére a mérnököket még egy ekkora természeti kihívás sem tántorított el.

Petit train d'Artouste, franciaország, pireneusok, kisvonat, hegyi vasútA kis vonat a meredek hegyoldalban (kép forrása: www.skiinfo.fr)

A Pireneusok a szép tájakon és a csipkés hegycsúcsokon kívül számos közlekedési különlegességet is tartogat az idelátogatóknak, amit tovább színesít, hogy itt két hatalmas birodalom határa is fekszik. A merőben eltérő francia és a spanyol közlekedési hálózatok összekapcsolása több furcsa, különleges és izgalmas vasút megépítését tették szükségessé, gondoljunk csak a Ligne de Cerdagne különleges vonalára vagy a francia TGV 8300 méteres Perthus-alagútjára.

Ezek közé tartozik továbbá a Petit train d'Artouste nevű keskeny nyomtávolságú kisvasút is Franciaország déli részén, Pyrénées-Atlantiques megyében, Pau és Laruns városok közelében, közel a spanyol határhoz.

1 komment

Címkék: franciaország kisvasút index2


2017.02.25. 13:26 Balogh Zsolt

Különös becenevek a vonatok világából

Gigant, Szili, Nohab, Taurus... A legtöbb vonatkedvelő ember ismeri a legnépszerűbb magyar mozdonyok beceneveit, sőt leginkább csak azt, míg a kusza számsorok alapján már nem biztos, hogy be tudná azonosítani némelyik vasúti járművet.

EMD AEM-7, Svéd húsgombócEMD AEM-7 - a "Svéd húsgombóc" Amerikában (kép forrása: Wikimedia Commons)

A mozdonyok becenévvel való elnevezése nem magyar sajátosság, a legtöbb mozdonynak és motorvonatnak van frappáns vagy vicces beceneve. Nézzünk ezek közül néhány, kevésbé ismertet a világ minden tájáról!

2 komment

Címkék: érdekességek


2017.02.20. 21:52 Balogh Zsolt

A Mombasa–Nairobi normál nyomtávolságú vasút

Kína afrikai jelenléte egyre nagyobb méreteket ölt, milliárdokat fektet be az elmaradott, fekete kontinens gazdaságába, bányákat nyit, feldolgozóüzemeket épít és munkahelyeket teremt.

Ám megfelelő közlekedési infrastruktúra nélkül a beruházások nem érik el céljaikat, így a szállításra, különösképpen a vasúti szállításra is fontos odafigyelni. Napjainkban Etiópia mellett Ugandában és Kenyában is kínai segítséggel újul meg, épül át az elmaradott vasúthálózat.

kenya, mombasa-Nairobi-vasútvonal, normál nyomtávolság, kínaMegérkezett az új mozdony Kínából (kép forrása: news.xinhuanet.com)

Mombasa és Nairobi között eddig is volt vasút, ám a keskeny nyomtávolságú, elhanyagolt állapotú vonal nem felel meg napjaink igényeinek. A felújítása helyett egyszerűbb volt egy teljesen új vasútvonalat építeni a főváros és az ország második legnagyobb városa, egyben legfontosabb kikötője között.

2 komment

Címkék: afrika kína kenya