HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) linz (3) Linz (1) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2017.07.08. 17:27 Balogh Zsolt

Bella Italia - A Miniatur Wunderland olasz modellvasútja

A 2001-ben megnyílt Miniatur Wunderland Hamburg első számú látványosságává vált az elmúlt évek alatt, naponta ezrek kíváncsiak a világ legnagyobb terepasztalára. Az egykori Raktárvárosban felépített látványosság azóta is folyamatosan bővül, 2003-ban Amerikával, 2005-ben Skandináviával, 2007-ben Svájccal egészült ki, miközben a meglévő német témát bemutató részek is tovább épülnek. 2016 szeptemberében újabb ország került bemutatásra: mégpedig Olaszország!

miniatur wunderland hamburg, olaszország

A terepasztal részletesen és változatosan mutatja be az olasz táj legismertebb részeit, miközben számos apró motívummal és részlettel kápráztatja el a nézelődőket. A hamburgi olasz téma azért is figyelemreméltó, mert a vasútmodellezés elsősorban Németországra, Ausztriára és Svájcra korlátozódik, más országok bemutatása, különösen ilyen hatalmas méretben és igényességgel ritkaságnak számít.

A munka még nem fejeződött be, hátra van még Velence, a lagúnák városa és Monaco, az apró törpeállam Franciaország és Olaszország között!

Az Olaszországot bemutató rész 190 m2-n terül el, ha elkészül Velence is, az további 10 m2-t jelent majd. Eddig 180 ezer munkaórát, négy évet és négymillió eurót vett igénybe az új téma építése.

Eközben felhasználtak 30 ezer figurát, 10 ezer növényt, 450 épületet és 110 jelzőlámpát. Az éjszakai világításról 50 ezer led lámpa gondoskodik. A forgalmat természetesen olasz szerelvényekkel bonyolítják le, melyek között megtalálhatunk régebbi és újabb járműveket is. A 110 vonatszerelvény körülbelül 800 vagont vontat összesen a 2400 méternyi vágányhálózaton.

miniatur wunderland hamburg, olaszország, toszkánaToszkán életkép

miniatur wunderland hamburg, olaszország, vezúvAz izzó Vezúv

Minden újabb asztalon több, korábban nem látott technikai bravúrt is kipróbálnak a készítők. Az olasz rész leglátványosabb és legizgalmasabb eleme az izzó Vezúv, melynek az oldalán folyó lávát is sikerült élethűen ábrázolni. A lávafolyók lassú hömpölygését a hegyben elrejtett kerekre szerelt lámpák mozgása imitálja.

miniatur wunderland hamburg, olaszország, étteremOlasz étterem a hegyekben

miniatur wunderland hamburg, olaszország, bud spencerCarlo Pedersoli úszó, ismertebb nevén Bud Spencer emlékére Rómában

Az olasz történelmi örökséghez tartozik még Pompeii, a vulkáni hamu által megőrzött egykori római város, a Vatikán, a jellegzetes toszkániai táj a szőlőültetvényekkel és a spagettiwesternek világa is (Olaszországban rengeteg westernfilmet forgattak egykoron, az ország remekül eljátszotta a vadnyugatot is, ahol Winettou és még sok más indián élt a sápadtarcúakkal együtt).

Ha pedig western, ne feledkezzünk meg Carlo Pedersoli úszóról sem, aki később felvette a Bud Spencer nevet majd a sport helyett a filmezéssel vált világhírűvé és a magyarok kedvencévé. A Miniatur Wunderland is megemlékezik a híres színészről: emlékét egy utca őrzi a terepasztalon.

miniatur wunderland hamburg, olaszország, róma colosseum, kolosszeumAz épülő Colosseum

miniatur wunderland hamburg, olaszország, ligur-tengerA Ligur-tenger partján, mint az igazi!

Természetesen most sem maradhattak ki a pikáns részletek: láthatunk vízesés alatt fürdőző meztelen lányokat és meztelen olasz szeretőt üldöző dühös mammát. Ezen kívül még rengeteg apró és vicces életkép, mely bemutatja a változatos és izgalmas olasz életet és kultúrát: háromkerekű autóval szállított paradicsom, olasz pékség és pizzéria, turistákat eligazító helyiek mind-mind hozzátartoznak Itáliához.

pompeji, pompeii, miniatur wunderland hamburg, olaszországPompeii

A készítők néhány életkép erejéig a múltat is megidézték: Pompeii mellett láthatjuk Ötzit, az ősembert és családját is.

miniatur wunderland hamburg, olaszország, rome termini, római főpályaudvarA 16 vágányos Roma Termini nappal...

miniatur wunderland hamburg, olaszország, rome termini, római főpályaudvar... és éjszaka

Figyelemreméltó, ahogy Róma nevezetességeit is felépítették. Bár méretük nem méretarányos, itt-ott "csaltak" a modellezők, de még így is a legpompásabb építmények, melyeket terepasztalon láthatunk.

A római Colosseum 4000 munkaóra alatt készült el 2000 különálló darabból, míg a Szent Péter tér és Bazilika 22.000 elemből áll.

A hatalmas római főpályaudvart, a Roma Terminit is jobban lecsökkentették a kelleténél. Persze ezen nincs is mit csodálkozni, az igazi állomás 32 vágányos hatalmas pályaudvar, a Minilandban található "csak" 16 vágánnyal épült meg. De még így is az egyik, hanem a legnagyobb vasúti pályaudvar, amit 1:87-ben modelleztek! Szerencsére az olasz vonatok többsége inga- vagy motorvonat, így a mozdonyok körüljárását nem kellett modellezni, a pályaudvarra egész nap folyamatosan érkezhetnek a változatos szerelvények. A modellhűségről a peronon várakozó rengeteg különféle figura gondoskodik. Érdemes minden apró részletet szemügyre venni, a készítők sok apró és vicces jelenetet rejtettek el a legváratlanabb helyeken is.

miniatur wunderland hamburg, olaszország, Szent Péter térA Szent Péter téren a pápa épp beszédet mond

miniatur wunderland hamburg, olaszország, róma, spanyol lépcsőA Spanyol lépcső Rómában rengeteg apró életképpel feldobva

miniatur wunderland hamburg, olaszország, róma, tevereRóma és folyója, a Tevere, háttérben a főpályaudvar körvonala látszik

miniatur wunderland hamburg, olaszország, római villaRómai villa szépen gondozott parkkal

miniatur wunderland hamburg, olaszország, római villamosNosztalgiavillamos Rómában

miniatur wunderland hamburg, olaszország, toszkánaIsmét Toszkána

miniatur wunderland hamburg, olaszország, strandStrand Olaszországban, háttérben egy Pendolino robog át a hídon

De ha nem tervezzük, hogy Hamburgba megyünk, egy kis ízelítőt akkor is kaphatunk, mivel a Google Streetview már itt is járt és feltérképezett mindent a látogatók szemszögéből. A következő nagy dobás pedig a minivilág bejárása egy mini kamerás autóval lesz!

Egy videó a készítővel a Miniatue Wunderland saját Youtube csatornájáról

A Miniatur Wunderland jelenleg a világ legnagyobb terepasztala az 1490 m2-ével 15,4 km-es vágányhosszával, 250 ezer minifigurájával, több, mint 1000 vonatával és a világ legnagyobb mini repülőterével. Tizenöt év alatt 760 ezer munkaórával 16 millió euróból épült meg, hogy ezzel Hamburg egyik, ha nem a legnagyobb büszkesége lehessen! És még mindig nincs vége, következik Velence, Monaco, Franciaország, Anglia és egy csipetnyi Afrika...

Képek forrása: presse.miniatur-wunderland.de

komment

Címkék: olaszország németország index2 terepasztal


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr8212648381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jegkoko 2017.07.16. 13:59:50

Azért arra az 1.3% ra kiváncsi lennék, hogy miért nyomták rá
süti beállítások módosítása