HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) linz (3) Linz (1) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2017.11.28. 13:00 Balogh Zsolt

A madridi állatkert

A Zoo Aquarium de Madrid egy nyilvánosan látogatható városi állatkert és akvárium Spanyolország fővárosában Madridban. A park 1770-ben nyílt meg, területe 20 hektár, amivel majd 10%-kal nagyobb a budapestinél. Egyike Spanyolország legnagyobb állatkertjeinek és egyike azon kevés állatkertnek a világon, ahol óriáspandát is láthatnak az odalátogatók.

állatkert, madrid, fókaFókaetetés az állatkertben

A város szélén elterülő park kedvelt látványossága Madridnak, metróval és autóbusszal is könnyen megközelíthető. A park környezete is fás-erdős, ráadásul némi sétával a város másik irányából is megközelíthető kötélvasúttal.

Sajnos ottjártamkor a legtöbb állat nem volt túl aktív, elbújt a fák között vagy a barlangjában, néhány fajt nem is sikerült felfedezni a sűrű kifutóban. A következő képek így nem is csak az állatokról szólnak, hanem az állatkert különlegesebb megoldásairól.

A parkban kb. 6000 állat él, melyek 500 különböző fajba tartoznak. Különleges állatai közé tartozik az óriáspanda, a palackorrú delfin, továbbá a koala is.

állatkert, madridBejárat az állatkertbe, november végén, bár kellemes jó idő volt, a látogatók nem rohamozták meg az állatkertet

A park több programmal is kedveskedik az idelátogatóknak, a nyári szezonban több, a téliben kevesebb lehetőség van.

Az egész évben napi állandó program a delfinshow, a két különböző madárshow és a fókashow. A programok úgy vannak a nap folyamán elosztva, hogy nem ütköznek egymással, így mindenki meg tudja mind a négyet tekinteni.

állatkert, madrid, papagáj, showKezdődik a madárshow a papagájokkal

A két madárshow szinte teljesen megegyezik, egyedüli különbség az, hogy először papagájokat és más növényevő madarakat engednek szabadon, míg a másodikban a ragadozó madarak repkednek.

A zenés show keretében a szabadon engedett madarak néhány kör után visszarepülnek a gondozóik kezébe, kik a nagy üres terület mindig más és más oldalán csalogatják vissza a madarakat. A papagájshow alatt a fogságban tartott, a következő fellépésre váró keselyűk és sasok hallatlan izgalomba törtek ki, de legnagyobb bánatukra csak akkor léphettek a porondra, mikor a korábbi fellépőket visszahelyezték a ketrecekbe.

állatkert, madrid, sasSas pihen a fák alatt az árnyékban

A madarakat a szabad ég alatt lehet megtekinteni, csendesen pihentek az árnyékba a lábukon egy-egy pányvával kikötve.

állatkert, madrid, delfinDelfinek akcióban

A második attrakció a delfinshow volt. Az okos állatok némi halért cserébe hihetetlen trükköket produkáltak: úsztak és ugrottak, sőt ha kellett, akkor a partra is kievickéltek vagy pedig szinkronban együtt mozogtak.

Az állatkertben 9 delfin (7 nőstény és 2 hím) él, melyek 1987-ben érkeztek az állatkertbe.

állatkert, madrid, óriáspandaÓriáspanda kényelmesen és nyugodtan táplálkozik

Az első pandapár 1978-ban érkezett meg, nevük Shao Shao és Quian Quiang. 1982-ben született egy kölykük is, Chu-lin, ami 1996-ban elpusztult. Chu-lin volt az első Európában született pandabocs.

állatkert, madrid, virág, elefántVirágokkal díszített elefántszobor

állatkert, madridAz állatkert egyik sétáló útja

Követve a modern hagyományokat és építészetet, a madridi állatkert is igyekszik a lehető legtermészetesebb környezetet biztosítani lakóinak. Ehhez hozzátartozik, hogy ahol csak lehetséges, nem építettek rácsokat, megpróbálták természetes akadályokkal elválasztani az állatokat egymástól és az emberektől. Néha elég ehhez egy kis víz is vagy egy mélyebb árok.

állatkert, madrid, kőszáli kecskeKőszáli kecskék a betonfalon, itt még nem sikerült a természetes környezetet kialakítani

állatkert, madrid, zsiráfZsiráfok hűsölnek a ponyva alatt, Madrid még nekik is túl forró?

állatkert, madridTiszta szafari-hangulat! A lábakra emelt kilátó a zsiráfok, struccok és tevék karámja felett vezet el

állatkert, madrid, pávaHa a vadállatok nem is voltak túl aktívak, a szabadon kószáló pávák annál inkább! Ezek a szép színes madarak tetszésük szerint jártak ki-be a különböző állatok kifutói között. Néha meglátogatták az orrszarvút, utána meg néhány lépéssel már az ázsiai jakkal ittak együtt

állatkert, madrid, orrszarvúOrrszarvúak pihennek, a távoli utaktól itt is egy kisebb szintkülönbség a természetes akadály

állatkert, madrid, páviánPáviánok

állatkert, madrid, fóka, showA fókashow vége, a fóka épp integet gondozójának és a közönségnek

állatkert, madrid, barnamedveKözel a medvékhez, de nem túl veszélyes ez a kis vékonyka korlát?

allatkert_15.jpgKözelebb lépve látható a megoldás: a medvék biztonságosan távol vannak a látogatóktól

állatkert, madrid, walt disneyWalt Disney és híres állatai egy közös szoborcsoportként

állatkert, madrid, vaddisznóVadmalacok

Az állatokon kívül természetesen van még ajándékbolt, étel- és italautomaták sokasága, néhány vendéglátó hely (többségük a téli szezonra bezár) és a gyerekeknek játszótér. A kinti kifutókat még egy majomház és egy hatalmas akváriumház is kiegészíti.

A parkba a belépő a helyszínen vásárolva gyerekeknek 18,90 euró, felnőtteknek 23,30 euró. De lehet online is belépőhöz jutni, ekkor a felnőtt jegy már csak 17,90 euró, a gyerekjegy pedig 15,90 euró.

Az állatkert elhelyezkedése a Google térképén

Lásd még

* A müncheni állatkert

komment

Címkék: madrid spanyolország állatok index2


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr6013347735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása