HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) Linz (1) linz (3) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2015.09.02. 13:01 Balogh Zsolt

Antoni Gaudí nyomában - a Güell park

Antoni Gaudí, az organikus építészet leghíresebb spanyol követője nem csak épületeket tervezett, hanem Barcelona egyik híres parkját, a Güell parkot is. Az 1900 és 1914 között épült park, bár építése nem fejeződött be az eredeti terveknek megfelelően, 1926-ban nyílt meg a látogatók előtt, 1984-ben pedig felkerült az UNESCO világörökségeinek a listájára is.

güell parkA park kijárata a teraszról nézve

Barcelona Gràcia negyedében elterülő 17 hektáros zöld sziget a Katalán főváros népszerű és kedvelt látványossága, mivel különleges kialakítása, csodálatos épületei nagyszerű élményt és kikapcsolódást nyújtanak az idelátogatóknak.

A Güell park nevét a katalán iparosról, Eusebi de Güell grófról kapta. Güell egy korábbi angliai útja után vette a fejébe, hogy építtet egy különálló lakótelepet a gazdag barcelonai lakosoknak. A területen eredetileg 60 villa épült volna, ám a munkálatok 1914-ben megszakadtak. Az első épület a területen már felépült, ám lebontásra ítélt, Güell tulajdonában álló ház helyére épült.

güell park, BarcelonaA park eredeti bejárat, ma már azonban csak kijárat

A tervezéssel és építkezéssel az akkor már befutott és híressé vált 48 éves Antoni Gaudit bízta meg, ki olyan, azóta már ikonikussá vált épületeket tervezett a városnak, mint a Casa Vicens vagy a Güell palota.

Így a város szélén álló, sziklás és kietlen dombon az angliai kertvárosok mintájára egy új lakóövezet építése kezdődhetett meg.

Azonban az egész ötlet csak részben valósult meg, ugyanis a tervezett épületekből csupán kettő épült fel, a többi terület parkosítva lett.Ugyanis a potenciális vásárlók nem tolakodtak azért, hogy itt vásárolhassanak házat, ezzel pedig az egész álom veszélybe került. Hogy némi reklámot és hírverést csapjanak, Güell gróf javaslatára maga az építész, Gaudi is itt vásárolt házat magának az összespórolt pénzéből. Bár ő tervezte a város több, azóta már híressé vált épületét, ironikus módon pont az ő lakóháza lett egy másik ember munkája.

güell park, BarcelonaA Güell park részlete

Választása jó döntés volt, hiszen a park közel fekszik a városhoz, gyönyörű kilátással Barcelonára és a tengerre, mégis távol a város zajától, a füstölgő gyárkéményektől.

De a terv mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a vásárlók rohama elmaradt, így a terület nem épült be.

güell park, Barcelona, Sagrada FamíliaBarcelona ikonikus épületei, középtájon a Sagrada Família

Idővel a város körülépítette a területet, így létrejött egy háborítatlan zöld sziget Barcelonában. Eredetileg a belépés fizetős volt, ám mára már csak a belső rész, a terasz, a tengeri kígyó alakú korláttal, az oszloprengeteg, a lépcsősor és az eredeti bejárat megtekintése maradt fizetős.

güell park, BarcelonaMár bent a parkban, a látogatók lábai előtt hever az egész város, a távoli sötétebb csík pedig a tenger

güell park, BarcelonaA terep tovább emelkedik, ezeken a dombokon lett volna a gazdagok hatvan házból álló villanegyede

A Gaudi-ház emlékmúzeum

A parkban magányosan álló négyszintes palota 1903 és 1905 között épült Francesc Berenguer i Mestres tervei alapján, így ez volt a park első lakóépülete. 1906-ban, hogy hírverést és reklámot indítson a parkért, Güell gróf javaslatára Gaudi vásárolta meg magának és családjának, így ők lettek az új lakónegyed első lakói is. Az építész ezután közel húsz évig, egészen a halála napjáig itt élt. 1963 óta múzeumként működik, ahol Gaudi által tervezett bútorok és tárgyak tekinthetőek meg. 1969-ben történelmi műemlékké nyilvánították.

guellparkAntoni Gaudi otthona (Kép forrása: Wikimedia Commons)

Jelenleg a négyszintes háznak csak a földszintje és az első emelete látogatható, ahol múzeum és az egykori lakószobák tekinthetőek meg, míg a második emeleten található könyvtár pedig csak előzetes bejelentkezés után látogatható.

güell park, BarcelonaA lakóház elbújva a parkban a fák között

A park

A parkban a sétálóutakon lehet csak sétálni, ezzel is óvva a növényzetet és az állatvilágot. Az utak látszólag össze-vissza kanyarognak, pedig csak követik a terep adottságait. Néha az egyenes szakaszokat lépcsők szakítják félbe, néha gy nagyobb ívvel visszakanyarodunk a másik irányba. A fő sétálóúton található egy terméskőből épített viadukt is, melyen először keresztülhaladunk, majd néhány perc múlva már alul sétálunk. Az organikus építészetet figyelembe véve mind a híd, mind a korlátok csak a helyben található anyagokból épülhettek, így néha nehéz eldönteni, hogy mi a természetes és mi a mesterséges forma.

güell park, BarcelonaGaudi a park építéséhez a helyben található köveket használta fel, hogy minden mesterséges alkotás illeszkedjen a természethez. Hasonló odafigyeléssel épült az ausztriai Semmeringbahn is

Természetesen itt is minden aprólékosan tervezett, és csak mindent alaposan, többször is szemügyre véve derül ki minden részlet jelentősége, precízsége vagy épp mondanivalója. Például a viaduktot tartó oszlopok is természetes fákat idéznek, ferdeségük pedig nem csak művészi ötlet, hanem fontos funkciót is betölt: a ferdén álló oszlopoknak nagyobb a teherbírása!

güell park, BarcelonaÁt a viadukton

güell park, BarcelonaAz oszlopok fatörzseket formáznak, dőlt formájuk a hatékonyabb teherviselést szolgálják, akárcsak a ferdén megéptett támasztófalé is

güell park, BarcelonaÚt a parkban

güell park, BarcelonaTerméskőből épült falak és korlátok

A természetes élményt az itt élő változatos vadvilág is növeli. mivel Barcelona már mediterrán éghajlati övben fekszik, így a szokásos városi madarakon helyett (veréb, galamb...) itt a fákon zöld papagájok fészkelnek és hangoskodnak, melyek néha csapatostól felröppenve ejtik ámulatba a turistákat.

güell park, Barcelona, Antoni Gaudi szülőházFelfelé haladva, alattunk Gaudi lakóháza

guellparkA park egyik kijárata, egy szintben az utcákkal

güell park, BarcelonaA másik már jóval fárasztóbb, itt jól látszik, hogy a park mennyire dimbes-dombos területre épült

 Szót érdemel még a park egyéb építményei is. Ahogy barátnőm, Adrienn fogalmazott, mintha a házak egy mesevilágból kerültek volna át, ahol mézeskalácsból és cukorból építkeznek az emberek. Kétségtelenül találó hasonlat, a szokatlan formák és színösszeállítások tényleg egy másik világot idéznek.

güell park, BarcelonaA tengeri kígyót formázó, kacskaringós pad, melyet kerámiákkal burkolt. A szokatlan forma a vízelvezetést és a gyors felszáradást is elősegíti

güell park, BarcelonaA tengeri kígyó által körülvett tér alatt, a rengeteg oszlop szintén a görög építészetet idézi

Gaudi előszeretettel alkalmazott kerámiákat és mozaik díszítést. Így van ez a teraszon körülfutó tengeri kígyón is, mely egyszerre korlát, ülő alkalmatosság és díszítő motívum is. Formája lehetővé teszi, hogy az emberek kettesével üldögéljenek, némileg hagyva a párok között egy kis privát teret is. Nem csak szép, de hasznos figyelmesség is az építésztől!

güell park, Barcelona, viaduktTovább az úton, felettünk a korábban bemutatott viadukt

güell park, BarcelonaA lépcsősornak és az oszlopoknak szimbolikus jelentőségük van

güell park, BarcelonaA kerámiával borított sárkány szobor

A teljes parkot bejárva, majd a teraszt elhagyva jutunk el az egykori bejárathoz, ahol jelenleg ajándékbolt és mosdó várja a látogatókat. A kijárat szintén gazdagon díszített kerámiákkal és itt található a kerámia-mozaikkal borított sárkány is, mely rengeteg bögrén, tányéron, képeslapon, bélyegen, pólón és még ki tudja min lett megörökítve az elmúlt években.

Végül pedig még néhány kép a parkról, a sétálóutakról és az itt található szép és rendezett növényzetről:

güell park, BarcelonaPálmafák, papagájok, sétálóutak...

güell park, BarcelonaUtunkat néha egy-egy lépcsősor töri meg, jobbra fent Gaudi háza látható

güell park, BarcelonaMeseország fővárosa?

güell park, BarcelonaTökéletes összhangban a természet és az épített környezet

güell park, BarcelonaKerámiamozaikok minden mennyiségben, használatuk azonban mégsem túlzó, inkább szép és esztétikus

A Google térképén

A park a Google térképén

Megközelítése

A park közvetlen közelében, a bejáratoknál nem állhatnak meg a buszok, így bármely megoldást is választunk, egy kicsit mindenképp gyalogolnunk kell. A közelben húzódó Vallcarca nevű sugárúton azonban egymást érik a helyi buszjáratok, sőt itt járnak a városnéző turistabuszok is, így egy rövid sétával már bent is lehetünk.

guellparkÚton a park felé, az utcán található mozgólépcsők segítik legyőzni a nagy szintkülönbségeket

Ha a metrót választjuk, akkor az L3 metróvonalon található Vallcarca megállónál kell leszállni, majd szintén párszáz méter gyaloglás és mozgólépcsőzés után léphetünk be a parkba.

güell park, BarcelonaVallcarca metróállomás, a metróról leszállva, útban a park felé

Aki Barcelonában jár, mindenképp szakítson időt a parkra is, de lehetőleg nyáron a délutáni órákban, mert a 40 fokos hőség és a tűző nap gyorsan kínszenvedéssé teheti a látogatást. A park belső részeibe csak belépőjeggyel lehet bejutni, ezért érdemes a jegyeket időben beszerezni, ugyanis a maximális látogatók száma korlátozott!

Források

* Az angol Wikipédia Park Güell szócikke

komment

Címkék: barcelona gaudi


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr557700960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása