HTML

Vonattal? Természetesen!

Sziasztok! Korábban már több blogon is publikáltam, ezért úgy gondoltam belevágok én is egy saját blogba! Így nem vagyok kiszolgáltatva más blogok szerkesztőinek, és a cikkeim is hamarabb fognak megjelenni. És hogy miről is szól ez a blog? Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából is, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Friss topikok

Címkék

afrika (4) agv (1) alex (1) állatok (1) állomás (3) amerika (2) anglia (7) április elseje (1) augsburg (4) ausztria (49) autó (2) autómúzeum (3) ave (3) ázsia (3) baden-württemberg (2) bajorország (59) baleset (2) barcelona (12) barlang (2) bayernticket (27) bécs (7) bécsújhely (3) belgium (2) berchesgaden (2) berlin (1) bloginfo (3) bob (6) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (1) csehország (11) desiro (1) deutsche bahn (16) érdekességek (43) euronight (2) filmek (3) finnország (1) fogaskerekű (3) franciaország (27) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) gőzmozdony (6) gysev (1) hajó (6) hollandia (4) horvátország (1) ic (2) ice (18) index (18) index2 (115) innsbruck (3) interrail (11) japán (4) jbss bahn (11) kastély (7) kecskemét (9) kenya (1) kína (10) kindertojás (2) kisvasút (3) könyv (3) kötélvasút (6) különleges vasút (4) lego (3) lengyelország (1) ligeti (6) lindau (1) magánvasút (2) maglev (5) magyarország (23) mallorca (7) marokkó (2) mercedes (1) metró (1) mittenwaldbahn (6) modellvasút (5) monaco (1) münchen (70) múzeum (34) nagysebességű vasút (62) nápoly (3) németország (37) nürnberg (10) öbb (7) olaszország (21) oroszország (1) párizs (4) plzeň (3) porsche (3) portugália (2) prága (9) puchberg (7) railjet (7) regionalzug (15) rekordok (3) rendezőpályaudvar (4) repülés (1) s-bahn (4) salzburg (5) semmering (3) sikló (1) sinkanszen (2) spanyolország (22) spital am pyhrn (2) strassbourg (1) stuttgart (7) svájc (8) svédország (2) szlovénia (8) s bahn (16) tarragona (1) terepasztal (6) tgv (21) tibee (2) törökország (1) trieszt (2) USA (3) vasútállomás (9) velence (6) villamos (7) virágok (1) virtuális vasút (9) Windischgarsten (4) würzburg (1) Címkefelhő

2017.02.25. 13:26 Balogh Zsolt

Különös becenevek a vonatok világából

Gigant, Szili, Nohab, Taurus... A legtöbb vonatkedvelő ember ismeri a legnépszerűbb magyar mozdonyok beceneveit, sőt leginkább csak azt, míg a kusza számsorok alapján már nem biztos, hogy be tudná azonosítani némelyik vasúti járművet.

EMD AEM-7, Svéd húsgombócEMD AEM-7 - a "Svéd húsgombóc" Amerikában (kép forrása: Wikimedia Commons)

A mozdonyok becenévvel való elnevezése nem magyar sajátosság, a legtöbb mozdonynak és motorvonatnak van frappáns vagy vicces beceneve. Nézzünk ezek közül néhány, kevésbé ismertet a világ minden tájáról!

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek


2017.02.20. 21:52 Balogh Zsolt

A Mombasa–Nairobi normál nyomtávolságú vasút

Kína afrikai jelenléte egyre nagyobb méreteket ölt, milliárdokat fektet be az elmaradott, fekete kontinens gazdaságába, bányákat nyit, feldolgozóüzemeket épít és munkahelyeket teremt.

Ám megfelelő közlekedési infrastruktúra nélkül a beruházások nem érik el céljaikat, így a szállításra, különösképpen a vasúti szállításra is fontos odafigyelni. Napjainkban Etiópia mellett Ugandában és Kenyában is kínai segítséggel újul meg, épül át az elmaradott vasúthálózat.

kenya, mombasa-Nairobi-vasútvonal, normál nyomtávolság, kínaMegérkezett az új mozdony Kínából (kép forrása: news.xinhuanet.com)

Mombasa és Nairobi között eddig is volt vasút, ám a keskeny nyomtávolságú, elhanyagolt állapotú vonal nem felel meg napjaink igényeinek. A felújítása helyett egyszerűbb volt egy teljesen új vasútvonalat építeni a főváros és az ország második legnagyobb városa, egyben legfontosabb kikötője között.

2 komment

Címkék: afrika kína kenya


2017.02.19. 00:18 Balogh Zsolt

TGVmax - korlátlan TGV utazás fiataloknak

A Francia Államvasút, az SNCF egy rendkívül kedvező ajánlattal állt elő a fiatalok számára. Az SNCF szeretné, hogy a fiatalok többet utazzanak, és ezt természetesen vonattal tegyék!

TGV Réseau szerelvény Bèziersben (kép forrása: Wikimedia Commons)

Az új TGVmax online vásárolható jegy havonta mindössze csak 79 euróba kerül, mely korlátlan utazást tesz lehetővé a TGV és az Intercités járatok 94%-án Franciaországon belül.

6 komment

Címkék: franciaország tgv index2


2017.02.17. 13:27 Balogh Zsolt

A Csangsa maglev

Néhány évtizede még a maglev technológia volt a vasúti közlekedés jövője, sokan ábrándoztak arról, hogy egyszer majd nagysebességű mágnesvonatok száguldoznak a nagyvárosok között, 400-500 vagy még több kilométert megtéve óránként.

Ám a jövő másként alakult, a drága technológia nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így inkább lassú hanyatlásról és az érdeklődés lanyhulásáról beszélhetünk.

Csangsa changsha maglev express mágnesvasút, kínaSuhan a szerelvény a magasba emelt pályán (Kép forrása: Wikimedia Commons)

Ám azért temetni sem kell a maglevet, a Japán tervekről korábban már volt szó itt a blogon is, és Kína sem mondott még le teljesen a technológiáról.

A kínai Csangsa, az elővárosokkal együtt közel 7 és fél milliós metropolisz úgy döntött, hogy saját maglev vasutat épít a város hagyományos nagysebességű vasútállomása és a 18,55 km-re található nemzetközi repülőtér közé.

9 komment

Címkék: kína index maglev


2017.02.04. 15:17 Balogh Zsolt

A Loxx Miniatur Welten Berlin

Egyre több nagyváros büszkélkedhet azzal, hogy nem csak hagyományos, több évszázados műemlékeket tudnak kínálni az odalátogatóknak, hanem a várost magát és környezetét is bemutató terepasztalt. A dobogó élén évek óta Hamburg áll a világ legnagyobb, folyamatosan bővülő terepasztalával. De Magyarországnak sem kell szégyenkeznie, hiszen itt van nekünk a gyönyörű Miniversum a szépen felépített Budapesttel és az onnan kiinduló, egészen Bécsig vezető modell-vasútvonallal vagy a keszthelyi terepasztal a Balatonnal, a Dunántúllal és Semmeringgel.

Loxx Miniatur Welten BerlinVágányok mindenfele (kép forrása: Wikimedia Commons)

A német főváros, Berlin sem maradhat így le, így ott is elkezdtek egy terepasztalt építeni 2002-ben. Így született meg  a Loxx Miniatur Welten Berlin, mely jelenleg a világ harmadik legnagyobb terepasztala!

1 komment

Címkék: berlin németország index2 terepasztal tibee