HTML

Vonattal? Természetesen!

Én nagyon szeretek vonattal utazni, ami sok ember számára teljesen érthetetlen. Szeretném az olvasóknak megmutatni, hogy vonattal is érdemes útra kelni, akár külföldre is. Vannak saját utazás leírások, de be szeretnék mutatni olyan lehetőségeket is, melyek kevésbé ismertek. A hagyományos vonatok helyett igyekszem majd megírni az újdonságokat a nagysebességű vasúti közlekedés világából, de lesznek még elfeledett technikatörténeti érdekességek és múzeumok is. Megpróbálom bizonyítani, hogy a vonat sokszor akár a repülő vetélytársa is lehet árban, kényelemben, sőt eljutási időben is! Továbbá néha olvashattok a kedvenc játékomról, a JBSS Bahnról is egy-két rövidebb cikket. Rendszere frissítést nem ígérek, de azért néha nézzetek be hozzám! A bloghoz jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasónak! Balogh Zsolt

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1000 mm (1) 18+ (1) 9euroticket (2) afrika (7) agv (1) alagút (10) alex (1) állatok (2) állomás (21) alpok (1) alstom (3) amerika (2) amszterdam (1) anglia (20) április elseje (3) argentína (1) arosa (1) atomenergia (1) augsburg (4) ausztria (125) autó (3) autómúzeum (4) ave (21) avlo (1) ázsia (5) baden-württemberg (2) bajorország (60) balaton (1) baleset (3) barcelona (12) barlang (3) bayernticket (27) bécs (11) bécsújhely (4) belgium (4) berchesgaden (2) berlin (2) bloginfo (3) bob (6) bombardier (2) bordeaux (1) botanikus kert (4) brenner hágó (3) budapest (4) busz (2) caf (1) commons (2) covid (2) csalagút (1) csehország (16) dánia (1) dél-amerika (1) dél-korea (3) desiro (1) deutsche bahn (24) egyiptom (4) éjszakai vonat (4) elon musk (3) érdekességek (66) euronight (3) európa (8) filmek (6) finnország (1) fogaskerekű (5) franciaország (83) freilassing (1) füssen (4) füsti (1) gaudi (3) genova (8) görögország (2) gőzmozdony (13) gysev (1) hajó (8) heide volm (2) híd (3) hollandia (6) horvátország (2) hs2 (1) hyperloop (2) ic (2) ice (20) iho.hu (1) index (100) index2 (313) india (4) innsbruck (5) interrail (15) interurban (1) izrael (1) japán (12) jbss bahn (15) jövő (2) kalifornia (4) kanada (1) kanton (1) kaposvár (1) kastély (7) kecskemét (20) kenya (1) kína (46) kindertojás (2) kisvasút (14) kombinált szállítás (3) konténer (1) könyv (3) koralmbahn (3) kötélvasút (9) kufstein (1) különleges vasút (5) las vegas (2) lego (3) lengyelország (4) ligeti (6) lindau (2) Linz (1) linz (3) lisszabon (1) london (2) madrid (12) magánvasút (3) maglev (6) magyarország (38) mallorca (7) marokkó (3) marseille (1) menetrend (3) mercedes (1) metró (11) mexikó (1) milánó (6) mittenwald (3) mittenwaldbahn (8) modellvasút (15) moldova (1) monaco (1) motorvonat (2) mozdony (4) münchen (79) múzeum (42) nagysebességű vasút (174) nápoly (4) németország (91) nightjet (2) nürnberg (11) nyomtáv (3) öbb (21) olaszország (57) oroszország (3) ouigo (1) párizs (17) peking (1) pendolino (2) plzeň (3) porsche (3) portugália (5) prága (9) puchberg (7) railjet (15) regionalzug (15) rekordok (4) rendezőpályaudvar (5) repülés (9) rhb (2) s-bahn (9) salzburg (6) segítség (1) semmering (4) siemens (3) sikló (1) sinkanszen (5) skoda (1) söll (1) sopron (1) spanyolország (72) spital am pyhrn (2) st. pölten (5) strassbourg (1) stuttgart (10) svájc (24) svédország (4) szaud-arábia (3) szeged (2) szlovénia (10) szurdok (1) s bahn (16) tajvan (1) talgo (8) tarragona (1) TEE (9) teherfuvarozás (5) terepasztal (11) texas (1) tgv (45) tibee (7) tibet (1) (1) törökország (5) train simulator (1) trieszt (2) ukrajna (3) USA (33) v43 (1) vasútállomás (9) vasútvonal (1) velence (7) vendégposzt (5) villamos (11) virágok (1) virtuális vasút (9) vonatjegy (2) webkamera (1) wendelstein (1) westbahn (4) Windischgarsten (4) würzburg (1) zillertal (5) zürich (2) Címkefelhő

2014.12.04. 23:18 Balogh Zsolt

2014 december 14: Változások a München-Budapest közötti közlekedésben

Ismét eltelt egy év és ismét itt van az éves menetrend-változás. A vasutak a lehetőségeikhez képest igyekeznek az utasok igényeinek változásához igazodni. Ahol kell, ott sűrítenek, ahol csökken az utasszám, ott ritkítanak. Néha-néha pedig saját kockázatukra új járatokat is indítanak. Egy azonban biztos: optimális menetrend nincs, valakinek az érdeke mindenképp sérülni fog. 

railjetRailjet indulásra készen Magyarország felé, mellette a Meridian magántársaság DB Regiotól bérelt ingavonata. Ez a kép mára már megismételhetetlen, hiszen forgalomba állt az összes kék Flirt3, a rosenheimi vonalcsoporttól pedig elköszönt a DB 111 sorozat

Bár engem már csak egyszer érint, hiszen január 4-én fogom utoljára megtenni a München-Budapest vonatutat, azért röviden összefoglalom, hogy milyen változásokra kell számítani azoknak, akik a bajor főváros felé fognak vonatozni 2014. december 14-től. Nagy változások egyelőre nem lesznek, de egy újabb év múlva már gyökeresen fog megváltozni Ausztria vasúti közlekedése, ami magával hozza Magyarország és Németország vasúti menetrendjének átalakulását is.

Bécsbe vonattal Belgrád és Debrecen felől

Bécs egyre inkább vonzó célpont a magyaroknak, ezért két új járat is közlekedni fog a császárvárosba ez év végétől.

Debrecen és Bécs, továbbá Belgrád és Bécs között napi egy új vonatpár fog közlekedni, így két újabb magyar megyeszékhely is bekapcsolódik az ausztriai nemzetközi közlekedésbe.

A Debrecenbe tartó a Hortobágy EuroCity (142/143) márkanevet, a Belgrádba közlekedő pedig az Avala EuroCity (344/345) márkanevet kapta. A Hortobágy EC 16:48-kor, míg az Avala EC 8:48-kor indul a Westbahnhofról, ellenirányban pedig 11:12-kor és 19:12-kor érkeznek.

Számomra különösen kedves a Belgrád felől érkező nemzetközi járat, ugyanis a korábbi kelebiai vonal helyett Magyarországot a Kelebia-Kiskunhalas-Kiskunfélegyháza-Kecskemét-Cegléd-Budapest-Győr-Hegyeshalom útvonalon szeli át, így a Hírös város is kap közvetlen bécsi vonatot. A járat Budapesten a fejpályaudvarokat elkerüli, ezzel is időt spórolva meg. Belföldi közlekedési szempontból is üdvözölendő a lépés, hiszen Kiskunfélegyházáról, Kecskemétről vagy Ceglédről nem volt még korábban közvetlen győri vonat. A távolabbra utazóknak pedig nem kell Budapesten a pályaudvarok között a bőröndökkel szenvedni, átszállhatnak akár Győrben vagy Hegyeshalomban is a Bécsbe vagy távolabbra közlekedő vonatokra.

Megnyílik a Wien Hauptbahnhof a távolsági vonatok számára is

Ausztria közlekedésének legnagyobb és legjelentősebb változása lesz, hogy az új főpályaudvaron 2014. decemberétől már a távolsági vonatok is megállnak, ezzel a csak Bécsig közlekedőknek könnyebb átszállási lehetőségük lesz más vonatokra vagy a városi tömegközlekedésre.

railjet bécs wien hauptbahnhof látványtervAz új Wien Hauptbahnhof látványterve (extra nagy felbontásért katt ide, figyelem a kép 11 Mbyte-os!)

Az igazi változás azonban 2015 végén következik majd be, ekkor ugyanis végleg elkerülik a vonatok Wien Westbahnhof fejpályaudvart. A felesleges kitérő levágása jelentős időmegtakarítást fog eredményezni, továbbá a bécsi irányváltás is elmarad. A Railjetek megváltozó útvonalát az alul látható térképvázlaton érdemes tanulmányozni.

eisenbahnknoten_wien.pngBécs és környékének vasúthálózata. Jól látható, hogy a nyugatról érkező vonatok egyből mehetnek az új Wien Hauptbahnhofra, levágva ezzel a Wien Hütteldorfon át a Wien Westbahnhofra vezető kitérőt, majd haladhatnak tovább egyenesen az Ostbahn nevű vasútvonalon Magyarország felé

A fejlődés természetesen ezzel nem ér véget, hiszen a távlati célokban szerepel, hogy a távolsági vonatok érinteni fogják a bécsi repülőteret is, közvetlen átszállási lehetőséget biztosítva vonatról repülőre és viszont.

Egy biztos: Ausztria és Bécs még hosszú évekig fog újdonságokkal szolgálni az arra utazóknak.

További újdonságok Ausztriában

Ausztria évente euró milliárdokat fordít a vasúti infrastruktúra modernizálására és újabb vasútvonalak építésére. Ezek áldásos gyümölcse minden évben érzékelhető a csökkenő menetidőkön és a sűrűbb vonatközlekedésen látva. Már évek óta zajlik a Bécs és Salzburg között húzódó kétvágányos régi Westbahn kibővítése további két vágánnyal, részben párhuzamosan, részben új nyomvonalon. Szinte minden évben újabb szakasszal bővül, de még hosszú évek fognak eltelni addig, hogy a teljes vonal elkészüljön. De ha elkészül, akkor szinte végig 200-230 km/h sebességgel haladhatnak majd a vonatok, további perceket faragva le a már most is irigylésre méltó menetidőkből.

ausztria régi és az új WestbahnA régi és az új Westbahn (Kép forrása: Wikimedia Commons)

A következő város Linz lesz, ahol az állomás átépítésével néhány év múlva további perceket nyernek az utasok.

A vasútvonalat az Openrailwaymap.com weboldalán tanulmányozhatjuk, a távolabbi tervekről pedig a Regionalbahn.hu Önti a pénzt az ÖBB az infrastruktúrába című cikkben olvashatunk.

Gyorsabban Münchenbe

Budapest és München között már napi öt pár közvetlen Railjet közlekedik, Budapestről minden páratlan óra 10. percében indulva reggel hét és délután három között. A menetidő szinte egységesen 7 óra 15 perc, csak a 9:10-esnek kell 7 óra 22 perc.

fahrzeiten_wien.jpgA menetidő változása 2010 és 2013 között, továbbá az ÖBB távlati, 2025-ös menetidő tervei

Ez év végétől azonban a 11:10-kor induló járat 10 perccel később indul, de mégis ugyanakkorra érkezik meg, így új menetidő rekordot állít fel a két végállomás között, hiszen csak 7 óra 5 perc szükséges már neki. Apróság tudom, de minden évben csökkennek a menetidők, hogy a közeli jövőben már mindössze csak hat! óra is elegendő legyen!

Az igazi azonban az lenne, ha Magyarország is tenne az ügy érdekében, ugyanis a közel 700 km-es távból csak 178 km húzódik Magyarországon, ami éppen 25%, a menetidőben mégis 1 óra 50 perc + a szinte elmaradhatatlan késések. Emiatt Bécsben a vonatoknak jelentős menetrendi tartalék időt kellett kapni, amit a pontosan érkező vonat kényszerű várakozással tölt el.

Összevonják a zürichi és a müncheni éjszakai vonatot

Üröm az örömben, hogy ezzel egyidejűleg az éjszakai Kálmán Imre EuroCity összevonásra kerül a zürichi éjszakai vonattal, emiatt 21:10 helyett már 21:00-kor indul, de az érkezése mégis ugyanakkor lesz mint a korábbi években. A teljes menetidő 9 óráról 9 óra 10 percre nő. Ezt a plusz tíz percet majd Salzburgban várakozással tölti el, miközben a szerelvényről lekapcsolják a Svájcba továbbhaladó kocsikat és hozzákapcsolják a szlovén és olasz vagonokat.

München Hauptbahnhof Kálmán ImreIndulás München Hauptbahnhofról a Kálmán Imre Euronighttal Salzburg felé. Nem árt odafigyelni, hogy melyik kocsiba ülünk, ugyanis a kocsik egy része Budapestre, egy része az olaszországi Velencébe, a többi Ljubljanába és Zágrábba tart, Salzburgban pedig pluszba megkapja a Zürichből érkező vagonokat is

Az éjszakai vonatközlekedés meglátásom szerint egész Európában hanyatlóban van, a szolgáltatást nem fejlesztik, a kocsik átlagéletkora egyre magasabb, miközben új kocsik beszerzése még csak tervben sincs. Olaszországba már rég elment az utolsó közvetlen éjszakai vonat Budapestről, úgy tűnik idén a zürichi jutott ugyanerre a sorsra...

München Hauptbahnhof felújítása

Jövőre is folytatódik a főpályaudvar aluljárórendszerének felújítása, emiatt továbbra is korlátozásokra kell számítani. De már látszik a fény az alagút végén, egyre nagyobb területet adnak vissza az utasforgalomnak és az üzletek többsége is megnyitott ismét. A korábbi szürke betonfelületeket és narancssárga oszlopokat modernebb és kellemesebb színek váltják fel, eltűnnek az éles sarkok, helyettük barátságosabb íves felületeket építenek. A világítás is megújul, az aluljárórendszer pedig mindig nappali fényben fog tündökölni, hála a LED világításnak. Aki néhány éve járt utoljára Münchenben, rá sem fog ismerni az új, modern főpályaudvar aluljáró-rendszerére.

München Hauptbahnhof aluljáró 2014A megújult aluljáró München Hauptbahnhofon

Az építkezés tehát jövőre is folytatódik, és az építők ígérete szerint 2015-ben már teljesen elkészülnek a munkálatok!

Megérkeztek a dízel-TRAXX-ok

Csak részben kapcsolódik ide az utolsó hír, miszerint a DB Regio dízelüzemű TRAXX mozdonyai is megkezdték a próbákat. Hamarosan egyre több helyen fogják leváltani a régi DB 218 sorozatot. A tervek szerint elsőnek München-Mühldorf és München-Lindau között mutatkoznak majd be a közforgalomban. Az új mozdonyok érdekessége, hogy szakítottak az általános egymotoros kivitellel, az új gépekbe egyenként négy db dízelmotor került, melyekből mindig annyi üzemel csak, amennyire a vontatás során szükség van. A nem járó motor pedig nem fogyaszt üzemanyagot, így az üzemeltetés gazdaságosabb, a károsanyag-kibocsátás pedig alacsonyabb lesz.

DB 245 München Hauptbahnhof RegionalzugA DB 245 sorozat egyik tagja egy regionalzuggal München Hauptbahnhofon

Ha a koncepció beválik, az első 20 darabos megrendelést további 180 mozdony fogja követni, hogy egyre több helyről kiváltsa a régi, mára már elavult DB 218 sorozatot.

komment

Címkék: münchen


A bejegyzés trackback címe:

https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr226957257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása