HTML

Vonattal? Természetesen!

Sziasztok! Korábban már több blogon is publikáltam, ezért úgy gondoltam belevágok én is egy saját blogba! Így nem vagyok kiszolgáltatva más blogok szerkesztőinek, és a cikkeim is hamarabb fognak megjelenni. És hogy miről is szól ez a blog? Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából is, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Friss topikok

Címkék

afrika (3) agv (1) alex (1) állatok (1) állomás (3) amerika (2) anglia (7) április elseje (1) augsburg (4) ausztria (48) autó (2) autómúzeum (3) ave (3) ázsia (3) baden-württemberg (2) bajorország (59) baleset (2) barcelona (12) barlang (2) bayernticket (27) bécs (7) bécsújhely (3) belgium (2) berchesgaden (2) bloginfo (3) bob (6) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (1) csehország (11) desiro (1) deutsche bahn (16) érdekességek (40) euronight (2) filmek (3) finnország (1) fogaskerekű (3) franciaország (22) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) gőzmozdony (6) gysev (1) hajó (6) hollandia (4) horvátország (1) ic (2) ice (18) index (17) index2 (108) innsbruck (3) interrail (11) japán (4) jbss bahn (11) kastély (7) kecskemét (9) kína (7) kindertojás (2) kisvasút (3) könyv (3) kötélvasút (6) különleges vasút (4) lego (3) lengyelország (1) ligeti (6) lindau (1) magánvasút (2) maglev (4) magyarország (22) mallorca (7) marokkó (2) mercedes (1) metró (1) mittenwaldbahn (6) modellvasút (5) monaco (1) münchen (70) múzeum (33) nagysebességű vasút (61) nápoly (3) németország (35) nürnberg (10) öbb (7) olaszország (21) oroszország (1) plzeň (3) porsche (3) portugália (2) prága (9) puchberg (7) railjet (7) regionalzug (15) rekordok (3) rendezőpályaudvar (4) repülés (1) s-bahn (4) salzburg (5) semmering (3) sikló (1) sinkanszen (2) spanyolország (21) spital am pyhrn (2) strassbourg (1) stuttgart (7) svájc (6) svédország (2) szlovénia (8) s bahn (16) tarragona (1) terepasztal (5) tgv (19) tibee (1) törökország (1) trieszt (2) USA (3) vasútállomás (8) velence (6) villamos (7) virágok (1) virtuális vasút (9) Windischgarsten (4) würzburg (1) Címkefelhő

2016.11.27. 22:40 Balogh Zsolt

Mindig külön utakon: A spanyol Talgo

Spanyolország az Európai Unió második legnagyobb kiterjedésű országa, emiatt a nagyvárosok között hatalmas távolságok találhatóak. A spanyol mérnököket már a vasúti közlekedés kezdetén is foglalkoztatta, hogy hogyan lehetne az utazási időket lecsökkenteni.

1964 Talgo vonat SpanyolországbanTalgo vonat Spanyolországban 

Történelmi okokból kifolyólag Spanyolország 1668 mm-es széles nyomtávolsággal építette ki a vasúthálózatát szemben az európai 1435 mm-es standarttól. Emiatt az idegen járművek honosítása, továbbá Franciaország felé a nemzetközi forgalom mindig is technikai nehézségekbe ütközött. A nagysebességű vonatok fejlesztésében a Talgo mindig is az élen járt, noha a megoldásai nem terjedtek el olyan mértékben, mint mondjuk a francia TGV.

A Talgo ötletei így a legtöbb ember számára ismeretlenek vagy meglehetősen szokatlanok.

9 komment

Címkék: spanyolország nagysebességű vasút


2016.11.25. 11:49 Balogh Zsolt

Tovább csúszik a Haramain nagysebességű vasút megnyitása Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábia a Közel-Kelet egyik igen gazdag, elsősorban a kőolajból élő országa. A 28 millió lakosú királyságban korábban vasút alig épült, hiszen az ország legfontosabb ásványkincsét csővezetékeken szállítják.

Harmain HSR Szaud-Arábia Talgo vonatTalgo vonatok Szaúd-Arábiában (kép forrása: www.skyscrapercity.com)

eddig vasút is alig volt, ám látványos fejlődésként azonban 2015-től 444 km-nyi újépítésű vasútvonalon vonatozhatunk óránként 320 km/h sebességgel! A 444 km hosszúságú Haramain nagysebességű vasútvonal az ország nemzetközi repülőterét fogja összekötni Mekkával, hogy a több millió utazó kényelmesebben elérje célját.

Szólj hozzá!

Címkék: ázsia nagysebességű vasút


2016.11.24. 18:43 Balogh Zsolt

Gondolatok Kecskemét állomás átépítéséről

Kecskemét Bács-Kiskun megye megyeszékhelye, fontos vasúti csomópont, melynek nagyállomásán hajdanán négy vasútvonal futott össze. A vasútbezárásoknak hála, Fülöpszállás felé megszűnt teljesen a forgalom, Lajosmizse felé pedig mindössze napi két pár szóló Bzmot motorkocsi közlekedik. Az állomás szinte változatlan formában vészelte át az elmúlt évtizedeket, felújítása és fejlesztése már többször napirendre került.

2012-ben jelent meg egy átfogó felújítási terv, mely a jelenlegi vasútállomást néhány száz méterrel arrébb költöztetné, hogy az állomás bejárata a felújított Rákóczi-úttal kerüljön egy vonalba.

kecskemét intermoduláris állomás, tervezett, látványtervKecskemét elképzelt, modern vasútállomása...

A tervet azóta is csak tologatják, néha-néha bedobják a hírekbe, de előrelépés még nem történt. Én ebben a rövidke bejegyzésben egy egyszerűbb, olcsóbb, kevésbé látványos saját elképzelést mutatok be, összevetve a 17 milliárd forintosra becsült új állomás terveivel.

12 komment

Címkék: index magyarország kecskemét


2016.11.22. 00:08 Balogh Zsolt

Ismét vége egy szezonnak...

Munkámból kifolyólag gyakran váltok munkahelyet, ami sokszor jó, sokszor viszont nem. Mindig új élményeket, új helyeket és új embereket ismerek meg, hogy azután továbbálljak.

A 2016-os nyári-őszi szezonnak is vége szakadt, november 15-től már ez év végéig szabadságon vagyok. Ismét összepakoltam és mindenkitől elbúcsúztam.

hinterstoder állomás bahnhofÉrkezik a hajnali vonat Hinterstoder állomásra

Még nem tudom, mit hoz a jövő év, többször is beleestem már abba a hibába, hogy nagyon előreszaladtam a tervezéssel, aztán meg minden mégis másképp alakult. Most nem sétálok bele ebbe a csapdába, aki követi a bejegyzéseket, úgy sem marad le róla, hogy éppen merre is járok és dolgozom.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek


2016.11.17. 17:00 Balogh Zsolt

Túra a hegyekben

Felső-Ausztria hegyekkel tagolt felszíne rengeteg lehetőséget kínál a könnyebb és nehezebb, vagy a hosszabb és rövidebb túrákhoz. Kihasználva a hónap utolsó szabadnapját én és barátnőm is belevágtunk egy túrába a mellettünk lévő hegyen.

Felső-Ausztria, erdő, hegyvidék, túra, kirándulás, Steyrbrücke, HinterstoderAz első méterek még aszfaltúton történtek, de hamarosan irány a természet!

A cél az volt, hogy a túraútvonal egyharmadánál lévő alagútig eljussunk, ám mindez másképp alakult: a kirándulás hosszabb és izgalmasabb lett.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek