HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) linz (3) Linz (1) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2015.11.08. 01:49 Balogh Zsolt

Antoni Gaudí nyomában: A Casa Batlló

Antoni Gaudí spanyol építész több maradandó épületet és építményt alkotott Barcelonának. A blog korábban már bemutatott néhányat alkotásai közül, megismerhettük többek között a Casa Milát vagy a Güell-parkot is.

A Passeig de Grácia sugárúton álló tarkabarka, oszlopokkal tagolt, pikkelyekre emlékeztető tetővel fedett épület hullámzó hatásával egyből magára vonja az emberek figyelmét.

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországA Casa Batlló homlokzata

A különleges ház, mely mintha egy varázsló otthona lenne, nem más, mint a A Casa Batlló. Josep Battló i Casanovas, a gazdag textílgyáros megrendelésére készült ez az egyedi épület, mely 1904 és 1906 között született egy korábban itt álló ház átépítése során.

Az 1877-ben a helyén álló épület egy szokványos és unalmas ház volt, melyen semmi rendkívüli nem volt. Eközben mellette szebbnél-szebb épületek sorakoztak. Ez a tény minden bizonnyal joggal zavarta Battló textílgyárost, ezért az akkor már befutott és közismert építészt, Gaudít bízta meg egy modernebb, feltűnőbb ház megtervezésével. Az épület tulajdonosa egyenesen a városvezetéshez ment, hogy kérvényezze lebontását, azonban Gaudí lebeszélte róla. Kihívásnak érezte, hogy egy ennyire átlagos épület a keze nyomán újjászülethessen, mélyreható változtatások nélkül.

Bár építménye nagyszabásúak, épületei mégsem voltak nagyok. A nagyság érzetét különböző optikai, építészeti trükkökkel teremtette meg. Hatalmas ajtókkal, korábban nem alkalmazott arányokkal..., mindig úgy, ahogyan a helyzet azt lehetővé tette. A Casa Battló háznál ezt a hatást a vastag földszinti oszlopokkal érte el, mellyel sikerült a városi hivatalnokokkal is vitába keverednie. Az építész itt is megnyerte a vitát, hiszen láthatjuk, hogy a ház mind a mai napig áll, akárcsak az oszlopok.

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországFel az első szintre, a lépcső díszítése mint egy szörny gerince lenne

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországA kandalló kialakítása egy gombára hasonlít

Gaudí gyakran menet közben találta ki, hogy mit is szeretne, a terveken gyakran változtatott, így a tervrajzok is inkább csak vázlatok voltak. Ez a munkamódszer tette lehetetlenné, hogy munkáit másolják, vagy ha valamilyen oknál fogva nem tudta befejezni, más folytathassa helyette.

Ennél a háznál is szabad kezet kapott, így az épület magán viseli az építész minden stílusjegyét. Az ablakokat változatlanul hagyta, ám egy erkéllyel megbolondította azokat, a falakat színes mozaikokkal borította be, a tető egyenes vonalát is ívekre cserélte. És természetesen nem maradhattak el a különleges kémények sem.

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországAz ajtók felülvilágítójának akár csak egyetlen egy üvegtáblája is egy műalkotás

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországA hatalmas ajtó sehogyan sem egyenes, se széltében, se hosszában

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországAz egyszerű szobaajtók is gondos tervezés eredményei

Különös művészete a ház belsejében is visszaköszön. Szabálytalan alakú szobák, íves falak, különleges ajtók és bútorok mindenfelé, szakítva mindennel, amit hagyományosnak nevezhetnénk.

A korábbi derékszögeket mindenhol lekerekítette, az ívekkel történő játékosság a falakon is folytatódik. A különleges, szabálytalan vonalrajzok a falakon kígyóbőrre, vagy élő sejtek szövetére hasonlítanak, a mennyezetek pedig minta korábban mozogtak volna, ám egy varázsütésre kővé dermedtek volna.

Mindenhol visszaköszön ránk az organikus építészet stílusa: a ház minden eleme a természetben is megtalálható formák alkalmazása. Kígyóbőr, anakonda-gerinc, csavarodó indák, lehulló cseppek, csigolyák, mérges gombák...? itt, ebben a házban bármi elképzelhető!

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországAz utcára néző, tágas ablakok

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországA mennyezet kialakítása

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországEgyszerű fürdőszobai stílus

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországMintha hatalmas kőcseppek akarnának a fejünkre zuhanni

A házhoz egy díszes belső udvar is tartozik, természetesen kerámia-lapokkal borított padlóval, a falakon pedig az elmaradhatatlan mozaik-díszítések láthatóak. A házra néző ablakok vasrácsa növényeket mintáz, akárcsak a kerítés, mely egy vasba öntött szúrós, tüskés kúszónövényre emlékeztet. Korábban itt rengeteg élő növény állt, kis pihenő a természetben a tulajdonosok számára. Mára azonban a növényeket feláldozták a turisták kedvéért, és egy tágas teret alkottak a korábbi árnyékos nyári terasz helyett.

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországAz udvar...

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolország...és a falat díszítő mozaik

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországKülönleges túra okostelefonnal, a bejárati ajtó ugyanúgy nyitva, ám középen már egy ebédlőasztal látható!

Külön szót érdemel az audio-túra, mely a belépővel együtt jár. A látogatók egy-egy okostelefont kapnak, melyen több nyelven is elérhető egy audi-túravezetés. Ahogy szobáról-szobára haladunk, úgy kapjuk meg mindig az aktuális információkat is. De ebben még semmi különleges nincs, a fő attrakciót a telefon kamerája nyújtja. Ha ugyanis a telefon kameráján és a kijelzőjén át nézzük a szobákat, akkor a látogatók eltűnnek és helyette a szoba eredeti berendezése látható. Forogva a telefonnal a kezünkben a látvány is változik, a telefon, mint egy időgép, az eredeti állapotot mutatja nekünk a kis képernyőjén keresztül.

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországA lépcsőház

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországA kék csempék lefelé egyre világosabbak, felfelé egyre sötétebbek, ezzel is a fény egyenletes eloszlását próbálta elérni

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországAkárcsak azzal, hogy lefelé a falak szűkülnek, így a falakat borító fényes csempék természetes napfénnyel borítják be a belső szobákat is

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországA tetőrész kialakítása, a parabola-boltívek szintén Gaudí kézjegyeinek egyike, akárcsak a mértani formák a padlón

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországFent a tetőn, a különleges, mozaikokkal borított kémények itt sem maradhattak el

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországNincs két egyforma kémény itt sem

A házon belüli túra a tetőn ér véget, ahonnan a szokásos ajándékbolton át juthatunk ismét a város forgatagába ki. Aki szeretné, az még félúton készíttethet egy fotót magáról, ahogyan az egyik ablakban, az erkélyen áll (akárcsak a piros ruhás lány a lenti videóban). A fotót készítő kamera ez egyik szemközti házon található. 

barcelona, antoni gaudí, casa batlló, casa batlón, spanyolországA tetőgerincet borító kúpcserepek, oldalt látható a sárkánypikkelyekre emlékeztető cserepek

Ha valakinek esetleg nem jött volna át a képek alapján a sok-sok természet-ihlette műszaki megoldás, az tekintse meg a ház saját reklám-videóját, mely rengeteg animációval mutatja be, hogy mi mi is lenne!

Videó a Casa Batllóról a Youtubeon

Megközelítése

A Casa Milà legegyszerűbben a város metrójával közelíthető meg. A közelben lévő Diagonal metrómegállót mind az L3, mind az L5 vonal érinti. Innen csupán néhány perc gyaloglásra található. De célszerűbb az L3 vonalat választani, annak ugyanis közvetlenül az épület előtt is van megállója, Casa Battlló néven. Placa Catalunya szintén nincs messze, amin az L1 metróvonal halad keresztül, de érinti több elővárosi vasútvonal is.

A távlati tervek között szerepel, hogy a Diagonal nevű sugárúton közlekedő villamosokat összekötik, így az épület villamossal is elérhető lesz a város több pontjáról is.

Röviden kifejezve: a városnak szinte bármelyik pontjáról könnyen és gyorsan elérhető. És ha már erre járunk, ne feledkezzünk meg a barcelonai piacról sem!

Akiknek tetszett ez a különleges épület, azok keressenek fel minnél többet Antoni Gaudí munkái közül, mikor Barcelonában vagy Spanyolországban járnak!

A Casa Battlló a Google térképén

Ezzel a cikkel véget is értek a spanyol nyaralásról szóló beszámolók. A következő hetekben reményeim szerint Prága fog következni, annak minden érdekességével és izgalmával együtt.

komment

Címkék: barcelona érdekességek gaudi


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr588057322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása